fbpx
Menü Bezárás

Az összevarrás sorrendje

Összevarrás kapcsán sok olyan kérdést kapunk, ami arra vonatkozik, hogy hogyan lehet megtanulni, hogy egy ruhán mit mi után kell összevarrni? Merthogy a leírásokból nem mindig lehet kiigazodni, és hegyekben állnak otthon az elkezdett, be nem fejezett ruhadarabok.

Kérdőívünket legalul találod!

Az összevarrás logikája

Nos, Kata véleménye szerint a legfontosabb cél, hogy egy idő után – akár ingyenes varrótanfolyamunk leckéi után is – már úgy tudj varrni, hogy nincs is szükséged leírásra. Igen ám, de mit tehetsz addig is, ha már túl vagy egy varrótanfolyamon, tudsz valamennyire varrni, de nincs segítséged?
Először is, végy egy nagy adag bátorságot, és merd folytatni az elkezdett ruhadarabjaid varrását. Kezdd el, ülj a gép elé és próbáld meg a „józan paraszti ésszel” végiggondolni, hogy melyik lépés következhet a varrásban, majd próbáld ki, csináld meg.

Saját tapasztalatunk azt mutatja, hogy jobb, ha a legelején a saját logikádra támaszkodsz az összevarrás menetében, mint a leírtakra! Próbáld átgondolni, hogy az adott ruhadarab mely részeit kell először meg/összevarrnod ahhoz, hogy pl. a derékpántot felvarrhasd. Ehhez szükséged lesz egy kis képzelőerőre, de minél többször alkalmazod, annál gördülékenyebben fog menni.

Egyszerűtől a bonyolultabbig

Fontos az is, hogy ne a legbonyolultabb, négyzsebes, cipzáros kapucnis kabát megvarrásával kezd, hanem valami egyszerűbbel.  Azért is hasznos a logikát használni elsősorban és nem a papírt, mert vannak olyan varrási műveletek is, amik felcserélhetőek. Pl. teljesen mindegy, hogy egy derékpántos egyszerű szoknya fazonnál előbb a szoknya derékrészén a formázóit varrod-e meg vagy pedig a hátaközepén elkészíted a cipzárt! Előbb-utóbb eljutsz addig, hogy a lelki szemeid előtt látod az egész összevarrási folyamatot, még mielőtt kiszabnád a holmit az anyagból, és lassanként elfelejtheted a leírásokat is. Legalábbis csak mankónak fogod használni őket.

Természetesen az elején szükséges még, hogy leírásból tájékozódj, de amint jobban összeáll benned a kép, és minél több leírást olvasgatsz majd, annál biztosabban mersz majd hagyatkozni a logikádra.

Mire van szükséged eleinte?

1) Nagy adag türelem, és idő, néhány óra, amikor csakis a varrással foglalkozhatsz
2) Tedd félre a varrásleírást
3) Az elkezdett ruhadarabot vedd kézbe, és gondold át, hogy még mit kell rajta megvarrni
3) Gondold ki, hogy melyik művelettel kell vajon kezdeni
4) Amit kigondoltál, azt valósítsd meg

Ha mégsem találtad el a jó sorrendet, akkor rá fogsz jönni, hiszen nem fogsz tudni tovább haladni… akkor bontsd ki amit varrtál és próbálkozz újra, próbáld esetleg a leírást újra értelmezni, hátha az újabb olvasásra be fog kattanni valami, amire eddig nem gondoltál.

Vedd a bátorságot, és próbálkozz! Annak idején Kata is így kezdte, s ha ő meg tudta csinálni, akkor Te is! Nincs ebben semmi varázslat! 🙂 Oszd meg velünk, hogy melyik művelettel bajlódsz vagy nem bajlódsz a legtöbbet (több választ is bejelölhetsz):

Kattints ide a kérdőívért >>>

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .