fbpx
Menü Bezárás

Varrás kezdőknek: a gombostűzés

gombostűzés

A gombostűzés a varrás kezdőknek szóló részéből gyakran kimarad, pedig a jó technikával időt és energiát spórolhatsz. Mutatjuk, hogyan tedd!

Sutának érzed magad, ha gombostűznöd kell valamit az anyagra? Varrótanfolyamon sokszor tapasztaljuk, hogy a varrás kezdőknek nem mindig a varrógép befűzésénél indul, hanem például a helyes gombostűzés elsajátítása is fontos lehet. Az ingyenes varrótanfolyam sok hasznos tudnivalót mondd el, de ez is fontos lehet.

Gombostűzési tanács kezdőknek

Adott két kelmeréteg, amit szeretnél összegombostűzni. Nos, ez az egyszerűbb eset, kezedbe kapod az anyagokat, összeilleszted őket megfelelően, és beleszúrod a gombostűket.
No de amikor ki van terítve a textília, és például egy jó nagy szabásmintát szeretnél rágombostűzni szabás előtt? Vagy a két anyagot összetűzni varrás előtt a szabó asztalon, és mindezt úgy, hogy ne kelljen folyton emelgetned a teljes textíliát, sőt, ha lehet, egyáltalán ne is kelljen a kiterített anyagot mozgatnod, akkor mit tehetsz?

Van megoldás, amihez 1-2 mozzanatot jó, ha elsajátítasz. Először is, ha lehet, akkor az anyagot egy sima felületű asztalra vagy padlóra terítsd ki, hogy a gombostű hegye könnyedén csúszhasson a felületen. Nem jó, ha pl. szőnyegpadlóra teszed, vagy terítővel letakart asztalra, mert a szőnyeg (terítő) bolyhocskáiba nagyon könnyen beakad a tűd hegye, és akadni fog a gombostűzés.

Gombostűzés fortélya

  1. A lehető leglaposabb szögből szúrd bele a tűt a kelmébe, és hagyd, hogy közben a tű vége érintkezzen a sima asztalfelülettel és elcsússzon rajta (nem kell megijedni, nem karcol meg semmit, hiszen a tű hegye nem merőlegesen érkezik az asztal lapjára, hanem lapos szögben)
  2. Másik kezeddel szorítsd az anyagnak a szúrás irányával szemközti részét kissé az asztal felületre, és az anyag alá szúrt tű hegyét emeld annyira vízszintbe, amennyire tudod, ezáltal kissé megemelkedik a gombostű feletti textil rész
  3. Egyszerűen ebben a vízszintes helyzetben szúrd át a tű hegyét az anyagon, miközben a másik kezeddel még mindig lazán de biztosan rögzíted a kelme tűhegy felőli végét
  4. Majd engedd el az anyagot, és jöhet a következő gombostű és szúrás. Ha így teszel, akkor a kelmerétegek nem csúsznak el egymáson, és erőlködés nélkül, szinte könnyedén rögzíthetsz az anyagra bármit: egy szabásmintát, egy másik alkatrészt varrás előtt, de ezzel a módszerrel gombostűzheted bele a cipzárt is a hasítékba cipzár varrás előtt. Próbáld ki, és gyakorold a könnyed gombostűzést!

Katt a képekre:

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .