fbpx
Menü Bezárás

Kosztümkabát varrás

kosztumkabát Szigeti Kata

Kata a modellező szakdolgozatához egy képzeletbeli színpadi ruhatárat tervezett. Ebből az államvizsgára egy extravagáns kosztümkabátot tervezett és varrt meg, a hozzáillő miniszoknyával.

blúz varrás
Életem első, 12 évesen varrt blúza

Persze nem úgy született Kata sem, hogy egyből képes lett volna megvarrni akármilyen kosztümkabátot… Gyermekkorában voltak az első próbálkozások, aminek egyik állomása ez a 12 éves korában kezdetlegesen megvarrt blúz lett. Akkor nyilván végtelenül büszke volt rá – hiszen melyik kislány ne lett volna az – de a cél a továbbfejlődés volt.

A ruhaipari főiskola elvégzése is sokat lendített a varrástudásán, a szakdolgozat már sokkal komolyabb munkáról szólt. Itt láthatod a kosztümkabát és a szoknya divatrajzát. A megtervezésén és a lerajzolásán túl ki kellett találnia azt is, hogy milyen alkatrészekből szabja ki a kosztümkabátot ahhoz, hogy a lehető leghitelesebben kosztumkabát varrásvisszaadja a vonalakat és a fazont. Ez alapján készült tehát a kosztümkabát szabásminta. A szabásminta elkészítésekor első lépésként minden egyes alkatrészt megszerkesztett a szabásminta szerkesztés szabályainak megfelelően, adott testméretre. A szabásminta szerkesztést nagyméretű papíron végezte. Majd ezután kimásolta az alkatrészeket külön papírra, és ezeket fektette rá a textíliára a kiszabáshoz.

A modellezés azt jelenti, hogy a divatrajzon látható ruhadarabról olyan szabásmintát készítünk (szabásminta szerkesztéssel), ami alapján a rajz tökéletes mását varrjuk meg a valóságban. Azt, aki a divatrajz alapján elkészíti a szabásmintát, modellezőnek nevezzük.

A szabásban alkatrészeknek nevezik azokat a textilformákat, amelyeket egymással összevarrva elkészül a teljes ruhadarab. Alkatrész például a gallér, a szoknya eleje és háta része, vagy az ujja. Minden alkatrésznek külön szabásmintája van.

Hogy a fenti kosztümkabát elkészüljön, ahhoz a szabásminta szerkesztéskor meg kellett még tervezni azt is, hogy a karcsúsítások hová kerüljenek az elejében és a hátában.  

Kosztümkabát kiszabása

Az anyagból való kiszabásnál is figyelni kellett, mert nemcsak egyféle, hanem többféle módon is fel lehet fektetni egy szabásmintát az anyagra. Vannak a felfektetéshez fűződő fontos szabályszerűségek, amelyeket ha ismerünk, akkor nem érhet meglepetés. Végül az eredmény itt látható:

Alkatrészek, felfektetés, szabásminta formák

Ha valaki szeretné elsajátítani a szabás fortélyait, akkor legelőször a szabásminta formákkal érdemes megismerkedni. Jó tudni, hogy milyen alkatrészek szükségesek a szoknyához, a nadrághoz, a blúzhoz, és így tovább. Majd azt is érdemes megtanulni, hogy az alkatrészeket milyen módokon lehet kiszabni az anyagból, mert különben könnyen belesülhet az ember.  Hobbi varróként nem érdemes bíbelődni azzal, hogy külön megszerkessze valaki a szabásmintákat, alkatrészeket, hiszen rengeteg készen kapható szabásminta létezik, temérdek fazonhoz. Sőt, ha valaki ügyes, akkor össze is tudja kombinálni a különböző kész szabásmintákat.

Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy akit érdekel a szabás, nálunk megtanulhat ezzel kapcsolatban minden alapot és fortélyt, viszont a szabásminták bonyolult és időigényes  szerkesztésébe, a modellezésbe nem mélyedünk bele. Na jó, egyetlen kivétellel: a körszoknya szabásmintájának a szerkesztését megmutatjuk.

Mindez megtalálható a Prémium kezdő online varrótanfolyamban, ahol egyébként bemutatjuk a kosztümkabát részletes felépítését is, valamint az alábbi témákban is elmélyedhetsz:

  • Az anyagszükséglet kiszámítása, felfektetési variációk, és spórolási tippek
  • Szabás kisokos: a leggyakoribb 21 tanulói kérdés és válasz
  • A 15 legfontosabb szabás alapfogalom
  • A gyártmányrajz
  • 50 kérdéses szabás munkafüzet és megoldókulcs

Reméljük, Neked is hasznodra válnak oktatóanyagaink, és nemsokára csodásabbnál csodásabb darabok kerülnek ki a kezeid (és varrógéped) alól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .