fbpx
Menü Bezárás

Varrógép hibák: ha nem varr rendesen

varrógép hibák

Varrógép hibák? Tudjuk, milyen bosszantó lehet az ilyesmi, ezért első körben számolj el tízig, ne hívd egyből a műszerészedet! Összeszedtük egy csokorba a varrógép hibák leggyakrabban előforduló formáit!

Azok a varrógép hibák, amikkel az eddigi varrótanfolyamok során a kezdő hobbi varró csoportjainkban találkoztunk varrás oktatás során, nem is olyan tragikusak. Hiszen ezekre szinte egy mozdulattal megtaláltuk a megoldást. Ha egyébként tudod, hogy a varrógéped jól működik, akkor valószínűleg csak kisebb gondról lehet szó, amit könnyűszerrel megoldhatsz Te is. A varrás kezdőknek valóban ott kezdődik, hogy megtanuljuk a varrógép használatát, a varrógép befűzését. Ezeket segít megtanulni az ingyenes varrótanfolyam valamint az online kezdő varrótanfolyamunk is.

Nézzük, hol lehet a varrógép hiba, ha a gép hurkolja a szálakat varrás közben,

ám előtte mondd el, hogy:

A varrógép hibák gyakran a bobint (orsótok) és az orsót érintik:

Nézd meg, hogy az orsó az óramutató járásával megegyezően forog-e az orsótokban, ugyanis ez a helyes irány, kivéve néhány esetet, de ez a varrógép használati utasításában benne van. Ha nincs meg a használati utasítás, akkor egyszerűen fordítsd meg az orsót a bobinban, és kezdj el így varrni.

Nézd meg, hogy az orsótokban megfelelő (méretű) orsó van – e! Nem minden orsótípus jó az adott varrógép bobinjába, erről szaküzletben vagy varrógépüzletben felvilágosítást tudnak adni. Ezen kívül van fém és műanyag orsó is, mindegyik fajtából kapsz a varrógépedhez. Ha több orsód is van a varrógépedhez, akkor próbálgasd végig őket, lehet hogy csak ennyi a probléma.

Előfordulhat az is, hogy az orsócérna nincs megfelelően kivezetve az orsótok feszítő lemezén, és nem akadt bele a feszítőlemez hornyába. Ellenőrizd!

varrógép hibák

Varrógéptű hiba:

Nézd meg, hogy a varrógéptű megfelelően (mélyre) van-e felhelyezve a tartóba!

Ha a tű elakadt és nem moccan:

Ennek oka lehet az, hogy az anyagodhoz nem megfelelő méretű tűt használsz. Fontos, hogy ismerjük az anyagminőségeket és azt, hogy milyen tűvel érdemes varrni őket. Ebben segíthet anyagismereted elmélyítése, amihez ide kattintva találsz egyéb információkat.

Felsőszál befűzés és varrógép hibák:

Nézd át, hogy a cérna minden kis „pöcökbe” be van-e fűzve, ahová kell. Ugyanis a legkisebb eltérés is hibát okozhat, azonban ha ismerjük a helyes befűzési sorrendet, onnantól már nagyon nehéz elrontani!

Ha a szálfeszítő kerék nincs besüllyesztve a varrógép testébe, hanem kiáll és látható a szálfeszítő lemez, akkor nézd meg, nincs-e eltörve a szálfeszítő kerék rugója!

A cérna ne a tűt hátulról megkerülve legyen befűzve. A felsőszálat mindig elölről hátrafelé fűzzük be a tű lyukába.

Ha a cérna rá van tekeredve a szálemelőre, az is hurkoláshoz vezethet, mint ahogyan az is, ha a cérna a cérnatartó legaljára fel van csavarodva.

Ha a felső szál mindig kiugrik  a tűből, amikor elkezdenél varrni:

Mielőtt leengedjük a varrógép talpat a varráshoz, hagyjunk hosszabb felsőszálat kivezetve a talp alatt, legalább 10-15 cm-t. Ugyanis ha a szálfogó a legalacsonyabb ponton áll, és nem hagyunk elég hosszt a cérnának, akkor a varrógép indulásával amikor a szálfogó eléri a felső pontját, magával húzza és kirántja a cérnát. De ha úgy fűzzük be a tűbe a felső szálat, hogy a szálfogó a legmagasabb pontján áll, akkor biztosan nem fog kiugrani a cérna mikor meglódul a varrógép.

Ha a varratban a fölső szál laza képet mutat:

Az orsócérna szálfeszessége nem megfelelő: a bobin külső oldalán a lapos, hosszúkás feszítő lemezt a rajta lévő kis csavarral állítsd szorosabbra! Bobinon állíts erősebb feszességet.

Ha a varratban az alsó szál laza képet mutat:

A fölső szálat kell feszesebbre venni a szálfeszítővel.

Ha nem indul a gép, nézd meg azt is, hogy van-e külön kapcsoló rajta, hátha csak ennyi a probléma.. 🙂

 

Ez is érdekelhet:

103 Comments

 1. Judit

  Kedves Kata!

  Most már ugyan kevesebbszer fordul elő, de korábban szinte mindig: varrás előtt ugye kis darab anyagon beállítottam a szalfeszesseget (a bobinhoz ekkortájt még nem mertem nyúlni, ma már bátran csavarozom), szépen is varrt. Az első néhány oldalt. Aztán elkezdett az alsó szál lazulni, míg a végén (MINDIG az utolsó oldal előtt, amikor már csak azt a 40-50cm-t kellett volna varrnia) már osszecsomozta az alsó szálat, és kézzel kellett befejeztem -itt már nem tudtam a szalfeszesseget újra beállítani. Másnap viszont megint ugyanígy, fél óráig szépen varrt, majd kezdett romlani és végül gubancolt. Ez miért van? Mármint ha mégsem volt jó a festéssel, miért varrt mégis szépen úgy fél óráig? Ha jó volt, miért változik ez meg varrás közben (anyagot nem változtattam közben)? Még mostanában is tapasztalom ezt, barcenyhebben, de ma már ugye ilyenkor a bobinhoz is hozzányúlok, így azért könnyebb. Brother varrógépem van.

  • Andrea

   Szia Kata!
   Nekem hasonló gondom volt,
   Mesélem hogy oldódott meg:
   A véletlen segített.
   … mosógép alá tervezett vastag gumialjat tettem a gép alá,
   amit a zaj csökkentés miatt alkalmaztam, hogy este 8 óra után is varhassak a szomszédok zavarása nélkül.
   Meglepetésemre a gép ugrálásának, saját rezgésének csökkentése a másik problémát is orvosolta.

 2. Kozmáné Ágnes

  Kedves Kata!
  Van egy Csepel111 varrógépem és eddig munkaruhákat varrtam rajta vastag anyaghoz van beállítva.Szeretném most már máshoz is használni mivel sajnos megszűnt az előző munkám.A kérdésem az lenne hogy hol lehet anyagvastagságot állítani a gépen,mert nem találok hozzá leírást,a közelünkbe varrógépszerelő nincs!:( eddig mindig sikerült megjavítanom a gépem,de ezt nem is tudom hol kell állítani.Ha tudnám,akkor szerintem sikerülne a beállítása.
  Nagyon szépen megköszönném,ha elárulnád hol is lehet ezt véghez vinni szerelő nélkül!
  Hálásan köszönöm!
  Ági

 3. Julianna

  Kedves Kata! Van egy Naumann 8014/4140-es varrógépem. Egyik befűzés után elkezdtem varrni, megakadt a gép, azóta nem tudom kivenni a bobint, nem mozdul. Vigyem szerelőhöz, vagy nekifoghatok szétszedni magam Ön szerint? (kezdő vagyok)
  Köszönöm szépen.

 4. Hilda

  Sziasztok!

  Varrás kezdéskor az alsó szál összecsomósodott, a tűt alig tudtam felhozni hogy az anyagot kivegyem és kisollóval csipkedtem el a cérnadarabokat hogy elengedje. Azóta nem lehet felhozni az alsó szálat, ha kézzel felhozom, akkor sem hurkol. van ötlete valakinek? Köszönöm. Hilda

 5. Tamás

  Kayse44 varrógépem egyik napról a másikra a szálfeszesítő nem mukodik, 0-9 tekerhető, vagy tul laza, vagy annyira feszes, hogy elszakad. SZétszedtem , visszaraktam szépen mindent, de még mindig rossz. LEhet,hogy elromlott? 🙁

 6. Ildikó

  Sziasztok!
  Tanácsot szeretnék kérni. Naumann varrógépemben eltört a tű. Nem a gép hibájából, hanem az enyémből (gombostű alatta maradt). Próbáltam a kezelési útmutató szerint cserélni, de a tűszorító meglazítása után sem tudtam eltávolítani a tűt, csak fogóval. Az újat szintén nem tudom betenni, a tűszorító tekeresére sem szorít (vagy beragadt és nem is lazult ki).
  Érdemes olajozással vagy bármi mással próbálkozni, vagy irány a szervíz?
  Előre is köszönöm a segítséget! Szuper az oldal!

 7. Sipos Erzsi

  Sziasztok! Necchi 215 varrógépet vásároltunk ez év júniusában. Imádom, ez az első gépem. Tanulgatok. De egyre bonyolultabb dolgokat készitek. Ma éppen cippzárat varrtam be egy diszpárnának készülő huzatba, az egyik oldal szuper lett, a másik oldalnál katt és nem ment le a tű végig. Szétszedtem, azt hittem hurok. Kitisztítottam, olaj stb. De ugyan az, végül azt hiszem a kézikerékkel lehet a baj. Lehet azzal mit csinálni? vagy szerviz? Elég bonyesz, mert messze van tőlünk. Kérem szíves válaszotokat. Előre is köszönettel Sipos Erzsi

 8. Molnár István

  Naumann varrógép azt csinálja hogy 3apró öltés után 5-6 mm lép majd megint apró 3db megint hosszú! Ez látszik alol, felső szálnál nincs varrás kihúzható, és kibomlik.de az is előfordul hogy egyáltalán nincs varrat, nem varr!

 9. Magdi

  Sziasztok!
  Napok óta kínlódom a Naunann 8014/26 -s gépemmel. Szépen varr kb 15-20 cm majd nem viszi tovább az anyagot. Egyhelyben varr és csomót rak. mikor meg áll azt látom, hogy néhány öltéssel korábban az alsó oldalon egy hurok van. Olyan mint ha ez a hurok akadna be valahova. Hol keressem a hibát? Ki tudna segíteni? Köszi-puszi a segítségért! Magdi

 10. Éva

  Kedves Varrásoktatás!
  Nekem is az a problémám, mint pár embernek, de sajnos nem érkezett eddig válasz.
  Neumann varrógépem van, eddig csodásan varrt, de most 2-3 öltésenként kihagy. Próbáltam tűt cserélni, alsó-felső szálfeszességet állítani, de semmi sem történt. az anyagvastagságot nem tudom hol kell állítani, lehet ez a baj? Kérem aki tud segítsen, mert nagyon elkeseredtem.

  • Kóti Imréné

   Kedves Éva!
   Lehet hogy nyúlós anyagot varrtál, annál stretchtűt kell használni.nagyon laza és mozgós szerkezetű anyag, még ujjal is lehet óvatosan picit húzva tartani a tű előtt az anyagot.
   Jól csináltad hogy tűt cseréltél, ez mindig az első. de pontosan kell a tűt kicserélni maximálisan fel kell tenni és ha elől fűzős akkor hátul van a lapolt oldal.
   A jó befűzés a másik lépés a csavargatás felesleges ha eddig jól varrt.
   Ha mindent jól csináltál, mégsem jön helyre akkor kell a műszerész.
   Üdv:Kótiné

 11. Varga Julika

  T. Varrásoktatás.hu

  Vettünk egy varrógépet az Aldiban Easy Home nevűt. Mindent rendesen varr, csak a jerseyt nem, illetve abból a nem nyúlóst igen, és van egy elasztán nevű anyag, ami annál nyúlósabb, és nem ölt le a gép, nem varrja. Mit tudok tenni, kérem a segítségüket.

 12. Schneier Éva

  A problémám, hogy ikertüvel akartam a polót felszegni de egyrészt akad másrészt borzasztóan hurkol az alsó oldalon. Korábban is használtam ezt és még ilyen soha nem fordult elő. Próbáltam a tüt különböző mélységbe helyezni meg a szálfeszességet 4-re állitani Privilege gépem van. Egyenes varrásnál egyes tüvel nincs gond mi lehet a baj?
  Előre is köszönöm
  Éva

 13. Alexa

  Sziasztok.
  Ősrégi lábbalhajthatós Singerem van és újabban csúszik a bőr, ami a sínben van tehát ilyenkor hiába hajtom, nem varr. Egyértelműen hallani lehet a hangján, hogy csúszik és nem tapad a bőr. Lehet, hogy kilazult? Mit tudok kezdeni vele? Lehet ezzel házilag csinálni valamit?

 14. Ferencz Zsuzsanna

  Finesse típusú varrógépem van a bobin vízszintesen áll ebbe akad bele a tű és eltörik,sokszor próbáltam megcsinálni,de nem sikerült.Szeretnék tanácsot kérni.Köszönöm Ferencz Zsuzsanna

 15. Tündi

  Sziasztok!
  Van egy régi igazi elnyűhetetlen orosz varrógépem.
  Ám mégsem tűnik elnyűhetetlennek.
  A probléma az, hogy az alsó szál nem kerül bele az öltésbe.
  Még nem meg olyan jól a varrógép használata ezért kérnék segítséget.
  Illetve most előrébb ugrott valahogy a tű és Nem megy bele a lyukba, így varrni sem tudok.
  Tud valaki megoldást a problémámra?
  Előre is köszi.

  • Faragó Mariann

   Sziasztok! Eltörött a Naumann8114 es háztartási gépem szálrángató rugója, vezttem a Naumann boltba másikat de sajna nem tudom az ujjat visszatenni. Sehol nem találok összeszerelési rajzot ami segítene, kérlek ha tudtok segítsetek ,köszönöm ,Mariann.

 16. Erzsébet

  Eltörött az anyagtovábbító a Tesco FY811 varrógépben. Lehet valahol ezt megvásárolni?
  És ha megvásárolom akkor bele tudom tenni saját magam? Vagy kell szakértő?
  Köszönöm szépen y segítséget!

  • Kóti Imréné

   Szia Zsuzsi!

   Milyen varrógéped van? De mindegyikre vonatkozik, nézd meg a tűt és cseréld ki.Nézd meg a befűzést is, felső szál, alsó szál. a bobinba behelyezed az alsó cérnát, a laprugó alá befűzöd a szálat és a cérnánál fogva meg kell tartania a saját súlyát, gyengén rázogatva a bobin nagyon lassan halad lefelé, akkor jó.Sokszor nagyon egyszerűen, otthon kijavítható a hiba.
   Üdv: Kótiné

  • Kóti Imréné

   Szia Erika!

   Ezt a problémát inkább műszerész kell,hogy beállítsa, mert van két gomb a bal oldalon, az egyiket nyomva tartva a főtengely végén tekerve lehet beállítani a sűrűséget a másikkal pedig a nyújtást.

   Üdv::Kótiné

 17. Csilla

  Kedves Kata!

  Azzal szembesültem varrás közben, hogy a varrógép nem ölt tovább. Motor működik a tű is mozog fel-le, viszont az orsó alul egyáltalán nem forog. Van esetleg ötlete, hogy mi lehet a probléma? A furcsa az, hogy munka közben állt le és nem cérna feltekerés után vagy újrafűzéskor. Köszönettel: Csilla

 18. Anikó

  Sziasztok!
  Egy kis segítség kellene. A felsőszál állandóan elszakad.már amit tudtam mindent kipróbáltam. Értem a cérna cserén,a cérna feszességén,átfűztem a cérnát ezerszer,tegnap este még nem volt baja most meg nem tudok varrni 5 centit sem a felsőszál szakadása nélkül. Előre is köszönöm ha valaki tudna segíteni.

 19. Renge Gézáné

  Kedves lányok. Nagy örömömre szolgál, hogy ennyien vannak amatőr varrók. Csak azért léptem be, mert már ma egész délután kínlódtam naiman varrógépemmel. Az alsó szálat összecsomózta. Kóti Imrénének Nagyon köszönöm a tanácsot. A bobinon lévő kis csavar lazult meg, azt kellett egy picit meghúzni, hogy megtartsa a cérna a bobint. Mindenkinek ajánlom, hogy ezt nézze meg, akinek alsó szál problémája van. Kívánok mindenkinek sikeres szerelést, jó varrást és minden széper és jót az ünnepekre.

 20. Stella

  Kedves Kata!

  Nálunk az a probléma merült fel hogy az alsó cérnát nem hozza fel és nem lehet a helyére normálisan berakni!? Ilyenkor mi a probléma?
  (Nagyon régi orosz varrógépről van szó)

  A választ előre is köszönöm 🙂
  Tisztelettel: Végh Stella

 21. Ágnes

  Sziasztok!

  Nekem is lenne egy problémám, hátha tudtok segíteni: még az alapoknál járok, befűzés, beüzemelés már megy, próbálgatom a varrás mintákat, a sebességet, de a felső szál mindig mindig kijön a tűből, nem egyből, 10-20 centi után legtöbbször, ha pl. megállok, hogy az anyagot beigazítsam és nem tudom miért.:(
  Mi lehet ennek az oka?

  • Varrotanfolyam

   Kedves Ági, a felső szál akkor jön ki, ha megállás után pl elvágod a felső cérnát, és nem hagysz legalább 10 cm-t a gépvarrótűn áthaladni. Ha ez így nem ismerős, vagy nem ezzel van a baj, akkor irány a műszerész.
   Kata

 22. Péter

  kb 50 éves UNION varrógép öltéshossz szabályzó karja hátrafelé varráskor kopogott a fényes burkolat tetején. Ha kézzel tartottam működött rendesen, de most már nem tartja meg magát, szóval mindig tartani kell. Eddig legalább fent maradt csak kopogott, most már azt sem.
  Mi lehet az oka? Fizikai sérülést nem látok rajta, bár nem vagyok varrógép szerelő 🙂

 23. Boldizsár Dóra

  Sziasztok! Van egy Tescos varrógépem, nemrég volt szerelőnél, de szerencsére csak annyi volt a gond h a gyárban nem rakták össze rendesen. Varr is szépen átlag anyagoknál, vagyis ami sűrűbb szövésű vagy hogy is mondjam… de viszont az ilyen nagyon nyúlós, műszálas pólónál meg egy vastagabb mackónadrágnál nem ölti össze a szálakat, vagy másfél, 2 centinként ölt össze 1-2-t. Nem tudom mit kéne kezdeni vele mielőtt fölmérgelne. Állítási lehetőség is csak a 8 varrásfajta van, a szálfeszítés és a visszafelé varrás. Előre is köszönöm!

 24. Linda Kovács

  Sziasztok!
  Nekem is egy kis segítség kéne. Én is újonc vagyok a varásban.
  Amikor egy anyag szélét cikcakkal tisztázom,mindig megnyújtja és az anyag szél hullámos lesz. Varás közben az anyag mindig kimegy a talp alól,akármit csinálok vele. Mi lehet a probléma,mért viselkedik így a gépem?
  Brother LS 2125 van.

 25. Tünde

  Szia!

  Nagyon szükségem lenne egy kis segítségre!Ajándékba kaptam egy singer táska varrógépet,nem egy mai darab de varr! 🙂 Sajnos még ilyen komoly varrógépem nem volt,foggalmam sincs hogy jól fűzöm-e be rajta a szálat,valamint nem tudom a két szálat egymásra hangolni,mivel alul laza felül feszes nem varr szépen a gépem!Próbálkoztam már fordított helyzettel is,de úgy mégrosszabb volt!Ha esetleg küldök róla képet,tudnál nekem segíteni mit rontok el?Válaszodat előre is köszönöm üdv:Tünde

  • Varrotanfolyam

   Kedves Tünde, sajnos – varrós blog révén – nem áll módunkban mélyebben varrógép hibákkal foglalkozni, e témakört kimeríti fenti blogbejegyzésünk. Javasoljuk, hogy keress meg egy műszerészt a környékeden.

 26. Kovács Annamária

  sziasztok!nekem olyan problémám lenne hogy egy régi típusú varrógépet vettem s kihagy az öltés és van olyan anyag amit egyáltalán nem is varr és elszakítja a cérnát már mindent megpróbáltam többször cseréltem tűt forgattam de nem varr mit hagyhattam ki?? tud valaki segíteni előre is köszi 🙂

 27. Csilla

  Problémás volt a varrógépem…..elolvastam a cikket…. soha nem jöttem vna rá h.mi a gond vele! Már szétszedtem kicsavaroztam meg minden 🙂 és a cikk alapján kiderült h.nem egyezzik a tű méret! Összeszereltem és láss csodát szélsebesen szálguld! 🙂 Tiszta jó kedvem lett tőle…. <3 gondoltam megosztom veletek! Minden jót! Sziasztok

 28. Ancsa

  Sziasztok! 🙂 Olyan problémám van hogy nem jön fel az alsó szál de úgy hogy ha előre tekerem a tárcsát akkor mozog de ha visszafelé azaz hátra akkor meg se moccan elakad az orsóban :O Mi lehet a baj? Köszönöm a válaszokat előre is! Ancsa

 29. Timorka

  Kedves Kata!

  Nagyon kezdő vagyok, egy Naumann géppel. Mi lehet az oka annak, hogy pl. cikk-cakknál a felső szál szinte egyenes, az alsó ugyanakkor nagyon szép? A felső szál lazításával javult valamennyit a helyzet, de így is az alsó szál „feljön”, azaz a hurkolás az anyag színén látszik. Olyan mintha „fordítva” varrna. Első varráskor egy varrni tudó beállította a gépet, és akkor szépen is varrt, tehát biztosan én bénázok. A cérnák viszont biztosan jól vannak befűzve. Előre is köszönöm a segítségedet!

  • Kóti Imréné

   Kedves Timorka!
   biztos nem aktuális, de valószínű hogy az alsó szál rosszul van beállítva. A Naumannál fém bobin van, bele tesszük az orsót, befűzzük a laprugó alá, és a szálnál fogva meg kell tartania a saját súlyát, kicsit rázogatva lassan halad lefele, akkor van jól beállítva!Lehet hogy kosz van a laprugó alatt ami kitartja. Óvatosan egy kis fogpiszkálóval meglehet próbálni kitakarítani, hogy ne keljen szétszedni.

 30. Robert

  Hello mindenkinek!Egy Lervia KH4000 gepem van nem reg kapta a felesegem nem tudjuk miert nem kapja fel a varrotu az also szallat.Minden be van allitva szabalyosan az orso jo forog egyszeruen nem kapja fel a szallat es persze nem var a gep akkor!
  Ha lenne valakinek otlete segitsen kerem szepen Koszi elore is!!!

 31. Katalin

  Üdv mindenkinek,van egy problemám, valamikor tanultam az alapokat de már nem varrok rendszeresen és a gépem nem a leg modernebb most az a problémám hogy az also és felső cérna nem kőti egymást és szaggatja a felsőt már mindent át néztem rajta a tűt is lecseréltem de most sem lettem okosabb .Kérem aki tud ja a választ szivesen meghallgatom, üdv Kati

  • Maya

   Próbáld meg azonos cérnát használni az alsó és felső szállnak.
   Az alsó száll felhozásnál én mindig a felső szálat elől a kezembe fogom kézzel tekerem szép lassan, hogy az alsó megjelenjen majd a két szálat hátraviszem kb 10cm szépen leengedem a talpat és indulhat a varrás

 32. Zsófi

  Sziasztok!

  A problémám az, hogy haza hoztam az új varrógépem, ki is próbálgattam tökéletesen működött, aztán mikor a „hátrafele funkciót” használtam beakadt az anyag és azóta nem azzal a programmal megy amelyiket beállítottam.Vajon mi lehet a probléma?

  Köszönöm szépen előre is a segítséget!

  Zsófi

 33. Zola

  Sziasztok. Ha a varrógép nem akarja felvenni illetve össze hurkolni a cérnát, akkor ha már minden lehetőség kipróbálásra került, akkor meg kell nézni a bobin körül levő hurokfogót. Van fél fordulatos illetve van körbe fordulós. Ennek a hurokfogó karikának lennie kell egy hegyes résznek ami a felső cérnát elkapja és így összekapcsolja a kettöt. A tű lyukának le kell érni a hurokfofó hegyéig. Ha a hurokfogó hegye tompa akkor előfordul, hogy ledobja a cérnát és ezért nem varr. Örülök ha tudttam segiteni 🙂

 34. Erika

  Kedves Kata!

  Fekvő bobbinos gépem van és eddig nem volt semmi probléma a bobbinnal, újabban viszont azt vettem észre, hogy az alsó szál egyenes varrásnál visszafele haladáskor és cikk-cakk varratnál kiugrik a helyéről. Más öltéseket nem próbáltam. Rá is van rajzolva a gépre, hogy kell befűzni az alsószálat és mindent úgy csinálok, bevezetem az orsó nyílásába, utána balra kell vezetni egy bemetszésbe, majd felfelé. Varrás előtt fel is hozom az alsószálat és még ekkor is a jó helyen van. De egyenes varratnál visszafele haladáskor és a cikk-cakk varratnál kb. 3-4 cm varrás után kiugrik a helyéről és innentől kezdve már nem is érdemes tovább varrni, mert csúnya lesz a tisztázás és a varrat zárására használt visszafelé öltés is az. Az orsót is jó irányba teszem az orsótokba, az enyémen az orsót úgy kell betenni, hogy a szálfutás az óramutató járásával ellentétesen legyen. Mi lehet a probléma? Hívjak varrógépszerelőt?

 35. Harangi Niki

  Szia!

  Nekem olyan problémám van, hogy a felső szál beakadt oda, ahol az alsó szál van. A tárcsát mozgatva próbáltam kihúzni, ennek eredményeképp elszakadt… A tű csak picit moccan a tárcsa mozgatásával, gondolom beleszakadt egy pici cérna, de nem látom… Mit lehet ilyenkor tenni?
  Előre is köszönöm!

 36. Kovacs Fanni

  Sziasztok!
  Nekem az a problémám, hogy nem megfelelő tűvel varrtam műbőrt, és egyszercsak megakadt a tű, azóta sem hajlandó felvenni az alsó szálat, hanem akad egy ponton (már kivettem a tűt belőle és kicsit szétszedtem az orsótoknál, hogy megtisztogassam valamint megnézzem, oda lehet-e férni esetleg,orvosolható-e a probléma házilag, de nem sajnos). Elvittem szerelőhöz, és mivel jelenleg Németországban élek, sajnos olyan horror összeget mondott, hogy nem tudom eldönteni érdemes-e megcsináltatni. Valóban ekkora a gond, és menthetetlen a gépem? Mert kicsit az volt az érzésem mintha arra mentek volna, hogy inkább adjam be a gépem, majd ők beszámítják, és vegyek egy újat, természetesen náluk.
  Köszönöm szépen ha tudtok valami hasznosat tanácsolni az ügyben!
  Üdvözlettel,
  Fanni

 37. Tóth Tünde

  Sziasztok!
  Nekem egy olyan problémám van, hogy van egy régi villany varrógépem, kb. 25 éves, „Veronika” és az utolsó szálvezető rugó, ami a tű mellett van, letörött. Lehet-e barkácsolni ilyet vagy szaküzletben lehet csak be szerezni? Sajnos e nélkül nem tudom használni a varrógépet..Pedig most nagyon kellene varrnom egy ovis zsákot a kislányomnak.
  Várom válaszotokat.

 38. Gál Zoltánné

  Az én varrógépem a köv. hibát mutatja:-(
  Varrásnál néha”kocog” a tű,rosszabb esetben eltörik elég sűrűn!Próbáltam áttenni jobbos varrásra ,akkor megyeget.Mi lehet a baj?A tű alul belekoppan az acél forgótárcsába??

 39. Kriszti

  Sziasztok!
  Sos segítség kellene, ha lehet így látatlanban. Varrás közben egy öltést igazítottam kézileg a kerékkel, utána egyszerűen semerre sem mozdul az alsó orsó. (Naumann 8014/4140, de kifogástalanul működik/ött) Van egy csavarral rögzített pöcök, ami be van akadva az orsó egy vályatába, gondolom ez eddig is így volt, csak nem figyeltem rá. Van valami ötletetek?
  Előre is köszi!

 40. MIKLÓS

  Sajnos én is szeretnék varrogatni, gyönyörű varrott textiliákról álmodom,de a varrógépem szinte mindig cserbenhagy az utóbbi időkben.Szerelő nézte át,rendbetette,de pár tíz centi varrás után szálszakadás,alsószálhurkolás történt,most meg már az alsószálat fel sem veszi a tű.Szomorú vagyok,mert a lakásban nagyon szépen lehet díszíteni szép drapériákkal,függönyökkel,jön a tél és szeretném hangulatosabbá tenni a lakást.Nagyon jó dolog,ha van egy varráshoz értő,és egy varrógépet kezelni tudó a családban!

 41. Bettina

  Kedves Kata!
  Ma hoztam el a Veritas Rubina 20 éves örökölt varrógépemet a szervízből. Azt mondták nem volt komoly baja, csak megolajozták. Elvileg rendesen be van fűzve a cérna (bár a gépkönyv eltűnt), de amikor elkezdenék varrni a tű nem mozdul. Ha mégis mozog 1-2-t a felső szálat az orsó köré tekeri. Mi lehet a baj? Válaszodat előre is köszönöm.

 42. Dorka

  Kedves Kata!

  A tű mindig eltörik, ha vissza felé akarok varrni. Csak akkor nem törik el, ha a kézi kerékkel varrok. Ha pedig előre varrok, akkor semmi baja sincs, nem törik a tű. Mi lehet a baj?Köszönöm előre a választ! 🙂

  • Varrósziget

   Kedves Dorka,

   nézd meg, hogy a tű megfelelően fel van-e tolva a tűtartó konzolba, vagy hogy nincs -e egy kicsit elferdülve a tű. Esetleg cseréld ki és próbálkozz egy másik tűvel. Ha ezek sem segítenek, akkor irány a szerviz… Sok sikert kívánok!

 43. barbi

  Kedves Kata!
  A tűnek meddig kell leérni az orsótokban.Ütközésig vagy nem.
  El indítjuk a gépet és az orsóban lévő cérnát a gép nem fűzi be az alsó szálat: Mi lehet a baja ?

  • Varrósziget

   Kedves Barbi,
   a varrógép akkor nem veszi fel az alsó szálat, ha pl. a varrógéptű nincs megfelelően feltolva a tartókonzolba, vagy ha fordítva helyeztétek be a varrógéptűt. A tű szárának lapos fele mindig hátrafelé áll felhelyezéskor, és a gömbölyű része a varrógép eleje felé néz. Próbáljátok ki, és ha így sem működik, akkor esetleg olvassátok el az ingyenes varrótanfolyam leckéiből a varrógép befűzés részt. Végső esetben, ha mindent kipróbáltatok, irány a varrógép műszerész 🙂

  • Kata

   Kedves Miriam,

   lehet oka az, hogy az orsód nem megfelelő irányba forog. Általában az óramutató járásával egy irányba forog az orsó, de vannak kivételek. Próbáld ki, és tedd be fordítva az orsótokba az orsódat. Lehet az is oka, hogy az orsótokot nem megfelelően „pattintottad” a helyére. Okozhatja az is a problémát, hogy a felső szálad valamelyik szálvezetőre duplán rácsavarodott. Érdemes átnézni minden hurkot, ahová be kell fűzni a cérnát! Ha varrógéptűt cseréltél, akkor győződj meg róla, hogy teljesen felcsúsztattad-e a varrógép tűtartójába! ha mindent végigpróbáltál, és így sem működik megfelelően, akkor érdemes műszerésszel megnézetned. Sok sikert kívánok a varráshoz és álmaid megvalósításához!

   • Kulcsár Viola

    Nagyon köszönöm!

    Nekem is nagyon hasznos volt ez a hozzászólás, pedig én már 13 éve varrok:D Sikerült orvosolnom az alsószál problémát!

    Ezer hála!

    Viola

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .