fbpx
Menü Bezárás

Milyen varrógépet vegyek?

Milyen varrógépet vegyek

„Milyen varrógépet vegyek?” Sok kérdést kapunk arról, hogy milyen varrógépet célszerű vásárolni első varrógépnek.

Következzen néhány hasznos tanács. Elől járóban annyit, hogy ahhoz, hogy igazán tudj választani a hatalmas varrógép kínálatból, szükséges néhány alapgondolat elsajátítása.

MIELŐTT VÁLASZTASZ,

jó ha tudod, hogy milyen típusú varrógépek vannak, hogyan kell befűzni őket és milyen öltéseket tudnak. Ebben az oktatóanyagban >>> nemcsak ezt mutatjuk meg képekben és videókban, hanem kapsz egy korlátlan ideig használható tudástárat a szabás, varrás és anyagismeret alapokról!

Milyen varrógépet? Csak megbízható helyről!

 • Ha varrógépet veszel, célszerű varrógép szaküzletet vagy webshopot felkeresned.
 • Jó, ha nem kizárólag műanyag, hanem fém alkatrészeket is tartalmaz a varrógép, mert ezek tartósabbak. Szaküzletben ezt meg tudják mondani. Sajnos ezek a gépek picit nehezebbek is, mint a 100% műanyag, de cserébe nagyon időtállóak.
 • Ha nem akarsz sok pénzt a gépedre költeni, akkor kereshetsz használt márkás gépet, ezeket már 25 – 35 ezer Ft-tól is beszerezheted akár internetről is. De szaküzletekben is megmondják, hogy hol foglalkoznak a városodban használt varrógépekkel. Némelyik tanfolyamrésztvevő közösségi aukciós portálon vett gépet, nyilván itt nincs garancia arra, hogy tökéletes a gép, hacsak nem szakember maga, aki árulja.
 • Ha találsz a közeledben varrógép műszerészt, őt is felhívhatod és rákérdezhetsz, hogy tud-e használt varrógépet ajánlani, lehet hogy éppen ma adta le valaki a használt varrógépét, hogy már nem kell neki, segítsen rá vevőt találni.

Mik a legfontosabb funkciók, amiket tudnia kell egy varrógépnek?

 • Egyenes öltés és cikk-cakk öltés: igazából amikor varrógépet veszel, akkor ez a kétfajta öltéstípus alapból megtalálható minden háztartási varrógépen. Ha emlékszel a lábbal hajtós varrógépekre (Singer), na ezek csak egyenesen tudtak varrni, de ilyen varrógépet varrásra ma már nem nagyon vásárolunk 🙂 Ám ma már a háztartási varrógépek nemcsak ezt a kétféle öltéstípust kínálják, hanem ennél sokkal többet, ezeket hívjuk varrásprogramoknak, amik közül te választhatod ki azt hogy a géped éppen melyikkel varrjon.
 • Öltés sűrűség vagy öltéshossz állító: ez egy olyan szabályozó a varrógép testén, amin például beállíthatod, hogy a cikk cakk öltésed milyen széles és/vagy sűrű legyen. Ha megnézel egy gomblyukat, akkor láthatod, hogy pici apró sűrű cikk cakk öltésekkel van varrva. Bizony, a gomblyukat cikk cakk öltéssel kell varrni. Erről is sok szó esik az ajándék varrótanfolyam leckéiben, ami a kezdőknek szóló Prémium kezdő varrótanfolyam első néhány leckéje, csak most ajándékba adjuk 🙂
 • Előre-hátra varró funkció: tulajdonképpen ez egy gomb vagy kis kar a varrógépen, amit varrás közben megnyomva vagy lehúzva tartva a varrógép hátrafelé kezd varrni. Ezt akkor szoktuk használni, amikor a varratunk végét meg szeretnénk erősíteni, és 1-2 cm-t visszafelé rávarrunk a varratra. Ez is ott van minden háztartási varrógépen.
 • Szálvágó: ez egy kis rés vagy a varrógép oldalához simuló lemezke, amin keresztülhúzva a varrás végén a felsőszálat, elvágja neked, így nem kell az ollóért nyúlnod.

Tulajdonképpen ezzel a négy funkcióval már szinte bármit megvarrhatsz. A varrasoktatas.hu szerkesztőjének, Kata nagymamájának efféle békebeli varrógépe volt az 1970-es évektől, és nem volt olyan, amit ne tudott volna megvarrni vele.

Melyek azok a varrógép funkciók, amik pluszban megkönnyítik az életedet?

Nos, lehet fokozni az élvezetek számát, és a varrógép ára azt is megmutatja, hogy még milyen extra funkciókra képes egy varrógép. Néhány példa a teljesség igénye nélkül

 • Automata tűbefűző funkció
 • Hímző funkció
 • Automata szálvágó funkció
 • Tű felső állásban tartása megálláskor
 • Egylépéses gomblyukvarró program

Milyen varrógépet használ a varrasoktatas.hu blog szerzője?

 • Kata régi varrógépe, amit tiniként kapott  – egy Veritas típusú varrógép. Már 28 éve a tulajdonában van, működik és szépen varr. Az alapfunkciókon felül négylépéses gomblyukvarró programot is tartalmaz.
 • Nemrég pedig egy középkategóriás Bernette márkájú varrógépre esett a választása. Az új varrógép vásárlásakor is olyat választott, ami strapabíró és időtálló. Nem tud sokkal többet mint a Veritas, de például tud automatikusan tűt befűzni, és egy lépésben gomblyukat varrni. Hogy miért nem mindegy és mit jelent hogy a gomblyukat hány lépésben készíti el a varrógép, azt a Prémium varrótanfolyamban részletezzük, aminek részleteit ingyen megnézheted ebben e bejegyzésben is vagy az ajándék ingyen varrótanfolyam sorozatban.
 • Kata nagymamája pedig mint fentebb írtuk, egy egyszerű Singer alap varrógépen varrta a rengeteg csodát, gomblyukakat is 4 lépésben készített, de nagyon ügyes megoldással (részletek a Prémium tanfolyamban)

Nem kell csúcs szuper varrógépet venni elsőre!

Alap varrógépet tehát, ami vadonatúj, és tudja az alap öltéseket (egyenes, cikkcakk stb.) már kb. 30-35 ezer Ft-ért vásárolhatsz. Mindenképpen úgy vásárolj gépet, hogy még legalább egy év garanciát vállaljon az eladó, akár akkor is, ha használt gépről van szó. Az öltések miatt tehát ne aggódj, ha nem lábbal hajtós varrógépre pályázol, akkor ma már minden varrógép tud egyenes és cikk cakk öltéseket produkálni. Ezek az alapöltések, ezzel már elboldogulhatsz. Minden másban pedig segítünk varrótanfolyam oktatócsomagjainkkal, amikről itt olvashatsz!

Sok sikert kívánunk a választáshoz!

Ez is érdekelhet:

30 Comments

 1. Iza

  Én nagyon ajánlom a Janome gépeket. Jó erős, fém alkatrészek megbízható. Én foltvarrást is csinálok egy Janome Memory Craft 6600 gépet vettem jó pár éve, de semmi hibája. Felső anyagtovábbító, térdemelő, tűbefűfő, tűpozíció állítás, automatikus szálvágó (ki-be lehet kapcsolni)stb… Bivaly-erős gép. Ha már több anyagréteget kell összevarrni a felső anyagtovábbító nélkülözhetetlen. Már ez a típus nincs, de van újabb. Ha már beruháztok, csak jó gépet vegyetek. Lehet Cetelem hitelre is venni a varrógépcentrumtól. Egyszer kell beruházni, és nem lesz gondotok többé.

