fbpx
Menü Bezárás

Anyagismeret anyagválasztás- mire figyelj?

Az anyagválasztás szempontjai között van jó néhány olyan, ami elengedhetetlen, ha most tanulsz varrni. Ha pedig már rutinosan varrsz, nem árt az ismétlés.

Az  ingyenes varrótanfolyam résztvevőitől is hallottuk már, hogy aszerint vásárolják az anyagot, amit tanácsolnak nekik a méterárubolt pultja mögül, nem beszélve arról, hogy az üzletben úgy érzik magukat, mint elefánt a porcelánboltban. Mégis, sokkal kreatívabban és szabadabban gondolkozhatsz, ha tudod, hogy mi a helyzet a méteráruk háza táján, ráadásul az elköltött pénzed sem vész kárba!

Anyagismeret és anyagválasztás tanácsok:

 • Anyagösszetétel: Ha tudod, hogy mit szeretnél varrni, akkor nem elegendő az anyag színét eltervezned, fontos, hogy tudd, milyen alapanyaggal szeretnél dolgozni. Pl. természetes alapanyagú vagy szintetikus kelmével. A kelméknek összetételüktől függően más-más tulajdonságaik vannak, ami azt jelenti, hogy jobban vagy kevésbé gyűrődnek, jó légáteresztő képességük van vagy rosszabb.

 • Jellemzők: Az anyagokra vonatkozóan a méteráruboltban a végükön lógó kis tájékoztató céduláról olvashatod le a legfontosabb jellemzőket, mint pl. a kelme megnevezése, szélessége, összetétele, ára, esetleg a mosásra vonatkozó kezelési előírások. De nem elég ezeket csak tudomásul venni, hiszen tudnod kell azt is, hogy a szabásmintád mennyi helyet foglal el az anyagon, és így tudod eltervezni, hogy pontosan mennyi anyagot is kell vásárolnod a megvarrni valóhoz!

 • Vastagság: Nem mindegy, hogy egy bő nyári szoknyához lágyabb esésű vagy merevebb anyagot választasz-e. Ha az álmaidban egy olyan nyári szoknya szerepel, amit a szellő finoman lenget, miközben lépdelsz, akkor törekedj a kisebb sűrűségű, lazább, finomabb textília választására!
 • Érints! Az üzletben érintsd meg a neked tetsző textíliákat, próbáld elképzelni, hogy a célodnak megfelelő lesz-e. Amikor én eljutok egy-egy méteráru boltba, azon kívül, hogy az anyagok látványától rögtön beindul a fantáziám és legalább tízféle ötlet jut eszembe, bátran megtapogatom a szimpatikusnak tűnő anyagokat (persze előtte megkérdem, hogy bemehetek-e a pult mögé). Sokszor kiderül, hogy csak a mintázata tetszik meg, de a felülete, struktúrája nem, vagy hogy vastagabb annál, mint amit első látásra gondoltam.

Anyagismeret szabáskor

Tudtad-e, hogy szabáskor nem mindegy, hogy miként helyezed fel a szabásmintádat a kelmére? Vagy hogy a szabás miként határozza meg azt, hogy mennyi anyagot vásárolj a vágyott ruha megvarrásához? Természetesen ezeket is kirázhatod a kisujjadból, segítünk, hogy megérts minden apró mozzanatot.

Ehhez javasoljuk, hogy iratkozz be a Prémium online varrótanfolyamunkra!

 

Ez is érdekelhet:

5 Comments

 1. Brigi

  Az eddig olvasottakból nagyon sokat tanultam a varrásról és egyre jobban érdeklődök minden varrással kapcsolatos témáról.Nagyon hasznos tanácsok vannak minden leírásban. Nagy köszönet mindenért 🙂
  Üdvözlettel: Brigi

 2. erzsébetmária varga

  Köszönet a sok hasznos tanácsért ,információért.
  Valóságos kedvcsináló a varráshoz.
  További sikeres munkát kívánok.
  Üdvözlettel:
  Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .