fbpx
Menü Bezárás

Eszközök szabáshoz, jelöléshez

eszközök szabáshoz

Az eszközök szabáshoz, szabás jelölésekhez nagy könnyedséget adnak a szabásminták elkészítésében. A szabókréta, illanókréta, jelölő ceruza, jelölő filc, rádli és másolópapír segítségével pontosan és könnyedén készíthetsz saját tervezésű ruhákat és kiegészítőket. Varrásban nincs lehetetlen, csak apró trükkök!

Eszközök szabáshoz, jelölésekhez

A szabáshoz használt eszközök, melyek evidensek és rögtön eszünkbe jutnak, a szabóolló, a cérna és a tű. Az igényes, szép, és egyedi munkához azonban még számos egyéb kellék szükséges, melyek elsőre ugyan jelentéktelen apróságoknak tűnhetnek, de valójában nagyon is hasznos és fontos szerepük van.

A szabókréta és az illanókréta

illanó filc szabáshozA szabókréta (készítése házilag itt) és az illanókréta olyan eszközök, melyekre rögtön az első lépésnél szükséged lesz. Ezek szolgálnak ugyanis a szabásminta körberajzolására, és az anyagon történő különféle jelölésekre. Nagy előnyük, hogy miután már nincs a jelölésekre szükség, azok az anyag egyszerű összedörzsölésével, esetleg kefe segítségével eltávolíthatók. Jó tanács azonban, hogy az anyag azon felén érdemes a jelöléseket elvégezni, mely a későbbiekben belül lesz, azaz nem látható helyen.

Az illanó kréta annyiban különbözik társától, hogy vele készített jelölés forró gőz, így például a forró vasaló hatására azonnal felszívódik. Ezek az eszközök szabáshoz elengedhetetlenek lesznek a szabásminta átmásolásánál.

A jelölő ceruza és jelölő filc

A fentiekhez hasonló szerepet betöltő eszközök szabáshoz a jelölő ceruza és a jelölő filc. Funkciójuk szintén a különböző jelölések készítése, valamint a minta körülrajzolása. Akárcsak az illanókréta, az eszközök szabáshoz való használata könnyített, hiszen nyoma a vasaló gőzével eltávolítható.

A rádli és másolópapírrádli szabáshoz

Szintén olyan eszközök szabáshoz a rádli és a másolópapír , melyek rögtön az előkészítés – a szabásminta anyagra juttatásának – folyamatában lesznek hasznodra. A rádli egy apró fogakkal rendelkező, kör alakú, forgó másolóeszköz. Nyelénél fogva végig kell görgetni az anyagon, követve a szabásminta vonalait, melyek ezáltal átmásolódnak a textilre. A rádli használatakor egy speciális másolópapír is szükséges, melyet az anyag és a rádli között kell elhelyezni.
Láthatod, hogy a fent bemutatott eszközök szabáshoz már a munkafolyamat kezdetén segítségedre vannak. Több kellék vagy metódus közül választhatsz a szabásminta átmásolásánál, érdemes mindet kipróbálni egyszer, majd megragadni a számodra legkényelmesebb és a szépen kivitelezett munkádat leginkább segítő darabnál.

Segítő eszközök szabáshoz

Tehát a szabókréta és illanókréta a szabásminta vonalainak körberajzolásában segít. Ezek a jelölések fontos útmutatók a vágáshoz és varráshoz. A jelölő ceruza és filc pontosabb jelöléseket eredményez, könnyen eltávolíthatók. A rádli egy forgó, fogakkal ellátott eszköz, amely átmásolja a szabásminta vonalait a textilre. A speciális másolópapír használatával gyorsan és könnyedén átmásolhatjuk a mintát. Ezek az eszközök együtt hatékony segítők a szabásminták elkészítésében, hogy precíz és pontos eredményt érjünk el varrásainkban. Ezzel a sokoldalú készlettel még kreatívabb és magabiztosabb lehetsz varrásaidban!

kép forrás: stoklasa.hu

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .