fbpx
Menü Bezárás

Vasalás szabás varrás során

vasalás szabás varrás során

A vasalás szabás varrás során kicsit mást jelent, mint amire először gondolnál. Mindenki tudja mi az a vasaló, és mindenki tudja, hogyan kell vasalni. A vasalás azonban egészen konkrétan azokat a folyamatokat takarja, melyek varrással már nem végezhetők el. Éppen ezért nedves hő-megmunkálásnak is nevezzük.

Ha még nem tudsz varrni, akkor segítségedre vannak ingyenes varrótanfolyam leckéink, melyeket otthonról végezhetsz el.

A vasalás célja a szabás varrás során

A vasalásnak a szabás varrás során végzett tevékenysége nem keverendő össze a vasalás köznapi értelmével. A varrás szerves részét képező folyamatról van szó, melynek során a ruha elnyeri végső formáját.

A ruha, vagy bármely egyéb varrott munka kialakításában előfordulhatnak olyan elemek, melyek nem oldhatók meg varrással vagy szabással. Ilyenkor nyúlunk a vasalás szabás varrás során alkalmazott eszközéhez. Az egyik legfontosabb ezek közül a gyűrődések eltávolítása, melyek az anyag megmunkálása közben keletkeztek. Ide tartozik a nyújtás és a zsugorítás, élek és hajtások készítése, valamint az anyagvastagodás eltüntetése is, mely a visszahajtások során keletkezik. A varrás során ejtett apró hibák korrigálása is lehetséges, valamint a textil felülete is megmunkálható: mintázható, és formák is rögzíthetők vele. Vigyázni kell azonban, ugyanis a vasalás szabás varrás során történő alkalmazhatósága több mindentől is függ: a textil alapanyagától, annak kiképezési módjától és struktúrájától.

Hogyan vasalj szabás varrás során?

A vasalás szabás varrás során három fő fázison kell, hogy átmenjen ahhoz, hogy eredményes legyen. Elsőként az anyagot alakíthatóvá kell tenni, majd ezt követi az alakváltozás nyomás hatására, végezetül rögzíteni kell a formát, amihez a ruhagyárakban pl. hűtést és szárítást alkalmaznak.

A vasalást többféle módon is elvégezheted: a textilt benedvesítheted például szivaccsal, és ezt követően vasalhatod, vagy az anyagot benedvesített pamuttal fedheted le, és a vasalást ezen keresztül végezheted. Mindenki számára ismert a gőzölés, amikor a kiömlő gőzzel alakítod a textilt, egy sima gőzölős vasaló segítségével. Az ruhaiparban használatos még az úgynevezett gőzszekrény, amibe behelyezve az anyagot, egy zárt térben zajlik a formázás.

Vasalás szabás varrás során – hogyan válassz eszközt?

A vasaló megválasztásánál elsődleges szempont, hogy gőzölős legyen, hiszen ezzel lehet igazán szép formázásokat végezni. Ezen felül arra is fontos figyelni, hogy talpa karcálló legyen. A jó hővezető képességű alumíniumra különböző fedőrétegeket helyeznek, melyek közül a legkevésbé roncsolódó a zafír, a gránit és a kerámia. A csepegésgátló is hasznos lehet a vasalás szabás varrás során történő alkalmazásakor, hiszen így elkerülhetjük, hogy a víz az anyagra szivárogjon. A tökéletes vasaló megvásárlása után pedig kedvünkre formázhatjuk készülő ruhadarabjainkat.

(Á.N.)

Ez is érdekelhet:

2 Comments

  1. Veronika

    Nagy segítséget jelent nekem kezdőként, hogy rendszeresen kapok varrási e-mail tippeket- kedvet csinál és bele enged látni a kulisszák mögé.Nagyon köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .