fbpx
Menü Bezárás

Vitrázs függöny varrása

vitrázs függöny varrása

Egy olyan vitrázs függöny varrása következik, amit egy már az ablakon lévő alap, nem átlátszó függönyre készítünk el, elsősorban a nappali hangulatának a fokozására. Mutatjuk a varrás lépéseit.

Ha még nem mennek az alapok, akkor kérd az ingyenes varrótanfolyamunkat , amiből ellesheted a legalapvetőbb szabás – varrás tudnivalókat!

Az alapfüggöny sima, egyszerű textíliából készült, felső szélén a függönyrúd vastagságának megfelelő házat hagytunk, amibe belebújtattuk a rudat. Erre varrtuk rá a muszlin függönyt, és azt kellett kitalálni, hogy hogyan csatlakozzon a már meglévő vitrázs függönyhöz úgy, hogy akár cserélhető is legyen, ha meggondolnánk magunkat, és mondjuk egy másik színárnyalattal szeretnénk feldobni a nappalit. Ekkor a jött Kata ötlete, hogy csatlakoztassuk tépőzárral a függönyt egy széles szegélyhez, és a szegélyt pedig francia kapcsokkal rögzítsük a már meglévő függöny felső részéhez. Így, ha megunnánk, akkor egy mozdulattal levehetjük és cserélhetjük másikra akár a szegélyt, akár a függönyt.

Vitrázs függöny hozzávalók

 • Szükség volt széles, legalább 10 cm-es, méterben kapható szalagra
 • Tépőzáras függöny behúzóra
 • A függönyhöz egyszer a hosszára + varrásszélesség, a szélességéhez pedig a másfélszeres mennyiségre
 • Francia kapcsokra

Vitrázs függöny szabása

A szabásnál a szalagot 4 cm-rel szélesebbre hagytuk, mint amilyen széles a függönyrúd, a függöny anyagból pedig téglalap formákat szabtunk, az ablak magasságának és a függönyrúd méretének megfelelően.

Vitrázs függöny varrása lépésről – lépésre

 1. A széles szalagot erősítsd meg ragasztós közbéléssel, és vasald félbe. Mi csak a szalag felét ragasztottuk be (1-2 fotó)
 2. Varrj kb. 3 cm hosszú tépőzár darabokat 12-15 cm-enként a szalag ragasztós közbéléssel ellátott színoldalára (3. fotó)
 3. Varrd össze a szalag két végét, majd fordítsd ki (4-5 fotó)
 4. Szabd le a szükséges függöny mennyiséget az anyagodból. Tipp: a muszlin típusú és más szintetikus függöny kelmék jól „téphetőek”, miután ollóval bevágod 5-10 cm-esen az anyagot. (6. fotó)
 5. Szegd körbe a függönyt (7. fotó)
 6. Varrd rá a függöny fonákoldalára a tépőzáras függöny behúzót (8. fotó)
 7. Ráncold be a szaténszalagnak megfelelő szélességűre (9. fotó)
 8. Tapaszd fel a vitrázsfüggönyt a szalagra (10. fotó)

A függönyrúd rögzítéséhez francia kapcsokat használtunk, aminek egyik felét az alapfüggöny felső részéhez, a másikat pedig a szalagra, a tépőzáras függönybehúzó fölé varrtuk.

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .