fbpx
Menü Bezárás

A varrógéptű vastagság és méretek

A varrógéptű vastagság, avagy a géptű méretek azért is fontosak, mert nem mindegy, hogy milyen vastagságú varrógéptűvel akarsz a kelmébe hatolni. Mik a legalapvetőbb tudnivalók?

A varrás sikere több olyan apró részleten múlik, amit csak egyszer kell magunkévá tenni, és utána már természetessé válik. Ilyen részlet a megfelelő vastagságú varrógéptű kiválasztása is.

Fontos, hogy egyeztesd a varrógéptűd vastagságát az anyagod vastagságával. Értelemszerűen, minél vastagabb a kelme, annál vastagabb tűvel célszerű varrni, ellenkező esetben vagy szétroncsolja a tű a textil szálakat, vagy beletörik az anyagba.

Varrógéptű méretek számozás alapján

A varrógéptűket az alábbi számozás szerint különböztetjük meg:

  • 60 -as géptű
  • 70 -es géptű
  • 80 -as géptű
  • 90 -es géptű
  • 100 -as géptű

A legvékonyabb varrógéptű, amit kapni lehet, a 60-as méretű, ezekkel varrhatod a muszlin, géz, és más finom szövésű kelméket. 100-as tűt használhatsz akkor, ha vastagabb téli szövetkabátot, vagy pl. farmert varrsz, ez utóbbihoz speciális farmer varrógéptűt is lehet kapni. Pl. bélésselyemhez a 90-es géptű már nagyon erős, használata az anyag sérülését, ráncolását okozza. Elsősorban 60-as vagy 70-es géptűvel ajánlatos varrni. Általánosságban 70-es varrógéptűvel varrhatod az anyagok nagy részét, és elegendő csak akkor cserélni a tűt, ha vékonyabb vagy vastagabb kelmét varrsz.

Speciális varrógéptű fajták, tűcsere

Léteznek speciális varrógéptűk is, ezekről a Varrás Kezdőknek varrótanfolyamban tanulhatsz itt. Ugyanitt videós oktatóanyagot is találsz a tűcsere módjáról

Cérna befűzése a varrógéptűbe

A cérnát többféle módon is befűzhetjük a varrógép tűbe: ujjaink segítségével, ami kissé macerás, vagy kézi tűbefűzővel, netán automata tűbefűző segítségével.

Ez is érdekelhet:

1 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .