fbpx
Menü Bezárás

Varrócérna fajták

varrócérna fajták

A varrócérna fajták jutnak talán először eszünkbe, rögtön a tű után, ha a varrás alapvető eszközeire gondolunk. Mint minden más varráskellék esetében, a cérna fajták is több változatban léteznek és sokszor nem mindegy, hogy melyik mellett döntünk.

De egyáltalán miből is áll a cérna, mik a főbb jellemzői és milyen varrócérna fajták léteznek?

Kezdd a tanulást a kifejezetten kezdők részére összeállított ajándék otthoni varrótanfolyam leckékkel!

Varrócérna fajták felépítése és használata

A cérnát elsősorban anyagok összeerősítésére használjuk, de ezen túl díszítő funkciót is betölthet. A cérna több (általában 2 vagy 3) fonal összesodrásával keletkezik. Ennek lényege egyrészt a szakító szilárdság növelése, másrészt az egyes fonalak egyenetlenségeinek korrigálása. A szakadási hossz mutatója pontosan azt fejezi ki, hogy mi az a hossz, aminél saját súlya alatt elszakad a cérna.

Másik két jellemzője a direkt és az indirekt cérnafinomság. Előbbi egységnyi hosszúságú cérna súlyára, utóbbi pedig az adott cérnasúlyhoz tartozó szálhosszúságot jelöli. Régebben mind a finomságot, mind azt, hogy hány szálból sodort, feltüntették az orsón, mára ez kikopott, ezért érdemes az eladó segítségét kérni, ha egy konkrét cérna fajtát keresel.

A varrógépekhez egyébként általában a varrócérna fajták 100/2-es jelölésű változata szükséges. Ezen tulajdonságokon túl a cérna fajták nyújthatóságát érdemes megemlíteni, melyet szintén egy szám jelöl.

Milyen varrócérna fajták vannak?

A cérna fajták legáltalánosabb típusa a varrócérna, mely kimondottan az összeerősítést szolgálja. Létezik még férccérna az ideiglenes rögzítésre a varrás során, gombfelvarró és gomblyukvarró cérna – melyek fő jellemzője, hogy erősebbek az egyszerű varrócérnánál – elasztikus cérna a gumírozásra, láthatatlan, damilszerű cérna, és díszítő cérna, mely gyakran fényes szálat is tartalmaz. Mindezekről bővebben ebben a varrás oktatóanyagban tanulhatsz.

A színeket említve általános tanácsként elmondható, hogy mindig a textil színének megfelelőt kell választani, érdemes azonban fehér és fekete színűből egy nagyobb spulnival beszerezni, hiszen valószínűleg ezeket fogod a legtöbbet használni.

Mire figyelj a varrócérna fajták megválasztásánál?

A varrócérna fajták kiválasztásánál a szín figyelembe vételén túl is alapszabály, hogy mindig a textilhez válassz cérnát. A vékonyabb, szintetikus kelméhez például a vékonyabb cérna fajták közül válassz, míg például pamut anyaghoz nyugodtan használhatsz pamut cérnát. A színeknél fontos figyelni arra, hogy mind az alsó, mind a felső szál passzoljon, és ugyanez igaz az erősségre: alsó és felső szálnak lehetőleg egyforma cérna fajtákat használj. Végül pedig a varrócérna árán sem érdemes spórolni, hiszen a szép és igényes végeredmény záloga a jó minőségű alapanyag.

A cérnákról és használatukról bővebben a Kelme Beavató anyagismeret tanfolyamban olvashatsz, amit ebben a csomagban  juttatunk el hozzád ajándékba.

(Á.N)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..