fbpx
Menü Bezárás

Cikk cakk olló anyag szabáshoz

Cikk cakk olló anyagszabáshoz

Cikk cakk olló nemcsak a kreativitás kiéléséhez, hanem praktikus megfontolásokból is jól fog jönni. Persze ebből is ahány gyártó, annyi féle, a cikk cakk olló-rengetegben pedig ember legyen a talpán, aki kiigazodik. A következőkben egy kis támpontot adunk ahhoz, hogy milyen ollókkal érdemes dolgoznod.

Mire jó a cikk cakk olló?

A cikk cakk olló egyik nagy előnye, hogy rendkívül egyszerűen lehet vele dekoratív szegélyeket készíteni, ami kiválóan fel tud dobni például egy egyszerűbb, mintázat nélküli asztalterítőt. Így ízlésesen és hosszas bajlódás nélkül is díszítheted munkáidat.

Az esztétika mellett egy praktikus megfontolás is áll a cikk cakk olló beszerzése mellett. Azoknál az anyagoknál, melyek könnyen kezdenek foszlani és rojtolódni, megspóroljuk a küzdelmet, ha a cikk cakk olló használata mellett döntünk az anyag eldolgozásánál, a varrógép cikk-cakk öltése, vagy az overlock varrógép használata helyett. Például nagyon jól használhatod bélés anyagok szabásánál, vagy filcből szabott dekorációs kellékekhez is. Ezek kiszabásánál már rögtön vágj cikk cakk ollóval, így két legyet ütsz egy csapásra: a szabást és az anyag eltisztázását is.
Ha például bélelt kabátot, blézert készítesz, akkor a bélést – amit amúgy sem szokás elszegni – szabd ki cikk-cakk ollóval, ezáltal még foszlás biztosabbá teheted.Cikk cakk olló anyagszabáshoz

A cikk cakk olló megválasztásánál is fontos, hogy annak fogása, használata kényelmes legyen, hogy ne okozzon bőrkeményedést és a munka is precíz legyen. A balkezesek kicsit hátrányban lesznek – elméletben ugyanis létezik a cikk cakk olló balkezes változata is, de gyakorlatilag kevés helyen kapható és nehéz beszerezni. Ez ugyanazért probléma, mint a szabóolló esetében is: a pengék nem szimmetrikusak, így a jobbkezes ollót balkézben tartva azok éppen, hogy egymástól elfelé fognak tartani, nem össze.

A legjobb cikk cakk olló felkutatása

Csakúgy, mint a szabóollónál, a cikk cakk olló esetében is érdemes olyat választani, ami majd hosszú éveken át megbízható segítség lesz a varrásban. Egy jobb cikk cakk olló ára körülbelül 7000 és 11 000 forint közé esik, ebben az árkategóriában már megfelelő minőségűek kaphatók.

(Á.N.)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .