fbpx
Menü Bezárás

Karácsonyi asztaldíszek: kenyérkosár varrás

Karácsonyi asztaldíszek – kenyérkosár varrás.

Karácsonyi asztaldíszek közül most jöjjön a kenyérkosár varrás. Mutatjuk, hogyan varrd meg, és ha már a karácsonyi asztaldíszek sorát gazdagítja ez a darab, mindenképpen karácsonyi mintás anyagot válassz!

Mi lenne, ha titokban velünk együtt elkészítenéd most ezt a karácsonyi asztaldíszt, hogy a családtagok meglepettsége még inkább fokozza majd a Szenteste fényét, no és persze hizlalja egy kissé a büszkeségedet?

No és persze varrhatod a kenyérkosarat ajándékba is, tökéletes „csináld magad” karácsonyi ajándék lehet, néhány száz forintból. Ennek a kenyérkosárnak a hozzávalói kb. 600 – 700 Ft-ba kerültek. Ami fontos, hogy karácsonyi mintás anyagot szerezz be hozzá, ez karácsonyi időszakban biztosan kapható a méteráru boltokban.

Ha úgy érzed, még nem tökéletes a varrástudásod, vagy gondot okoz a pl. a kanyarodás varrógéppel, vagy az éles fordulások kivitelezése, akkor se csüggedj, mert a Prémium Varrás Kezdőknek kurzusából mindezeket megtanulhatod, ráadásul ki sem kell otthonról mozdulnod. Ízelítőt az alapokról pedig az ingyenes varrótanfolyamunkban kaphatsz.

Most pedig lássuk a karácsonyi asztaldíszek közül a kenyérkosár varrásának menetét:

Karácsonyi asztaldíszek – kenyérkosár szabásminta:

Hozzávalók (02. kép):

Vásárolj karácsonyi mintás duplaszéles anyagból 40 cm-t , vatelinből 40×40 cm, szatén szalagból 8 db 17 cm hosszú (140 cm)

Az 1. kép (zöld) mutatja az alapanyag és a vatelin szabásminta formáját és méreteit, ennek megfelelően az alapanyagból 2 db-ot, a vatelinből 1 db formát szabj ki. /Szabáshoz segítség, pl. már meglévő ruhadarabok szabásának menete itt >>> / A szabásminta tartalmazza a varrásszélességeket is, ami mindenhol 1 cm, és a kész kenyérkosár kb. 20×20 cm alapú. Ha ennél nagyobbat szeretnél, akkor növeld meg a szabásminta méretét a kívánt mennyiséggel.

Karácsonyi asztaldíszek – kenyérkosár varrása:

1. Gombostűzd fel a szalagokat az egyik alapanyag színoldalára, a forma sarkaitól 8-8 cm-re. A szalagok vége az anyag széle felé néz, a hosszabbik fele pedig az anyag közepe felé. (1-1 cm lesz a varrásszélesség, a 7 cm pedig a sarkok összehajtásához kell majd). Közben a vatelint helyezd rá ugyanennek az alapanyagnak a fonák oldalra, és varrd rá a vatelin hosszabbik oldalait. Kb. fél cm-esen varrj a vatelin szélétől. Ezzel az egy művelettel varrod fel a kenyérkosár szalagjait is. (03, 04. kép)
2. Fektesd a másik kiszabott alapanyag formát az előzőre úgy, hogy mindkettő a színoldalával szemben legyen egymásnak, és varrd össze őket körben, de hagyj ki kb. 8 cm-t forgatónyílásnak (05. kép)
3. A sarkokat vágd le, ügyelve arra, hogy a varrásba ne nyisszants bele (06 kép)
4. Fordítsd ki a kenyérkosarat és vasald le (07 – 08 kép)
5. Ezután dísztűzd le 0,1 cm szélesen körben, és a forgató nyílást is ezzel varrd be.
6. Jelöld meg szabókrétával (szappannal) a kenyérkosár hajtásvonalainak tűzését (egyenes varrat) 7-7 cm-re a szélektől, pontosan a szalagok mellett. (09-10 kép)
7. Varrj végig egyenesen a jelöléseken, így a kosár széleit könnyen behajthatod (11 kép)
8. Kösd meg a szalagokat, és jöhetnek bele a kenyérszeletek, bejglik, egyéb karácsonyi finomságok! (12, 13 kép)

Karácsonyi kenyérkosár varrás lépései, nagyításhoz kattints a képre:

Ez is érdekelhet:

3 Comments

 1. Orsi

  Mint kezdőnek segítsetek kérlek. Most mekkora db-ot kell kivágni? 40*40 cm-eset vagy 36*36 cm-eset? és a vatelin is ugyanekkore kell legyen? Mert a képen az kisebbnek tűnik. Köszönöm a segítséget!
  Ori

 2. Gilia

  Sziasztok!Elkészítettem, 37×37 cm-alapanyagból, 36×36 cm-es vatelinnel. Nagyon aranyos és kedves lett, 21 cm körüli.A belseje világos mintás, kívül pedig sötét alapú. Köszönöm a közlést.
  Ne vedd kukacoskodásnak, és már lassan túl is vagyunk a karácsonyon.Bár ez a kosárka bármikor is jó lehet.:)
  A javított mérettel kapcsolatban (alapanyag 36×36 cm): a vatelin itt is csak 1-1 cm-rel kisebb, tehát 35×35 cm!Persze szerintem.
  Kellemes és békességes Karácsonyt kívánok: Gilia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .