Varrósziget logo - varrás kezdőknek, varrótanfolyam, varrótanfolyam online, szabás varrás, szabásminta

Hosszú ujjú blúz átalakítása

Hosszú ujjú blúz átalakítása akkor jöhet szóba, ha van pl. egy szívedhez nőtt, de elnyűtt blúzod. Hogyan var(r)ázsold újjá?

A hosszú ujjú blúz esete ilyen volt:

Kata megvette bár, de valahogy nem tartozott az ízlésvilágába, ezért átalakította egy kicsit.

“Sokáig csak pakoltam egyik polcról a másikra az itt bemutatott hosszú ujjú blúzt, de nem sikerült megbarátkoznom vele. Nemrég gondoltam egyet, és úgy döntöttem, hogy csinos, „habos” rövidujjú blúzzá varázsolom. Lépésről-lépésre megmutatom hogyan alakítottam, ez alapján akár Te is el fogod tudni készíteni ezt a modellt, bonyolultabb szabási feladatok nélkül.”

Ha még nem tudsz varrni, akkor kezdd az alapoktól itt, ingyenes online tanfolyamunkkal. Ha még ügyesebb szeretnél lenni, akkor pedig klikk ide.

Az egyik legcsodálatosabb dolog a varrásban az, hogy a kreativitásunknak csakis a fantáziánk szabhat határt, nézd hát meg, hogy most hová szárnyalt a képzelőerő!

 Íme, a hosszú ujjú blúz ilyen volt:

hosszú ujjú blúz átalakítása

..és ilyen lett:

hosszú ujjú blúz átalakítása

 

Hosszú ujjú blúz szabás:

1. Először megmértük, hogy a blúz nyakkivágásától kezdve milyen hosszú ujjat szeretnénk. A csipkés részt azért nem számoltuk bele, mert azt le fogjuk vágni, hogy bővítsük a nyakkört. Az így kapott érték 18 cm lett, ehhez hozzáadtuk az ujja felhajtásához szükséges 2 cm-t, és ezt a méretet, vagyis a 18+2= 21 cm-t átmértük a blúz ujjára.

2. Majd a 21 cm-nél elvágtuk az ujját. A leeső részt nem dobtuk el, ezzel fogjuk megtoldani (magasítani) a vállrészt, hogy nagy bőséget kapjunk. A bőségre azért van szükség, hogy a nyakkör a vállrészen arányosan ráncolható legyen.

3. A nyakrészt mélyítettük körben kb. 3 cm-rel, levágtuk a csipkés részt (előtte ugyan lebontottuk a csipkét, de ez a művelet kihagyható)

4. A vállrészt szétvágtuk, ide fogjuk betoldani az ujjából leesett anyagrészt.

5. A levágott ujjarészt alul szétbontottuk

6. A rövidujjat és a toldásra szánt kelmét egymáshoz szabtuk: először a blúz vállrész vonalát kiegyenesítettük, majd a toldás nyakrészhez kapcsolódó oldalát is egyenesre szabtuk, végül a toldás hosszát az ujja hosszához igazítottuk.

7. Ahhoz, hogy a nyakkörbe babapertlit fűzhessünk, egy házat kell a nyakrész belső felére varrni. Ehhez kerestünk vékony fehér kelmét – jelen esetben bélésselymet – és 3 cm széles, kb. 30-40 cm hosszú ferde pántokat szabtunk belőlük.

8. Most már minden kész, kezdődhet a varrás!

 

Hosszú ujjú blúz varrás lépései:

1. A levágott ujjából keletkezett toldást és a vállrészeket elszegtük cikcakkal vagy interlock-kal

2. A toldást hozzávarrtuk az eleje vállrészhez, majd a háta vállrészhez

3. A ferdepántok hosszanti oldalait végigszegtük cikcakk öltéssel vagy interlock-kal

4. A ferdepántok oldalait összevarrtuk hosszú szalaggá

5. Az így kapott hosszú pántot rágombostűztük majd rávarrtuk a nyakkörre színoldalról, talpnyi (0,6 cm) szélességben. A felvarrást a nyakkör háta közepétől kezdtük.

6. Mielőtt körbeértünk, 5-7 cm-rel a szalag vége előtt megszakítottuk a varrást, és előbb méretre vágtuk, majd összevarrtuk a szalag két végét. Csak ezután fejeztük be a felvarrást a nyakkörre.

7. A nyakkör eleje közepére, 1 cm-re a felső szélétől gomblyukat készítettünk úgy, a pertli házat nem fogtuk bele a gomblyukba (itt fog kibújni a megkötő)

8. A pertliházat a nyakkör fonákoldalára hajtva felgombostűztük, majd rávarrtuk a nyakkörre

9. Befűztük a nyakkör házba a 160 cm hosszú babapertlit

10. Majd elszegtük a két ujja alját (cikkcakk vagy interlock)

11. Felhajtottuk egyszeresen, 2 cm-es visszahajtással fonákoldal felé és levarrtuk. Az ujjakör felső részénél indultunk a varrással, és mikor visszaértünk, hagytunk 1 cm-es hasítékot, a pertli befűzéséhez.

12. Majd befűztük a pertlit és elkezdődött a blúz második élete!

 varrotanfolyam varrás kezdőknek online

A blúz varrás lépésről lépésre, fotókban, nagyításhoz kattints a képre:


Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..