fbpx
Menü Bezárás

Szabókréta

szabókréta készítés

Szabókréta készítés szabáshoz! Ráadásul házilag! A szabókréta a mai formájában, nagyanyáink idejében még nem is létezett, így más módszerrel rajzoltak az anyagra. Mit gondolsz, mivel?

A válasz: egyszerű szappannal…

A szappan szabókréta annyira jól használható, hogy tulajdonképpen a mai modern kréták sem tudnak sokkal többet. Létezik például az „illanó” szabókréta, és még többféle szabás jelölő eszköz, ami egy idő után eltűnik az anyagról, de a szappan is ugyanolyan jól eltüntethető…

Tehát ha éppen nincs időd szabókrétát vásárolni, vagy előnyben részesíted a hagyományos dolgokat, akkor így készíthetsz szabókrétát otthon, amivel tökéletesen tudsz szabásmintát körberajzolni az anyagra:

Szabókréta készítés otthon szappanból:

  1. Száríts több napon keresztül maradék szappant, vagy akár egy egészet.
  2. Ha megszáradt, és száradás közben keletkezett éle, akkor máris használhatod
  3. Ha nincs éle, akkor vágd fel két vagy több darabra úgy, hogy legyen éle, amivel vékony és szép vonalakat húzhatsz az anyagodra

Mire jó a szabókréta?

Elsősorban a szabásminta kontúrvonalainak átmásolására használjuk, ezen kívül a fontosabb jelöléseket is krétával rajzoljuk az anyagra. Amikor formázót (szűkítővarráshoz) másolsz át a szabásmintáról, akkor is szabókrétát használsz. Eltávolítani az anyagból egyszerűen úgy tudod, hogy összedörzsölöd a két anyagot, de általában mire megvarrod a ruhadarabodat, le is kopik a kréta. Általában szabáskor a kelme fonákoldalára rajzolunk, így összevarrás után akkor sem látszanak az itt meghúzott vonalak, ha a szabókréta jelzése még nem kopott volna le. Mindezekről bővebben itt tanulhatsz lépésről-lépésre, távoktatásban.

Nagyításhoz kattints a képre:

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .