fbpx
Menü Bezárás

Varrógéptű gombostű tűpárna

tűpárna varrása

Varrógéptű, gombostű és tűpárna – a kézi és a géppel történő varrás alapvető eszközei. Az egyértelmű, hogy tű nélkül varrás sincs, arra viszont már kevesebben fordítanak figyelmet, hogy a megfelelő varrógéptű és kézi varrótű megválasztása kulcsfontosságú a szép munka létrehozásában.

A gombostű szerepét sem szabad alábecsülni, a tűpárna pedig az elkóricáló tűk összerendezésében segít. Ha úgy érzed, hogy nincs meg az alaptudásod a varráshoz, akkor ajánljuk az ingyenes online varrótanfolyam alapozó leckéit.

Varrógéptű és kézi varrótű

A varrógéptű megválasztásánál kulcsfontosságú a méret. Létezik 60-as, 70-es, 80-as, 90-es és 100-as méretű varrógéptű. A legáltalánosabb, és a legtöbb textilhez használható méret a 70-es, a nagyon finom anyagokhoz azonban, mint például a muszlin, a vékonyabb 60-as méret ajánlott. Nehezebb, vastagabb anyagokhoz pedig nagyobb, akár 100-as varrógéptűre is szükséged lehet.

A kézi varrótűkre ugyanez igaz: mindig használd a megfelelő méretet. Egy közepes vastagságú mindig legyen kéznél, hiszen ez használható a legtöbb textilféléhez, de fontos, hogy extrább anyagválasztásnál ehhez a varrótű méretével is alkalmazkodj. És ne feledd: ez az az eszköz, amiből sosincs túl sok.

 

Gombostű és biztosító tű

A gombostű fő funkciója a textildarabok egymáshoz, illetve összerögzítése. E nélkül elmozdulnának, különösen a csúszósabb anyagok, ami mondani sem kell, pontatlan illesztést és kevésbé szép végterméket eredményez. A gombostű lehet lapos, vagy kerek fejű és fontos, hogy rozsdamentes acélból készüljön, a vas gombostűk ugyanis rozsdásodnak és foltot hagynak a szöveten.

A gombostűt biztosító tűvel is helyettesíthetjük, utóbbit azonban jellemzően akkor használjuk, ha több réteget akarunk összetűzni, vagy ha gumit akarunk befűzni a ruhába. Vastagabb, nehezebb anyagok rögzítésénél érdemesebb T-tűt alkalmazni, melynek, ahogy arra neve is utal, T alakú vége van, így nagyobb erőt tudsz kifejteni az anyagba történő betoláskor.

Tűpárna

Ismerős a helyzet, amikor épp, hogy csak megvettél egy tűkészletet, de egy hét múlva már alig tudsz összevadászni belőle egy-kettőt? Na, a varrás segédeszközei közül pontosan a tűpárna az, ami jó barátod lesz a készlet kordában tartásában. A legegyszerűbb mód a tűk tárolására: amikor végeztél a varrással, elég csak beletűzni. Emellett ráadásul egyedivé is teheted; megvarrhatod például saját, egyedi tűpárnádat (tűpárna varrás leírás itt). Lehet az szívecske alakú, vagy színes és vidám, a lényeg, hogy mindig kéznél legyen.

(Á.N)

Ez is érdekelhet:

1 Comments

  1. Mező Vera

    A tűkkel kapcsolatba az érdekelne mivel a varrógéptűn lévő irás számomra olvashatatlan, bármilyen nagyítóval – hogy milyen ötletek vannak arra, hogy megjelöljem, hogy mi a tű mérete, hogy ha kikerül a tokjából akkor is biztonsággal tudjam a méretét, mert nálam ez a legnagyobb gond, hpgy már rég összekeveredtek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .