fbpx
Menü Bezárás

Ingujj rövidítés

ingujj rövidítés

Ingujj rövidítés a hosszú ujjú ingek felfrissítésére? Cikkünkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan varázsolhatsz rövid ujjú inget a meglévőből. Ismerd meg ezt az egyszerű és kreatív megoldást!

Van az úgy, hogy az ember fia vagy lánya megunja a hosszú ujjú ingét és mielőtt még véglegesen megválna tőle, ingujj rövidítésen gondolkozik. Azért, hogy a régit rövid ujjú ingként hordja még egy darabig. De más okból is érdemes megfontolni ezt a megoldást:

 1. Fenntarthatóság: Az ing ujjának rövidítésével elősegítjük a fenntartható divatot és a textilhulladék csökkentését. Így nem csak meghosszabbítjuk az ing élettartamát, de kevesebb új ruhadarabot kell vásárolnunk.
 2. Egyedi stílus: Az ing ujjának rövidítése lehetőséget ad számunkra, hogy egyedi és stílusos darabot hozzunk létre. Olyat, ami tökéletesen illeszkedik az egyéni stílusunkhoz és ízlésünkhöz.
 3. Kreativitás: A varrás során kreatívan kibontakozhatunk, átélhetjük a flow élményét.
 4. Megtakarítás: Az ing ujjának rövidítése pénztárca-barát megoldás lehet. A meglévő ruhadarabot használjuk fel, így nem kell új ruhákat vásárolnunk.

Az ing ujjának rövidítése tehát nem csak kreatív és stílusos megoldás, hanem környezettudatos és gazdaságos módszer is, amelynek révén egy régi ruhadarabot új életre kelthetünk. Vannak, akik szerint ez túl bonyolult művelet, de mi tudjuk, hogy ez nem igaz 🙂 Hogyan nyúljunk az inghez, ha ingujj rövidítésre adjuk a fejünket? Mutatjuk a lépéseket.

A hozzávalók

Értelemszerűen szükség van egy hosszú ujjú ingre, szabóollóra és varrógépre, no meg az ing anyagához színben passzoló cérnára és mérőszalagra.

Ingujj rövidítés szabásának lépései

A rövid ujjú ingek ujjának külső és belső vonalai nem egyformán hosszúak, a test illetve a felkar idomának megfelelően. Ezért szabáskor nem egyenes vonalban vágunk, hanem ki kell mérni a hosszokat. Ez a lépés elengedhetetlen a rövid ujjú ingek tökéletes illeszkedéséhez.Ingujj rövidítés

Ingujj rövidítés varrási szakasza

Az ing ujja lefelé kissé szűkül is, ami miatt felhajtáskor előfordulhat hogy nagyon enyhén ráncolódik az anyag.  Ennek elkerülése végett felhajtáskor kissé érdemes nyújtani az anyagot, vagy az ujja alján a varrásszélességbe beiktatunk egy 2-3 mm-es becsípést. Ezek segítenek, de ha mégsem, akkor a gőzölős vasalás mindent megold.

 1. Ingujj rövidítés előtt próbáljuk fel az inget, és határozzuk meg a kívánt hossz mértékét. Nekünk ez 23 cm illetve 11 cm volt.
 2. Mérjünk ki felül 23 cm-t, az ujja alján 11 cm-t és jelöljük meg gombostűkkel (1, 2)
 3. Vágjuk el az ujját a jelöléstől számítva kb. 2 cm-es varrásszélesség ráhagyással. (3)
 4. A vágás vonala legyen kissé íves, hogy később szépen idomuljon a kar pozíciójához. (4)
 5. Vágjuk le az ing másik ujját is (5)
 6. Kétszeres felhajtással tűzzük le fonákoldalról az ujja alját (6)
 7. Készen vagyunk, így fest vasalás előtt, ne felejtsd el hát levasalni! (7)

 

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .