fbpx
Menü Bezárás

Agyfélteke teszt: kreatív vagy a logikus vagy?

Az agyfélteke teszt az agyfélteke dominancia felmérésére szolgál. De mi köze az agyfélteke tesztnek és a jobb-bal agyféltekének a varráshoz?? Bizony nagyon sok!

Amikor elképzelünk valamit, egy régi nyaralás helyszínét, vagy egy blúzt vagy egy ruhát, akkor a kreatív, jobb agyféltekénket használjuk.

Ingyenes varrótanfolyamunk során is sokszor kell a képzeletet használni, vagy például amikor elgondolod, hogy melyik alkatrészt melyikkel és hogyan varrjad össze, a jobb agyféltekédet használod.

Ha a kezdő varrás alapokkal ismerkedsz, akkor előbb – utóbb eljön az a pillanat, amikor elkezded önállóan használni a képzeletedet, vagy mondhatjuk úgy is: a térlátásodat. Olyan ez, mint amikor egy számítógép monitorán egy tárgyat látsz, ami lassan körbe forog, és ezáltal minden oldalát megcsodálhatod (háromdimenziós ábra). Ugyanezt csinálja az agyunk is, mielőtt összevarrunk dolgokat: elképzeli, hogy hogyan is kell összeilleszteni a kiszabott anyagokat, közben Te próbálgatod, illesztgeted őket, nézed a leírást, majd amikor megvan a megoldás, gyorsan összevarrod.

A térlátás – ha még csak most kezdtél varrni, nem mindig megy könnyen, de lehet fejleszteni. Vannak, akik alapból fejlett térlátással rendelkeznek, másoknak pedig nem ez az erősségük, hanem valami más.

Jaj! Nekem rossz a térlátásom!

A lényeg az, hogy ha rájössz, hogy Neked nehezedre esik elképzelni varrás előtt a folyamatot (pl. tornazsák összevarrása), az nem jelenti feltétlenül, hogy rossz a térlátásod, hiszen először mindenképpen be is kell gyakorolni az egyes műveleteket (pl. cipzár bevarrása). Minél többször csinálod meg ugyanazt a műveletet (összevarrási folyamatot) annál jobban fejleszted a térlátásodat!

Mi tehát a tanács?

Gyakorlás, gyakorlás gyakorlás, türelem, türelem türelem, türelem önmagadhoz – nem feltétlenül ebben a sorrendben 🙂

Teszt: melyik agyféltekédet használod inkább?

A kérdésnek rengeteg szakirodalma van, a lényeg egy mondatban az, hogy a bal agyféltekéhez a racionális gondolkodás, míg a jobb agyféltekéhez a kreatív gondolkodás tartozik elsődlegesen. Létezik, hogy valaki mindkettőt egyforma mértékben használja, vagy egy kicsit ebből, egy kicsit pedig amabból…

Pillants a pörgő lányra! Merre forog? Az óramutató járásának megfelelően vagy azzal ellentétesen?

agyfelteke_teszt_1

Ha az óramutató járásával ellentétesen, akkor Nálad a bal agyfélteke a domináns. A legtöbb emberre ez igaz, mert az oktatás a logikus, lineáris gondolkodásra nevel bennünket. Ha az óramutató járásával megegyezően forog a lány, akkor Nálad a jobb agyfélteke a domináns. A kreatív emberekre általában ez jellemző. Ha erősen fókuszálsz a bábura, akkor megváltoztathatod a forgásirányát!

Neked mi jött ki? Írd meg ide, a hozzászólásokba, kíváncsian várjuk!

Ez is érdekelhet:

89 Comments

 1. István

  Az árnyék felénk mutat, tehát hátulról van megvilágítva.
  A felemelt lábfej árnyéka jobbról balra keresztezi az álló láb árnyékát – a kép alján, mintha egy óra számlapján a 6-ost néznénk
  Ezek szerint az alak csak az óramutató járásával egyező irányba foroghat.

 2. Zsu

  Emlékszem régen láttam ezt a képet és akkor simán meg tudtam fordítani, most óramutató járásával megegyező irányban látom, es hiába koncentrálok nem megy :’D

 3. Zsuzsanna

  Azt már az elején láttam, hogy „ugrik” kép ( mint amikor beleavatkoznak a Mátrixban), de nézni kellett egy ideig ( máshova is..), hogy rájöjjek: akkor vált irányt… Nem egyenletes időközönként. Nem mi irányítjuk, így van programozva…

 4. monic

  Nekem először mindig az órával egyezően forog, és baromi nehezen tudom megfordítani, viszont aztán annál könnyebben fordul vissza megint az órával egyező irányba, és aztán megint nagyon kell koncentrálnom, hogy sikerüljön visszafelé forgatni… 🙂

 5. Kovács Sándorné

  Nekem egyértelműen az óra járásával megegyező irányba forog a lány. Első ránézésre. Aztán rövid idő után visszafelé. Tényleg úgy tűnik, mintha magától váltogatná a forgásirányt.

 6. Horváth zsófia

  Mikor először néztem a képre az óramutató járásával ellentétesen forgott, de a következő pillanatban megfordult. Nekem valamiért koncentrálás nélkül forgott hol jobbra hol balra.

 7. Varga Zsoltné

  Nekem az óramutató járásával megegyezően forog.Először azt hittem vicc,hogy megfordítható a forgási irány,de nem.Most már váltakozva forog.Ez jó! 🙂

 8. Brumbauer Judit

  Sziasztok!
  Nekem először ellentétes irányba forgott, aztán megfordult. Majd miután olvastam a leírást újból elkezdtem nézni és sokszor nagyon hamar megtudtam fordítani.
  Köszönöm az élményt! 🙂 Judit

 9. Sz.helga

  Azt gondolom, hogy úgy van feltéve a forgó lány, hogy egy idő után elkezd másik irányba forogni. Hiszen ha jól megnézi valaki,
  amikor a jobb lábán áll, akkor óra mutató járásával ellenkező irányba forog, amikor a bal lábán áll, akkor pedig óra mutató járásával megegyezően. Ezt nem a képzelet csinálja, hanem így van megcsinálva. Nézheted bármeddig. A lábát nézd melyiken áll! Kb. 2 percenként vált a kép!

 10. Hodovánszkyné R Szilvia

  Sokáig csak ellentétes irányba forgott. Most hol erre, hol arra forog. Eredetileg balkezes vagyok, de „leszoktattak” róla még gyerekkoromban. Irni már csak jobbal tudok, de más kreatív tevékenységekben, mint pl szabás, rajzolás, horgolás csak a bal kezem használom.

 11. Varrotanfolyam

  Kedves Anna,
  ez nem számítógépes program, Te magad tudod változtatni az irányát azzal, hogy fókuszálsz. Ha egyszerre többen nézitek, akkor mindenkinek (elvileg) másik irányba forog a bábu (lásd Marcsi hozzászólását, aki behívta a férjét). Érdemes lehet pár nap múlva visszatérni az ábrára, olyankor is előfordul, hogy teljesen másik irányba forog a bábu, mint először.

  Kata 🙂

 12. Anna

  Azt gondolom , h egy ez program ami bizonyos forgás szám után a másik irányba forog addigra meg a szem elfárad a koncentrálásba és úgy érezzünk h mi irányítjuk.

 13. Zsófi

  Sziasztok!
  Nekem is csak az óramutató járásával megegyezően forgott jó ideig (legalább 5 percet szöszöltem vele :)), és bárhova próbáltam fókuszálni, akár görcsösen, akár lazán, nem tudtam vele mit kezdeni.

  Végül rájöttem, hogy ha az árnyékot nézem, akkor meg tudom fordítani, és akkor már az egész figurát fordítva látom mozogni. Az, hogy ismét az előző irányba mozogjon nem okozott problémát.

 14. Nagy Brigi

  Sziasztok!

  Én most találtam rá erre az oldalra először.
  Csak nekem van olyan gyanús érzésem, hogy direkt be van állítva a bábu?
  Mindenki szinte ugyanazt írta, hogy egy idő után átváltott? Szerintem mindeki ugyanazt látja csak figyelni kell mikor vált át.
  vagy tévedek?

  • Varrósziget

   Kedves Brigi,
   a bábu két irányban foroghat, attól függően, hogy hogyan váltogatod a „forgásirányt”. Ehhez kicsit lazítsd el a tekintetedet, vedd elő a periférikus látásodat (ne pont a bábut nézd, hanem a tágabb környezetet fogd be a tekinteteddel), és úgy próbálkozz. Nincs benne semmi trükk 🙂
   Kata

 15. Méreg Jánosné

  Nekem most is többnyire jobbra, tehát az óramutató járásának megfelelően forog, de meg tudom fordítani. Kevesebb ideig forgott most visszafelé, mint előzőleg egy éve. M.Ica

 16. Rita

  Sziasztok! Nekem bizony az óramutató járásával megegyező irányba forog. Nem is tudok semmit úgy megcsinálni, hogy először ne látnám „lelki” szemeimmel 🙂

 17. Judit

  Először néhány percig az óra mutatóval megegyező volt a forgás,
  de néhány perc után megfordult,
  ahogy követtem az utasítást.
  nem tudom ez most jó?

 18. Detti

  Nekem a jobb agyfélteke jött ki, mint kreatív típus, szerintem abszolút igaz lehet, mert inkább azt képzelem el, hogy mit szeretnék csinálni, és nem azt hogy hogyan tudom azt megvalósítani. A varrógép is gondot okoz nálam, ha épp valami galibája van 🙂

 19. Móni

  Először az óramutató járásával megegyező irányba. Aztán lefelé gördítettem az oldalt, és megváltozott a forgásirány. Gyakorlatilag erőfeszítés nélkül változik.

 20. panni

  Hihetetlen! Először Nekem is csak egy irányba fordult, sehogy se sikerült megfordítani. Aztán minden hozzászólást elolvastam és igazad volt Kata. Elengedtem magam és meg tudtam fordítani. Aztán annyira megörültem neki, hogy rágörcsöltem és vissza már nem tudtam fordítani:)De nagyon érdekes volt. Köszi!

 21. Eszti

  Sziasztok! Nekem szinte csak óramutató járásának megegyezően forog. Akkor tudom megfordítani, ha nem a bábura koncentrálok/fókuszálok, hanem mintha a távolba néznék és nem nézem az egész bábut csak a lábát. De, amint észreveszem, hogy megfordult a forgásirány, mindig visszaugri óramutatóval megegyező forgásba.

 22. Marcsi

  Először az óramutató járásával ellentétesen forgott. Ekkor idehívtam a férjemet, aki közölte, hogy az óramutató járásával megegyezően forog. Nem akartam elhinni, hogy ő mást lát, így koncentráltam és tényleg megfordult. 🙂

 23. Blaskovics Éva

  T.C !

  Először az óramutató járásával ellentétesen láttam a baba forgását, aztán fókuszálva a lábára az óramutató járásával egyezően forgott.
  Üdv:Éva

 24. P.Kati

  Nekem csak az óramutató járásával megegyező irányba forog a bábú. Nem tudom megfordítani. Az tudom hogy a térlátással nem volt gondom a műszaki rajznál sem.

  • Kata

   Kati, a térlátással nekem sem volt gondom soha, mégis, elsőre én sem tudtam megváltoztatni a forgásirányt. Szerintem nem is feltétlenül az a cél, hogy képesek legyünk mindkét irányba forgatni a bábut 🙂

 25. Méreg Jánosné

  Hosszabb ideig az óramutató járásával egyirányban /kb.30-35 forgást számoltam/, majd az óramutató járásával ellentétes irányban /kb.15-17 forgás/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .