Menü Bezárás

A varrógéptű méretek

tű befűzés

A varrógéptű méretek azért is fontosak, mert nem mindegy, hogy milyen vastagságú varrógéptűvel akarsz a kelmébe hatolni. Mik a legalapvetőbb tudnivalók?

Azok is tudják, akik az ingyenes varrótanfolyam leckéiből tanulnak, hogy a varrás sikere több olyan apró részleten múlik, amit csak egyszer kell magunkévá tenni, és utána már természetessé válik. Ilyen részlet a megfelelő vastagságú varrógéptű kiválasztása is.

Fontos, hogy egyeztesd a varrógéptűd vastagságát az anyagod vastagságával. Értelemszerűen, minél vastagabb a kelme, annál vastagabb tűvel célszerű varrni, ellenkező esetben vagy szétroncsolja a tű a textil szálakat, vagy beletörik az anyagba.

 

Varrógéptű méretek számozás alapján

A varrógéptűket az alábbi számozás szerint különböztetjük meg:

60 -as géptű
70 -es géptű
80 -as géptű
90 -es géptű
100 -as géptű

A legvékonyabb varrógéptű, amit kapni lehet, a 60-as méretű, ezekkel varrhatod a muszlin, géz, és más finom szövésű kelméket. 100-as tűt használhatsz akkor, ha vastagabb téli szövetkabátot, vagy pl. farmert varrsz, ez utóbbihoz speciális farmer varrógéptűt is lehet kapni. Pl. bélésselyemhez a 90-es géptű már nagyon erős, használata az anyag sérülését, ráncolását okozza. Elsősorban 60-as vagy 70-es géptűvel ajánlatos varrni. Általánosságban 70-es varrógéptűvel varrhatod az anyagok nagy részét, és elegendő csak akkor cserélni a tűt, ha vékonyabb vagy vastagabb kelmét varrsz.

 

Speciális varrógéptű fajták

Léteznek speciális varrógéptűk is, ezekről a Varrás Kezdőknek varrótanfolyamban tanulhatsz itt, vagy kattints az alábbi képre:

varrotanfolyam varrás kezdőknek online

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..