fbpx
Menü Bezárás

Varótanfolyam: Biztosítsd be magad varrógéptű törés ellen!

Valljuk be őszintén, nem szeretjük, amikor varrás közben mindenféle apró-cseprő probléma akadályoz minket a folyamatos varrásban, például eltörik a varrógép tű, lefogy a cérna az orsóról, elfogy a felső szál, kiugrik a cérna a tűből, és még sorolhatnánk.

A hobbi varrónők rémálma az, amikor a tű egyszer csak eltörik varrás közben. No persze, a rutinos varrónő hipp-hopp, 1 perc alatt kicseréli a régit az újra, na de akkor is kizökkenünk a munkából, szörnyülködik egyet, majd beletörődve kezd el kotorászni a varrós dobozban új tű után, miközben megtörik a munkavégzés lendülete.

Tartalék varrógép tű

A jobbik eset az, amikor van otthon tartalék tűnk, a rosszabbik az, amikor nincs, és bizony kényszerpihenőt kell tartanunk, míg be nem szerezzük a megfelelő méretű varróeszközt a közeli rövidáru boltban… ha jártál már így, akkor biztosan tudod, milyen rossz ez a fajta pillanatnyi tehetetlenségi érzés 🙂

Varrógép tű törés ellen

No de hogy egy kicsit megkönnyítsük a munkát, összeállítottunk néhány tippet, amivel jobban elkerülhetőek a tűtöréssel járó „balesetek”, vagy ha már megtörtént, akkor is könnyebben hidalhatjuk át őket:

  • Mindig legyen otthon tartalék tűd, mindenféle méretből (60, 70, 80, 90, 100, stb.).
  • Soha ne húzd az anyagot a gép nyomótalpa alatt, mert a tű elferdülhet varrás közben, és leszúráskor nem a tűlyukon halad át, hanem nekivágódik a tűlemeznek. A következmény: tűtörés.
  • Mielőtt bármit elkezdenél megvarrni, gondold át, hogy milyen vastagságú az anyagod, és ehhez milyen vastagságú tűt szeretnél használni. Szabály, hogy vékonyabb anyagokat vékonyabb, vastagabbakat vastagabb tűvel varrunk.
  • Soha ne válts öltést úgy, hogy a tű az anyagban van, mert ez a tű ferdüléséhez vezethet, később pedig töréshez!
  • Soha ne akard úgy kivenni az orsót az orsótokból (függőleges orsótok esetén), sem pedig betenni, hogy a tű közben alsó állásban van, vagyis éppen leszúr, a tűlemez alá. A feszegetéstől a tű elferdülhet, később pedig törhet.
  • Tűcserénél mindig győződj meg arról, hogy kellőképpen fel van-e tolva a tűcsatornába a szár, ellenkező esetben a tű károsodik, nem beszélve arról, hogy a géped hurkolva is fog varrni!

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .