fbpx
Menü Bezárás

Gomblyukvarrás varrógéppel

Gomblyukvarrás varrógéppel

A gomblyukvarrás varrógéppel tapasztalataink szerint az egyik legnagyobb rejtély a kezdő varrónőknek. Ám a végén mindig kiderül, hogy könnyű és gyors műveletről van szó. Automata gomblyukvarrás, négy lépéses gomblyukvarrás és a sima gomblyukvarrás következik.

Automata (egylépéses) gomblyukvarrás

Az automata gomblyukvarrás műveletét kizárólag olyan varrógéppel lehet elkészíteni, aminek a programjai között megtalálható ez a funkció. Amíg az ember nem ismerkedik meg ezzel a gomblyukvarrási móddal, addig azt gondolhatja, hogy túl bonyolult. Pedig az automata gomblyukvarráshoz csak egy speciális gomblyukazó talpra van szükség, és arra a gombra, amihez a gomblyukat készítjük. Gomblyukazó talpat bármelyik szaküzletben lehet vásárolni. Részletes útmutató:

automata gomblyukvarrás

Sima gomblyukvarrás varróprogram nélkül:

Ennek lényege, hogy a kelmére átjelölt gomblyuk hosszát vesszük figyelembe, és a gomblyuk oldalait a legkisebb és legsűrűbb cikk-cakk öltéssel, míg a végeit reteszeléssel készítjük el, miközben a textíliát a talp alatt megfordítjuk. Az egész művelethez egy papírdarabkát is segítségül hívunk, ami tökéletesen leegyszerűsíti a feladatot. Hogy az egészet hogyan kell csinálni, meg hogy mi az a reteszelés, azt részletesen megtanulhatod az oktatóvideókból, a Prémium varrótanfolyamon.

sima gomblyukvarrás

Figyelem! Öltést soha ne válts úgy, hogy a tű a kelmében van! Mindig emeld ki a tűt, és csak azután válts öltésprogramot!

Négy lépéses gomblyukvarrás

Ezt olyan varrógéppel lehet elkészíteni, aminek a programjai között a négy lépéses négy lépéses gomblyuk varrásagomblyukvarró program is megtalálható. A négy lépéshez, vagyis a gomblyuk egyik és másik oldalának, valamint a két végének az elkészítéséhez (tehát összesen a négy fázishoz) külön-külön programot kell választani gomblyukvarrás közben. A négy lépést a varrógép összesen három programmal végzi el: az egyik program a gomblyuk egyik odalát, a másik a másik oldalát, a harmadik program pedig a gomblyuk két végét tudja megvarrni. Oktatóvideónk segítségével Te is részletesen megtanulhatod a fortélyokat!

négy lépéses gomblyukvarrás

Melyik gomblyukvarrási módra mely varrógépek alkalmasak?

 1. Sima gomblyukvarráshoz bármilyen háztartási varrógép jó, amelyiken van cikk cakk öltés. Márpedig cikk cakk öltés nélküli varrógépet ma már lehetetlen vásárolni.
 2. A négy lépéses gomblyuk megvarrására csak olyan varrógép alkalmas, amin van négy lépéses gomblyukvarró program. Ezt a gomblyuk ikonok jelzik a varrógép programjai között:
 3. Automata gomblyukvarráshoz csak olyan varrógép alkalmas, amin van automata gomblyukvarró program.

Tehát, ha neked

 1. Sima háztartási varrógéped van, akkor azzal csak sima gomblyukvarrást lehet végezni
 2. Négy lépéses gomblyuk varró programos géped van, az négy lépéses + sima gomblyukas varrási módra alkalmazható
 3. Automata gomblyuk varró programos géped van, az automata + sima gomblyukas varrási módra alkalmazható

Gomblyuk varrás befejező műveletei

Amikor készen vagyunk a gomblyuk varrásával, utána még néhány mozzanatot el kell végezni ahhoz, hogy szép és megfelelő gomblyukat kapjunk.

 

Ez is érdekelhet:

6 Comments

 1. Kelemen Zoltán

  Mióta megvettem a gépet (80-as évek végén) Famula Veritas azóta szenvedek vele. Varráskor az anyag alsó felén egy maroknyi cérnát egyre hosszabb hurokban hagy amíg be nem szorul. Elvittem szervízbe, a gép újszerű, mondták, de azóta is ezt csinálja. Előfordult már, hogy sikerült vele varrnom, de nem ez a jellemző. Kísérletezéseim eredményeként szerintem az a baj, hogy a cérnát kidobja a felső szálfeszítőből, és elkezd hurkolni. Hogyan lehetne ezt a problémát megszüntetni?

 2. MilkovichneKolozsiPiroska

  Nagyon koszonom a hasznos tanacsokat ,az a jo ,hogy erthetoen elmagyarazzak es bemutatjak a kepen mit ,hogyan kell csinalni .En eddeig nemtudtam gomblukat varni de mostmar tudok ,szepnapot onoknek Piroska !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .