Menü Bezárás

Jelölő eszközök szabáshoz

jelölő eszközök szabáshoz

Az eszközök szabáshoz, melyek evidensek és rögtön eszünkbe jutnak, az olló, a cérna és a tű. Az igényes, szép, és egyedi munkához azonban még számos egyéb kellék szükséges, melyek elsőre ugyan jelentéktelen apróságoknak tűnhetnek, de valójában nagyon is hasznos és fontos szerepük van.

Sok kicsi sokra megy: íme az apróságok listája.

Ha még csak most adnád a fejed a varrástanulásra, akkor tanulj az ingyenes online varrótanfolyam sorozat leckéiből!

varrotanfolyam-varrás-kezdőknek-online2

Eszközök szabáshoz: a szabókréta és az illanókréta

illanó filc szabáshozA szabókréta és az illanókréta olyan eszközök szabáshoz, melyekre rögtön az első lépésnél szükséged lesz. Ezek szolgálnak ugyanis a szabásminta körberajzolására, és az anyagon történő különféle jelölésekre. Nagy előnyük, hogy miután már nincs a jelölésekre szükség, azok az anyag egyszerű összedörzsölésével, esetleg kefe segítségével eltávolíthatók. Jó tanács azonban, hogy az anyag azon felén érdemes a jelöléseket elvégezni, mely a későbbiekben belül lesz, azaz nem látható helyen.

Az illanó kréta annyiban különbözik társától, hogy vele készített jelölés forró gőz, így például a forró vasaló hatására azonnal felszívódik. Ezek az eszközök szabáshoz elengedhetetlenek lesznek a szabásminta átmásolásánál.

Eszközök szabáshoz: jelölő ceruza és jelölő filc

A fentiekhez hasonló szerepet betöltő eszközök szabáshoz a jelölő ceruza és a jelölő filc. Funkciójuk szintén a különböző jelölések készítése, valamint a minta körülrajzolása. Akárcsak az illanókréta, az eszközök szabáshoz való használata könnyített, hiszen nyoma a vasaló gőzével eltávolítható.

Eszközök szabáshoz: rádli és másolópapírrádli szabáshoz

A rádli és a másolópapír szintén olyan eszközök szabáshoz, melyek rögtön az előkészítés – a szabásminta anyagra juttatásának – folyamatában lesznek hasznodra. A rádli egy apró fogakkal rendelkező, kör alakú, forgó másolóeszköz. Nyelénél fogva végig kell görgetni az anyagon, követve a szabásminta vonalait, melyek ezáltal átmásolódnak a textilre. A rádli használatakor egy speciális másolópapír is szükséges, melyet az anyag és a rádli között kell elhelyezni.
Láthatod, hogy a fent bemutatott eszközök szabáshoz már a munkafolyamat kezdetén segítségedre vannak. Több kellék vagy metódus közül választhatsz a szabásminta átmásolásánál, érdemes mindet kipróbálni egyszer, majd megragadni a számodra legkényelmesebb és a szépen kivitelezett munkádat leginkább segítő darabnál.

(Á.N.)
kép forrás: stoklasa.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..