Varrósziget logo - varrás kezdőknek, varrótanfolyam, varrótanfolyam online, szabás varrás, szabásminta

Bikini varrás: alsó bővítése

A bikini varrás része az alsó bővítése akkor, ha egy számmal kisebbet vettél, vagy ha már kicsit szűk a bikinid. Varrás ötlet bikini alsó bővítésre.

Tavaly vásárolt Kata egy bikinit, de próba hiányában úgy járt, hogy a bikini alsó része egy fél számmal kisebb lett. A varrás tudása pont kapóra jött, így került sor a bikini bővítésre.

Vagy lehet, hogy még nem tudsz varrni, vagy már tudsz, csak szeretnél még profibban? Segít ebben az ingyenes varrótanfolyam, amiben gyakorlatok mellett a varrás legalapvetőbb szabályairól tanulhatsz.

De lássuk a bővítésre váró bikini varrás lépéseit:

A bikini átalakítás célja az volt, hogy a combkivágását megbővítsük kb. 5 cm-rel. Ezt a megoldást akkor is alkalmazhatod, ha nem pont ilyen fazonú a bikinid, csak ebben az esetben egy díszpántot is érdemes varrnod az elejére, úgy, ahogyan ennél a modellnél is látható.

Nézzük, hogyan alakult a varrás!

Bikini varrás bővítéshez, anyagszükséglet:

 • 10 cm hosszú, duplaszéles fehér fürdőruha anyag
 • 1 db 5 cm átmérőjű műanyag karika

Bikini szabása:

A bikini kivágását úgy bővítettük meg a jobb oldalon (a fotón a baloldal), hogy az átlapolást kiengedtük, hiszen ott bőven volt anyagtöbblet: az eleje és háta oldal részek ugyanis kb. 5 cm-es átlapolással voltak egymáshoz varrva, és a karikával ellátott fehér díszpánt a bikini meghosszabbított háta részéhez volt erősítve.

A másik oldalon pedig – mivel ott nem volt anyagfelesleg – fehér színű fürdőruha anyagból toldást varrtunk.

Bikini bővítés varrása:

 • A bikini két oldalát kibontottuk.
 • A jobb oldalnál az eleje részt a hátához úgy rögzítettük, hogy az összevarrás vonalát 5 cm-rel előbbre hoztuk, vagyis így az átlapolás csupán 1 cm-es lett, és szinte a karika szélénél varrtuk le. Ezzel 5 cm-t bővítettünk. Csak keskeny és sűrű cikk cakk öltéssel dolgoztunk (elasztikus kelmékhez a cikk cakk öltés a legideálisabb, mert képes az anyaggal együtt nyúlni).
 • A másik oldalnál nem volt bőség, ezért ehhez egy 9 cm széles részt szabtunk a fehér fürdőruhaanyagból (a szálirány a 9 cm – hez esik). Félbehajtottuk és cikkcakkal összevarrtuk, így egy keskeny, 4 cm-es pántot kaptunk.
 • Ezt így ahogy volt, ráhúztuk a bikini hátának az oldal vonalára és hozzá varrtuk, majd kifordítva a helyére igazítottuk.
 • A fehér díszpánt ezen végére egy otthon elfekvőben lévő műanyag fehér karikát varrtunk (sűrű cikkcakk), így oldva meg a díszpánt végének az eldolgozását.
 • A karikát ráhúztuk a bikini elejére, és utána összevarrtuk az elejét és a fehér toldást. A toldás 5 cm hosszú lett. Cikk cakk öltést használtuk, illetve a varrás szélességeket is elszegtük. Végül egyenes öltéssel, kék cérnával színoldalról is levarrtuk az oldal vonalat.
 • A fehér díszpántot néhány helyen kézzel rögzítettük az elejéhez, hogy ne csússzon el a helyéről.

 

varrotanfolyam varrás kezdőknek online

Bikini varrás, bővítés fotók, nagyításhoz kattints a képre!

 


2 hozzászólás

 1. Sziasztok!
  Egy varrónőt szeretnék,aki a megnyúlt bikinimet hozná rendbe.
  Köszönöm Judit

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.