fbpx
Menü Bezárás

A varrás alapjai

A varrás alapjai hogyan sajátíthatóak el úgy könnyedén, hogy az egy életen át elkísérjen? Mennyit kell hozzá gyakorolni, és mennyi múlik a kézügyességen? Ezeket foglaltuk most össze.A varrás alapjai témakörönként

A varrás alapjai több területen át ívelnek, a legfontosabbak ezek közül a varrógép használata, valamint az alapöltések: az egyenes és a cikk cakk öltések begyakorlása, a kelmehasználat, a szabás folyamata és az, hogy tudd, mit mivel, mit mi után szeretnél összevarrni, vagyis a műveleti sorrend. Mindezeket ingyenes varrótanfolyamunk leckéiből is elsajátíthatod.

A varrás alapjai varrógéppel

Ez a legfontosabb és legalapvetőbb tudás, ami nélkül nem érdemes belevágni a varrásba. A varrógép használatát bárki meg tudja tanulni, még akkor is, ha eleinte mumusként gondol a varrógépre, vagy ha úgy érzi, túl bonyolult számára a gép működése. Pedig minden varrógép ugyanazon az elven működik, ha egyszer megtanulod az egyiken befűzni a cérnát, akkor utána gyerekjáték lesz egy másikat is működésbe hozni. Ha lehetőséged van új varrógép vásárlásra, akkor érdemes új darabot venni, mert ezeken érthetően fel van tüntetve a befűzési sorrend például, így nem kell bíbelődnöd egy régebbivel. Ha régebbi géped van, akkor sincs baj, sok használható tippet kaphatsz itt.

A varrás alapjai után

Ha már túl vagy a varrás alapjain, akkor jöhetnek a bonyolultabb formák és műveletek, de előtte még mindenképpen érdemes okosodnod a kelmék használatában, mert nem mindegy, hogy milyen anyagból mit lehet varrni. A szabás folyamat olyan témakör, amit már a varrás alapjaival párhuzamosan érdemes elkezdeni tanulni, főleg azért, mert ez az alapja a későbbi szabásminta készítésnek is. Ezeken kívül pedig a varrás fortélyaiban is lehet tovább fejlődni, például meg lehet tanulni ferdepántot felvarrni, különféle szegéseket varrni, és így tovább.

A kézügyesség

Tény, hogy van akinek egyből rááll a keze a varrásra, na de olyat még nem láttunk, hogy valaki elhatározta, hogy megtanul varrni, és ne sikerült volna neki. Egyetlen titok van: a gyakorlás és a kitartás. Mert mindenki képes megtanulni varrni!

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .