fbpx
Menü Bezárás

Varrás kezdőknek: a kelmék

anyagismeret

Miért fontos a varrás kezdőknek szóló fejezeteiben a kelmeismeret? Melyek a legfontosabb információk erről? Az anyag varrása kezdőknek és haladóknak egyaránt  bosszúságot okozhat, ha nem értenek a textilekhez.

Melyik kelme gyűrődik?

A ruhakészítő szakmában külön ágazata van a kísérleteknek, vizsgálatoknak, különösen a kelmék tanulmányozásának. Ezúttal olyat választottunk, és mutatunk be, ami számodra is érdekes lehet, és gazdagítja szabás-varrás tudományod tárházát. Talán Te is tudod, hogy vannak olyan anyagok, amiket minden viselés után, vagy mosás után vasalni kell. Ilyenek a pamutból vagy a lenből készült ruhadarabok. Vegyük például a lent: ezt a kelmét a len növény rostjaiból állítják elő, valódi természetes viselet az ebből megvarrt ruhadarab. Szinte a bőrünkön érezzük a len növény simogatását.

Mi a helyzet a „műanyag” kelmékkel?

Aztán vegyük a „műanyagot”, mondjuk a poliésztert. Ebből az anyagból készült textíliák régebben nem voltak kellemes viseletek, hamar bele lehetett izzadni (gondolj az otthonkára), de volt egy nagy előnyük: nem kellett vasalni, nem gyűrődtek. Viselése valóban olyan volt, mintha egy műanyag zacskóba bújtál volna bele. A mai technológiának köszönhetően azonban már rendkívül bőrbarát szintetikus szálakat is képesek előállítani, amikből kelmét gyártanak, így azt vihetjük haza, szabhatjuk ki, varrhatjuk meg.

Minek szögmérő a kelmékhez?

Az alábbi anyagvizsgálatban a kelméket félbehajtottuk, és egy bizonyos ideig nagy súllyal nyomást gyakoroltunk rájuk (azt modellezve, mintha pl. az autóban ülve összegyűrődne a nadrágod az üléstől), majd hagytuk kisimulni őket. Egy szögmérő mutatta meg, hogy bizonyos idő alatt mennyire alakul vissza eredeti formájára az anyag, magyarul: mennyi idő alatt simul ki, ha egyáltalán kisimul. Kétféle anyagon kísérleteztünk: a len a világos zöld, a poliészter a fekete színű anyag.

 

anyagismeret
Befoglaltam egy speciális szerkezetbe az anyagokat

Mit gondolsz, a len vagy a poliészter alapanyagú textília simult ki gyorsabban?

 

anyagismeret
Oldalnézetből: a fekete a poliészter, a halványzöld a len anyag

15 perc elteltével a fekete anyag szinte teljesen kisimult, míg a zöld len textília megmaradt majdnem félbehajtott állapotban.

Vagyis valóban, a szintetikus szálakból álló kelmék kevésbé hajlamosak a gyűrődésre, így ha nem szeretsz sokat vasalni, akkor érdemes ezeket keresned anyagvásárlásnál. Ma már nagyon bőrbarát textíliák is kaphatóak ebből a szálcsoportból.

Anyagismeret

Ugyanakkor ha a természet és a természetesség híve vagy, akkor bátran hordj pamutot, lent, hiszen a legközelebb kerülni a természethez ezek viselésével tudsz. Ráadásul nyári meleg napokon a legideálisabb a len, ami hűvös klímája miatt üdítő viselet.

Akár varrótanfolyam előtt állsz, akár már profi vagy szabás varrás terén, az anyagokkal sosem árt tisztában lenni, és sosem késő elkezdeni tanulni erről a témáról.

Mindezekről bővebben a Prémium Varrás Kezdőknek 2.0 tanfolyamban tanfolyamban írtunk.

Ez is érdekelhet:

2 Comments

  1. Virag Csillag

    Tisztelt Hölgyem/ Uram!!

    Érdekelne ez a csomag azegyetlen gond talán hogy Londonban élek. Lehetséges hogy postaköltség ellenében elküldik nekem?

    Tisztelettel: Virag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .