Menü Bezárás

Anyagismeret anyagválasztás- mire figyelj?

Az anyagválasztás szempontjai között van jó néhány olyan, ami elengedhetetlen, ha most tanulsz varrni. Ha pedig már rutinosan varrsz, nem árt az ismétlés.

Az  ingyenes varrótanfolyam résztvevőitől is hallottuk már, hogy aszerint vásárolják az anyagot, amit tanácsolnak nekik a méterárubolt pultja mögül, nem beszélve arról, hogy az üzletben úgy érzik magukat, mint elefánt a porcelánboltban. Mégis, sokkal kreatívabban és szabadabban gondolkozhatsz, ha tudod, hogy mi a helyzet a méteráruk háza táján, ráadásul az elköltött pénzed sem vész kárba!

Anyagismeret és anyagválasztás tanácsok:

  • Anyagösszetétel: Ha tudod, hogy mit szeretnél varrni, akkor nem elegendő az anyag színét eltervezned, fontos, hogy tudd, milyen alapanyaggal szeretnél dolgozni. Pl. természetes alapanyagú vagy szintetikus kelmével. A kelméknek összetételüktől függően más-más tulajdonságaik vannak, ami azt jelenti, hogy jobban vagy kevésbé gyűrődnek, jó légáteresztő képességük van vagy rosszabb.

  • Jellemzők: Az anyagokra vonatkozóan a méteráruboltban a végükön lógó kis tájékoztató céduláról olvashatod le a legfontosabb jellemzőket, mint pl. a kelme megnevezése, szélessége, összetétele, ára, esetleg a mosásra vonatkozó kezelési előírások. De nem elég ezeket csak tudomásul venni, hiszen tudnod kell azt is, hogy a szabásmintád mennyi helyet foglal el az anyagon, és így tudod eltervezni, hogy pontosan mennyi anyagot is kell vásárolnod a megvarrni valóhoz!

  • Vastagság: Nem mindegy, hogy egy bő nyári szoknyához lágyabb esésű vagy merevebb anyagot választasz-e. Ha az álmaidban egy olyan nyári szoknya szerepel, amit a szellő finoman lenget, miközben lépdelsz, akkor törekedj a kisebb sűrűségű, lazább, finomabb textília választására!

Mindezekről sokkal sokkal többet tudhatsz meg innen, kattints:

varrotanfolyam varrás kezdőknek online

  • Érints! Az üzletben érintsd meg a neked tetsző textíliákat, próbáld elképzelni, hogy a célodnak megfelelő lesz-e. Amikor én eljutok egy-egy méteráru boltba, azon kívül, hogy az anyagok látványától rögtön beindul a fantáziám és legalább tízféle ötlet jut eszembe, bátran megtapogatom a szimpatikusnak tűnő anyagokat (persze előtte megkérdem, hogy bemehetek-e a pult mögé). Sokszor kiderül, hogy csak a mintázata tetszik meg, de a felülete, struktúrája nem, vagy hogy vastagabb annál, mint amit első látásra gondoltam.

Ha szeretnél még több útmutatást kapni, és gyakorlott, magabiztos anyagvásárlóvá válni, akkor folytasd itt az olvasást.

3 Comments

  1. Brigi

    Az eddig olvasottakból nagyon sokat tanultam a varrásról és egyre jobban érdeklődök minden varrással kapcsolatos témáról.Nagyon hasznos tanácsok vannak minden leírásban. Nagy köszönet mindenért 🙂
    Üdvözlettel: Brigi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..