 2. Judit

  Nekem is van egy Toyota RA41 modell .Már többször volt szerelőnél,mert szakította a cérnát.Nem bírja a vastag anyagokat. Ezért kaptam egy ösrégi orosz vagy lengyel gépet. Mindent megtudok varrni rajta farmert,kordot,csak nincs rajta cikk-cakk.Mai nap megint kikészített a toyota ,mert őltést hagy ki meg szakítja a cérnát és még az anyagot is kilukasztotta Nem tudom?hogy géphiba vagy tű vagy cérnaprobléma?

  • H. Katalin

   Kezet foghatunk. Toyota gépem van nekem is. Öltéseket hagy ki, háromszor volt szerelőnél, mindent próbáltunk, ugyanaz, idegtépő. Feladtam. Új gépet veszek, ami alapöltéseket tudjon, mellette van egy Janome overlockom.

 3. Barbi

  Sziasztok! Èn is szeretnék venni most varrógépet. Viszont újjat.van régi gépem 2 is a jobbik egy naumann gép tényleg fasza de varrok vele 3 orát és paff mehet szerelőhöz és ezt sokszozr eljátszottam. Nem akarok régi gépet. Olyan új varrógépet keresek ami birja a strapát de még nem üzemi erre szeretnék kérni tőlletek véleményt. Nem baj ha drágább csak ésszerű árba legyen ahhoz képest hogy mit tud. 🙂 Remélem frissül a topic és írtok. Köszi 🙂

 4. Éva

  Hahó!
  Nagyimtól lenne régi, fém, fekete, pedálos, „asztalos” Singer varrógép, mit gondoltok, az jó? Ismeri valaki, javasoljátok kezdő számára? (Én csak azt tudom, hogy jó erős, mindent visz.)
  Köszi!

  • Erika

   R…..x háztartási varrógépet vásároltam, nagyon meg vagyok vele elégedve. Fém alkatrészes, bár kicsit nehéz, de nagyon megbízható. A szaküzletben megmutatták a kezelését is!

 5. Kovács Nikolett

  Sziasztok!
  Nagyon szeretnék elkezdeni varrni…tini koromban sokat próbálkoztam nagyim gépén és most megint rám jött az alkothatnék Pfaff 6085 varimatic gépet találtam használtan….tapasztaltabb varrók mit szóltok hozzá?nekem fontos lenne hogy rugalmas anyagokat is tudjak vele varrni leginkább ilyen könnyed rugalmas ruhàkban jàrok 🙂 tudtok segíteni????

 6. Margó

  Én most vettem egy Toyotát, mert a 25 éves Lucnik gépem tönkre ment és a környékünkön sem szerviz, sem szerelő nincs. Az új gép vásárlása előtt alaposan szétnéztem a neten a varrógép üzletek kínálatában és a blogokon is, hogy megtaláljam azt, amire szükségem van, mert az elsőt, csak találomra vettem annó, de nagyon bevált. Most eleve olyat kerestem, amivel farmert is lehet varrni és fém alkatrészei vannak. E mellett sok olyat tud, ami a régiben nem volt, de szeretném használni. Hála a sok megosztott véleménynek és a mások által feltett kérdéseknek, amik nekem nem jutottak eszembe. Remélem beválik, mert egyre gyűlik a javítani való és új dolgokat is szeretnék „alkotni”. Már alig várom, hogy kiszállítsák!

 7. Szayan

  Varrógépet szeretnék venni, de nem tudom milyet nézzek! Mindenképpen olcsót szeretnék, nem kell hiperszuper mindenttudó, csak kisebb otthoni célokra, ezt-azt beszegni, megjavítani, nadrágot (farmer) felhajtani, egyenlőre több célom nincs vele. Aztán később a jó ég tudja, vagy rákapok, vagy nem. Nézegettem használtakat, de túl sokat olvasom a jogi fórumot, így onnan nem merek venni, tele van csalóval… Pedig egyszer már kinéztem egy szép kis orosz (bocs, szovjet!) táskagépet, városon belül, 5.000-ért… Sajnos nagymamám gépét apám nem adja oda, mert „nem illik a lakásom stílusához”, jó kis asztalba hajthatós, talán Singer…

 8. Rebi

  sziasztok!
  Látom elég frissek a hozzaszólások, ezért gondoltam, hogy rá kérdezek tőletek, hogy melyik gépet válasszam.
  A helyzet az, hogy kb 2 éve vettem egy műanyag varrógépet a neten, persze teljesen kezdőként, semmit nem tudtam az egészről és gondoltam, hogy ha már nincs aki megtanítson varrni, akkor majd talán magamtól és a géptől meg tanulok. De ahogy tanulgattam úgy jöttem rá, hogy sajnos rossz gépet választottam anno. Most szeretnék egy jó masszív, vastag anyagot is simán varró gépet.Viszont mivel anyagilag szűkösen vagyok, ezért használtat kell vennem egyenlőre. Kinéztem hármat is abból egy van amire nagyon hajlok, de mindenki mást tart jónak és nem tudok magamtól dönteni.

  1. : Veritas Famula varrógép
  A leírás alapjan megkímélt, jó műszaki állapotban van. Eredeti alkatrészekkel, tartozékokkal és eredeti magyar nyelvű kezelési utasítással.
  15.000 Ft-ért van meghírdetve, de 14+postáért odaadná.
  Viszont gari nincs.

  2.: Privileg varrógép ( 663-as modell)
  Tartozékok: két orsó, pár tű, használati útmutatóval.
  Van rá egy hónap garancia + átvan nézetve.
  Ár: 15.000 ft + posta

  3.: Necchi varrógép
  tartozékok: tűkészlet, csavarhúzók, 2 talp , 2 orsó.
  Ez is egy hónap garanciás és az ára is ugyanannyi.

  Na ezek lennének. Remélem tudtok nekem segíteni, mert éppen varrás közben idegesített fel a másik és már nagyon szeretném folytatni a „munkát” egy jó masszív géppel. 🙂

  • Móni

   Szia! Látom, hogy nem mostani már a hozzászólásod, de ha esetleg olvasod ezt, akkor írd meg kérlek hogy végül melyiket választottad és az bevált-e 🙂 Én is hasonlóakat nézegetek Vaterán, de nem tudol dönteni egyelőre..

 9. Szandi

  Sziasztok!

  Én 2 hónapja vettem egy Toyota márkájú szupi kis varrógépet! Sok- sok programot tud, 35 ezer volt akciósan és nagyon szeretem azóta is!
  Varrogattam már vele néhány dolgot, de szerintem elkezdem a ruhák- felsők- szoknyák, nadrágok varrását is hamarosan. 🙂
  Így 2 hónap után csak ajánlani tudom a Toyota márkát (szerintem jobb, mint a mai Singer-ek- de ez csak az én véleményem). Nagyon gyorsan tanulható és praktikus kis gépezet!
  🙂

 10. Delhi13

  A szükség nagy úr- a közelemben nincs egy varrónő sem. Ezért gondoltam, veszek egy villanyvarrógépet és az egyszerű felhajtásokat, csip-csup dolgokat megvarrom. Csak kapkodom a fejem a sokféle információban, egyre jobban elbizonytalanodom. Akkor milyen gépet is vegyek?

 11. ági

  Az én gépem egy 32 éves Neumann. Eddig egyszer kellett a felső szálfeszesítőt javítani, 3000 Ft-ba került. Mindent visz, télikabátot is varrtam vele, nagyon szeretem. Ilyen gépet kábé 10-15 e Ft-ért lehet venni használtan. Kezdőknek bátran ajánlom, korához képest overlock és hármas cikk cakk is van rajta. Igaz, gomlyukazni 4 lépésben kell, de könnyen elsajátítható. Nagyon sok féle talpat lehet még mindig hozzá kapni, ami jelentősen megkönnyíti a különböző varrási folyamatokat (pl. applikáló talp, gombfelvarró talp, gomblyuk készítő talp, féltalp húzózárhoz, steppeléshez leszorító) Mindenkinek csak ajánlani tudom.

 12. Nyussz

  Kedves Mindenki! Szó szerint a műanyagosokat ne vegyétek meg (Tesco, Auchan, nagyáruházak…. stb…), mert elmegy a kedvetek a varrástól, valamint sajnos nem ajánlom a szaküzleteket, mert ott az a lényeg, hogy „jó” áron, de vegyél varrógépet. (Attól még hogy valaki varrógéppel kereskedik, nem biztos hogy valaha is varrt egy cm-t. 🙂 ) Nálunk van otthon egy régi veritas (aminél jobb varrógépet még nem láttam), van egy brother tescos műanyag (hát azt tudjuk milyen… 🙂 ), van egy pfaff (most asszem 90.000 körül mozog az ára. Nagyon szuper, tűbefűzés funkciói is van rajta, de inkább lenne stabilabb. Szval az is a sarokban áll, mert amilyen stabil a veritas ahhoz képest…. Az én véleményem az, hogy inkább lennének még drágábbak a gépek, de legyenek olyan jók, mint amiket régen gyártottak. //A 90-ezres pfaff géppel múltkor szó szerint egy órán át kinlódtam egy sima kabáujj-felvarrással, mivel annyira „cuki” az a gép, hogy hót simán egyenesen elbír varrni, de ha már egy kis domborulat van, képtelen normálisan leölteni. // A veritasnak az a nagyobb előnye még, hogy sokkal könnyebb állítani az orsót is ((mert némelyik gépnél még azt sem lehet)) és azért ugye nem mindegy, hogy milyen a varrat, laza/szoros… Szval a mai helyzetet nézve, vegyetek régi használt gépeket. Szerelőt még mindig könnyebb hozzá találni. 🙂

 13. Makleit Béláné

  Én kérdezni szeretnék, tud-e valaki olyan helyet, ahol használati utmutatót lehet beszerezni?
  Használt német varrógépemhez keresek használati utasitást.
  Tipusa Privileg Electronic Topstar 860-as.
  Elöre is köszönöm.

 14. Szandra

  Sziasztok. Azt szeretném megkérdezni, hogy ti mit gondoltok a brother ls2125 varrógépről? És hogy külön lehet -e valahol venni használati útmutatót. Előre is köszönöm a választ 🙂

  • Kótiné Kati

   Kedves Szandra!
   Azt hiszem, hogy a Brother honlapon láttam letöltendő kezelésit.
   Sajnos csak egyet adnak minden géphez KÖTELEZŐ! Enélkül nem szabad forgalomba hozni.
   Te egy nagyon jó kis varrógépet választottál.
   Mi a problémád a géppel?
   -Felemelt talpnál végig beakasztod a tűszálat /szerintem még nyíl is mutatja az utat/csak a tűt kell befűzni!
   -Az alsószálat beteszed a bobinba/orsótokba/ befűzöd alaprugó alá,
   a cérnánál fogva el kell bírja a saját súlyát, rázogatva nagyon lassan halad a bobin lefele, akkor az alsószál jól van befűzve!be lehet tenni a helyére, és lehet varrni. Ahhoz hogy te bármit megtudj varrni magadnak tökéletesen megfelel!
   Kati

 15. Kata

  Azt gondolom, hogy mai Singer-ek semmit nem érnek, úgy mint sok más varrógép sem, amit nagy áruházak – sőt varrógép szakboltok – árulnak. Régebbi Pfaff FÉM varrógép ezerszer jobb és olcsóbb. Lehet ilyeneket teljesen szuper, üzemrekész állapotban kapni szakemberektől. Ezeket ajánlom, és senkit nem bátoritanék arra, hogy akár egy toyotát vagy singert vegyen meg műanyag házzal az Auchan-ban pl.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .