fbpx
Menü Bezárás

Ovis zsák varrás

oviszsák varrás

Az ovis zsák varrás nagyon egyszerű, ráadásul nem kell hozzá profi varrótanfolyam. Képes varrás útmutatónk segítségével az ovis zsák varrás még kezdőknek is szinte gyerekjáték.

„Kedves Kata, mindig olvasom a hírleveled. Az lenne a kérdésem, hogy nem küldenél ki egy ovis zsák szabásmintát? Tudod, vállfás, kis zsebbel elöl és nagyobb belső résszel. Biztos borzasztó egyszerű elkészíteni, és sokan hasznát vennék.” – írta korábban Veronika, levelében. Nos, nemcsak szabásmintát, hanem most leírást is mellékeltünk az ovis zsák varrásához. Ha még nem tudsz varrni, akkor a Prémium Varrás Kezdőknek online varrótanfolyamunk leckéi segítségével könnyen elkészítheted az ovis zsákot, vagy ingyenes varrótanfolyamunk is segíthet benne.

Az ovis szák szabásmintája is egyszerű, könnyen elsajátítható, és ha már részesültél korábban bármilyen varrásoktatásban, akkor ennek a darabnak a megvarrása nem fog problémát okozni. Itt megnézheted olvasóink által készített oviszsákokat, amiről fotót is beküldtek.

Ovis  zsák varrás hozzávalói (1. kép):

 • 70 cm hosszú mintás karton anyag,
 • 50 cm-es nem szétbontható cipzár,
 • 0,5 cm széles gumiból 37 cm,
 • vállfa

Ovis zsák varrás szabásmintája:

 • 44 cm x 66 cm – es téglalap (A) – ez lesz az ovis zsák eleje
 • 44 cm x 66 cm – es téglalap (B) – ez lesz az ovis zsák háta
 • 44 cm x 30 cm – es téglalap (C) – ez lesz az ovis zsák zsebe

Ovis zsák szabás:

 • Az „A” és „B” téglalapot a hosszanti oldalán hajtsd félbe, illeszd egymásra, tedd rá a vállfát, és annak segítségével igazítsd le a tetejét (2a kép)
 • Az „A” téglalapot a félbehajtás mentén vágd ketté, és a felső részén egy kis háromszöget vágj ki (2b- 2c. kép), itt bújik ki majd a vállfa – ez lesz az ovis zsák eleje (3. kép)

Ovis zsák varrás lépései:

 1. Szegd körbe az alkatrészeket
 2. Cipzár helye: az ovis zsák elejének két alkatrészét fordítsd színt színnel szembe,
 3. Ezután varrd be a cipzárat színoldalról (4. kép)
 4. Szegd el a cipzár feletti háromszög rész szélét (5. kép)
 5. Ovis zsák zsebe: a „C” téglalap hosszabb felső oldalát hajtsd vissza duplán (6. kép), majd fűzd bele a gumit, a két szélét pedig rögzítsd le.
 6. Az oviszsák elejére illeszd rá a zsebet, majd erre fordítsd rá színoldalával a zsák hátarészét, így a fonákoldalán végigvarrhatod körbe a szák széleit. (7a-b. kép)
 7. Húzd le a cipzárt és fordítsd ki a zsákot, majd szegd el a zsák száját (ahol a vállfa előbújik)
 8. Kész az oviszsák (8. kép)

Ovis zsák varrása videóban, és lejjebb képekben:

Nagyításhoz kattints a képekre

Ez is érdekelhet:

13 Comments

 1. Mária

  Sziasztok!
  Most varrnék én is a két kisfiamnak ovis zsákot! Az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell gumis zsebet csinálni és milyen gumi kell hozzá?Előre is köszönöm a választ!

  • varrasoktatas.hu

   Kedves Mária, kiszabsz egy téglalap vagy négyzet alakú formát textilből. A kívánt zseb kész méretéhez adj hozzá kb 2 cm varrásszélességet mind a négy oldalon, és ezt a méretet szabd ki a kelméből. A kiszabott forma felső oldala lesz a gumis rész. Gumiházhoz: ezt a felső szélt másfélszeresen hajtsd a fonákoldalára és varrd le egyenes öltésekkel, arra ügyelj, hogy a felhajtás szélessége akkora legyen, hogy beleférjen a gumi, ami lehet kalapgumi, de jobb ha kb 1 cm széleset vásárolsz hozzá. A gumit fűzd be és varrd le a gumiház két oldalán varrógéppel. Ezután hajtsd be egyszeresen fonákoldal felé a zseb többi oldalát, kb 1-1,5 cm-esen (esetleg gombostűzd), majd helyezd rá a zsebet a zsákra, és színoldalról varrd rá a zsebet, annak szélein haladva, kb 2-3 mm-rel beljebb haladva a géptűvel a széleitől.

 2. Audrey

  Kedves Kata!
  Én is elkészítettem kisfiamnak a bölcsibe, ahová ma el is vitték apukájával együtt. 🙂 Igaz nekem könnyedség volt, hogy tanultam varrni, de már nagyon régen foglalkoztam vele, ezért időnként picit elbizonytalanodtam, de próbáltam felidézni a tanultakat, és végül számomra egy nagyon jól sikerült kis zsák lett belőle, kisfiam kedvenc labda mintájával. 🙂
  Köszönöm a segítséget hozzá! 🙂
  Adrienne

 3. Vidáné Balogh Rita

  Kedves Kata! Az oviszsák viszonylag nagyon jól sikerült. Egy-két szóból elkészült. Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt. Most következik a tornazsák.

 4. Judit

  Kedves Kata!

  Szeretném megkérdezni, hogy a zsák végső mérete mekkora lesz? Le kell kicsinyítenem ez enyémet, mert ekkora nem fér el, és szeretném tudni, hol mekkora varrásszélességet kell hagynom.

  Köszönöm!
  Judit

 5. Erika

  Kedves Kata!
  A zsebet 2 részre szeretném osztani úgy, hogy a zsebet ráfektetem az eleje részre és pont középen készítek egy egyenes varratot. Ha így csinálom, akkor a zsebet kettéosztó varratot hajszálpontosan ott varrjam, ahol a két eleje találkozik, vagy inkább 1 mm-t jobbra vagy balra térjek el? Bármelyik a jobb megoldás, az is érdekel, miért. Előre is köszönöm!
  Erika

  • Varrotanfolyam

   Kedves Erika,
   nem értem pontosan, hogy hogyan szeretnéd osztani a zsebeket: a zseb baloldali részét vagy jobboldalit…? A zsák közepén a cipzár húzódik, arra nem varrhatsz rá, de biztosan valamit félreértek… Hm?

   • Orsi

    Kedves Kata! Azt hiszem én értem, mit szeretne Kata. Lehet egy kicsti elkéstem a válasszal, de most akadtam rá az oldaladra (Most kell/kellene készítenem az oviba zsákot:))) Nálunk is az volt a kérés, hogy két zseb legyen elől, egyik a bugyiknak,másik a zokniknak.Szerintem itt vagy a cipzár mellett jobbról is balról is rávarrni az elején lévő oldalra, vagy kisebb cipzárat varrni bele és az anyagot csak addig kellene szétvágni, amíg a zsebes részt eléri. Odáig legyen a cipzár is. És ott középen csak levarrni az elejére a zsebet.
    Hú remélem sikerült érhetően leírni, hátha valaki még kérdezné.
    Egyébként nagyszerű a szákod, nagyon tetszik. ÉS köszönöm szépen én is, hogy megosztottad az elkészítésének a menetét.

    Orsi

 6. Anita

  Kedves Kata! Három kérdésem is van.
  1, A szabás: hogyan lehet szép, szabályos négyszögeket kiszabni, kivágni? Van erre valami jó trükk?
  2, Az alkatrészeket egyszerűen cikkcakkal szegtem el, és nem hajtottam vissza (nem is néz ki túl jól, leálltam a cipzárvarrás előtt). A 4-es képen viszont úgy látom, nálad van visszahajtás is.
  3, A cipzáram meg úgy néz ki, hogy a fölső fémkapocs fölött (ameddig felhúzható) még van vagy egy centi belőle, utána jön csak a cikkcakkollóval elvágott vége. Hova illesszem a tetejét, hogy ne nézzen ki bénán? Le lehet ezt az egy centit vágni vagy nem tanácsos?
  Köszi szépen!

  • Varrósziget

   Kedves Anita, íme a válaszok:
   1: Hajtsd félbe az anyagodat, és a fél négyszög alakzatot szabd ki, így miután az anyagot szétnyitod, szimmetrikus lesz a formád. Használhatsz derékszögű vonalzót is!
   2. Igen, az anyagszél 1-szeresen visszahajtottuk, és így varrtuk a cipzárra!
   3. Ne vágd le, minden cipzár kocsi része fölött van kb 1 cm-nyi „kilógás”, ami igazából varrásszélességként funkcionál. Ez eltűnik, amikor a zsák száját elszeged (egyszeresen visszahajtva levarrod).
   Remélem sikerült segíteni! 🙂

 7. Virágkötőrita

  Szia!

  Most készítettem el a zsákot, nagyon szuper, hogy lépésről -lépésre leírtad! Sose varrtam cippzárt és semmit se még. Nagyon jól sikerült!

  Köszi,
  Rita

  • Varrósziget

   Szia Rita,
   igazán örülök a sikerednek! Esetleg küldenél az ovis zsákról egy fotót az e-mail címünkre? Akármilyen is lett, tudom, nem az a fontos, hanem az, hogy saját magad készítetted…
   Szépeket,
   Kata 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .