fbpx
Menü Bezárás

Milyen a jó szabóolló?

A jó szabóolló

Szabóollót választani nem egyszerű. Mégis, a varrás során a szabóolló lesz az egyik legjobb barátod – érdemes tehát gondot fordítani a megválasztására.

Ha még bizonytalan vagy, és nem tudsz varrni, akár kezdheted az ingyenes varrótanfolyammal is!

Biztosan hallottad már a mondást: az ördög a részletekben rejlik. Nincs ez másképp a varrásnál sem. Az, hogy milyen eszközökkel fogsz neki, már eleve jelent valamit a végeredményre nézve is.

Szabóolló – a megkerülhetetlen kellékjó szabóolló

Amennyiben szeretnél szabni, a szabóolló nem az a kellék, amin spórolni érdemes. Hamar meg fogod látni, hogy a kifejezetten erre a célra készített eszköz mennyivel szebb, pontosabb, és nem utolsósorban szórakoztatóbb munkát biztosít. Nagyon fontos azonban az is, hogy a szabóollót funkcióján kívül semmi másra ne használjuk, hiszen akár már a papírvágás is roncsolhatja az élét.

A tökéletes szabóolló titka

Milyen a jó szabóolló?

  1. A szabóollók többnyire 23-26 cm hosszúak a nyelvükkel együtt, ez normál vastagságú anyagok vágásához megfelelő.
  2. A vastagabb anyagokhoz általában valamivel hosszabb pengéjűre van szükség.
  3. A szabás pontosságát sokban segíti az, hogy a jó szabóolló pengéje nem egyenesen folytatódik nyeléből, hanem azzal valamilyen szöget zár be. Az alsó penge így szépen rásimul a szabóasztalra és ezáltal stabilizálja magát.
  4. A fenti tulajdonságokon túl fontos szempont még a kényelem is, ami nagyban hozzájárul a precíz munkához. Érdemes olyan szabóollót választani, melynek nyelét úgy formázták, hogy az támasztékként szolgáljon a kéz számára, ezzel biztosítva annak pontos mozgatását.
  5. Éppen ezért kell kiemelni azt, hogy balkezesek számára létezik kifejezetten balkezes szabóolló, hiszen a jobbkezes olló használata számukra a pengék és a nyél aszimmetriája miatt nem kényelmes, ezentúl pedig nem is tesz lehetővé pontos munkát.

Jó minőségű szabóolló jó áron

A szabóollók ára általánosságban 3000 forint környékén kezdődik és nagyjából 11-12000 forintig megy fel, de persze határ a csillagos ég. A kapható szabóollók típusairól tájékozódhatsz az interneten. Érdemes a használt piacon is körülnézni, vagy pedig ollóköszörűsnél is, ahol alkalmanként kifoghatsz egy-egy felújított, jó minőséget, elfogadható áron! Ne felejtsd el, hogy a szabóolló időtállósága miatt hosszú éveken át partnered lesz a varrásban, szemben a gyorsabban elkopó társaival, ezért ebben az esetben nem érdemes spórolni az árán.

(Á.N.)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .