fbpx
Menü Bezárás

Alsószál befűzés: apró, de lényeges trükk

Varrógép befűzés orsózás

Mit tégy, ha a gépbe fűzésnél akad az alsószál? Nagyon sokszor találkozunk ezzel a problémával, és a hozzá fűződő ijedtséggel, amit az alsószál akadása okoz. Íme egy fontos tudnivaló, mielőtt hívnád a műszerészt.

Elromlott a varrógépem!! Kiáltanak fel többen, amikor kezdőként a varrógép befűzés során azt tapasztalják, hogy az alsó cérna nem akar feljönni a tűlemez alól, pedig ők mindent jól csináltak. Talán Veled is előfordult hasonló, hiába húztad, nem jött az alsó szál. Ilyenkor nem szabad kétségbe esni, mert az esetek legnagyobb részében nincs semmi baja a varrógépnek, hanem még szükség van egy kis gyakorlásra.

Ehhez nyújtunk most segítséget, de elsőként ismételjük át, amit az ingyenes varró tanfolyamon is tanultunk arról, hogy hogyan történik az alsó szál felhozása:

Fogd meg a varrógép tűbe fűzött felső szál végét két ujjal, tartsd feszesen, közben engedd le a tűt a tűlemez alá, majd emeld is ki (csak egyszer kell le és föl emelni!) Amikor a tű visszaért a felső pozíciójába, akkor finoman húzd meg akár többször is a felső szálat, amely már beleakadt az alsó szálba, csak segíteni kell neki a felszínre törésben. Ekkor az alsó szál hurka feljön, fogd meg a hurkot és vezesd ki a szálat. Majd rendezd el a szálakat a talp alatt hátrafelé.

Mit tégy, ha a nem akar feljönni az alsószál?

A varrógép oldalsó nagy keréktárcsáját mozgasd meg előre-hátra, de csak kb. 3-3 cm-nyit (3 cm előre, 3 cm hátra) folyamatosan, és többször egymás után. Közben a két ujjaddal fogd a felső szálat, és finoman húzd felfelé. Addig tekergesd a tárcsát előre-hátra, míg azt nem érzed, hogy az alsó szál megindul felfelé!

Ha így sem sikerül, akkor feltehetően az alsó szál rátekeredett az orsó berendezés valamelyik alkatrészére. Nyisd ki az orsó tokot, és nézd meg, hogy valóban így van-e, ha igen, akkor szabadítsd ki a cérnát.

Ez a két apró fogás hozzájárul ahhoz, hogy öröm legyen a varrás kezdőknek is!

Ez is érdekelhet:

10 Comments

 1. Kótiné

  Kedves Magdolna és Ágnes!

  Az orsó tetején van az átlátszó tető azt leveszed a teli orsót beteszed úgy, hogy az orsó balra forog a jobb kezeddel húzod a szálat jobbra. Ekkor az orsó alatt felőled van egy laprugó amit te nem biztos hogy látsz ezért 2 kis bevágást találsz a jobboldaliba beakasztod a szálat a másokon kiviszed a szálat. Fogod a tűszálat lazán magad felé tekerve felemeli az alsó szálat.Ha sikerült a művelet vissza tenni az át látszó tetőt, óvatosan próbavarrás. Nem akarlak elkeseríteni benneteket a géppel kapcsolatba. Kívánom nektek hogy tudjátok használni.
  Üdv Kati

  • Makra Ágnes

   Üdv Magdolna, én is kaptam egy ugyanilyen típusú varrógépet, de az alsó szálat sehogy sem tudom felhúzni, pedig több évet dolgoztam varrodában is – igaz, azok egészen más gépek voltak – , de most itt megállt a tudomány és még segítséget sem kapok. Ott áll a gép és nem tudom használni. Kíváncsi vagyok, mi lesz a válasz. Jó éjt!

   • Nagyné Anikó

    Üdvözlet mindenkinek !Karácsonyra kaptam hn4601 varrógépet de mint többi társam nekem sem sikerül az alsó szál befűzése.Kaphatnék valami segítséget.Előre is köszönöm.

   • Krisztina

    Én is kaptam karácsonyra egy ilyen kis gépet. Tegnap olvastam, hogy ezeket gyerekeknek veszik, játszani. 🙁 Azért én szeretem, még mindig nagyon örülök neki, de az alsó szál, hát az nálam is van, hogy gond. Sok helyen olvasgattam az alsó szál felhozásáról, nagyjából hasonlóan írják le mindenütt. Az a gondom, hogy ezen a gépen én nem is találom azt a kis „hornyot”, amin át kéne vezetni a cérnát. Egyszerűen nincs, amibe beakasszam, áthúzzam rajta, bármi, tök sima a bobbin tartó. Ezért én azt csináltam, hogy elvezettem a szálat ott, ahol gondoltam, hogy lennie kéne a horonynak (nem húztam át semmin, csak odasimítottam), elvezettem hátrafelé kb. 10 cm hosszan és mozgatni kezdtem a tűt a kézi kerékkel le, s föl. Volt, hogy elsőre sikerült felkapnia a cérnát, de jellemzőbb, hogy 3-4. alkalommal vettem észre, hogy felhozta a kis hurkot.
    Azért furcsa ez nekem, mert a használati utasítás írja, hogy „vezesse át a cérnát a hornyon”, meg, hogy irányítsa a cérnát a feszítő fülek alá”, miközben számomra se horony, se feszítő fül, csak sima felület.
    De én nagyon béna vagyok, életemben először látok közelről varrógépet. Egyébként varr a kis drága, ha ilyen fondorlatos módon sikerül befűznöm a cérnát, akkor szépen működik. De még nem varrtam semmit, egyelőre az egyenes varrást gyakoroltam. Nem is tudom, hogy mit lehet ezzel varrni, pl. farmer anyaggal, vagy munkásruhával érdemes-e próbálkozni. Mármint alja felhajtással, nem egy komplett ruhadarab megvarrásával.

    • Gábor

     Hausmeister 1406: Nem kell csinálni semmi különlegeset, csak a felülről jövő szálat kihúzni a gép bal oldalán, a kenti szálat pedig hátrafelé és ELLENKEZŐ irányba tekerni a varrógép jobb oldalán lévő tekerőt, mint egyébként dolgozik – és akkor a „bobbin-tartóban” látszódik is, hogy egy szál elkezd mozogni. Ez kapja el a másik cérnát valahogy. Közel jártam hozzá, hogy az egészet kidobom a kukába. Így viszont sikerült mindig a befűzés. Már amennyire férfiként meg tudom ítélni.. 🙂

 2. Ibolya

  Van amikor szakítja a felső szálat, olykor pedig kicsúszik a tűből a felső szál cérna.

  Van amikor hurkolja az alsó szálat, illetve összecsomózza.
  Segítséget kérnék.
  Köszönettel Ibolya

 3. valentneh

  Szia,köszönöm szépen a leckéket.Az első varrógépemet nyúznám,de nem tudom az alsó szálat felhozni.Mikor megvettük használtan a gépet egy darabig tudtam vele varni,egy tűt sikerült eltörnöm és onantol kezdve nem adja fel az alsószálat.Követtem az utasitásaidat de nem akarja az igazságot,esetleg van -e valami ötleted?Válaszodat elöre is köszönöm,és gratulálok az oldaladhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .