Előkészítetted a varrógépet, de nem varr rendesen? – Varrótanfolyam

Varrógép hibák

Tudom, milyen bosszantó lehet az ilyesmi, ezért első körben számolj el tízig, ne hívd egyből a műszerészedet! Összeszedtem egy csokorba azokat a problémákat, amikkel az eddigi varrótanfolyamok során a kezdő hobbi varró csoportjaimban találkoztam varrás oktatás során, és amikre egy mozdulattal megtaláltuk a megoldást.

Ha Te is ingyenes varrótanfolyamunk résztvevője vagy, akkor sokat segít majd az alábbi útmutatás! Ha egyébként tudod, hogy a varrógéped jól működik, akkor valószínűleg csak kisebb gondról lehet szó, amit könnyűszerrel megoldhatsz Te is. A varrás kezdőknek valóban ott kezdődik, hogy megtanuljuk a varrógép befűzését.

Nézzük, hol lehet a hiba, ha a varrógép hurkolja a szálakat varrás közben:

 • Bobin (orsótok) és orsó hiba:

Nézd meg, hogy az orsó az óramutató járásával megegyezően forog-e az orsótokban, ugyanis ez a helyes irány, kivéve néhány esetet, de ez a varrógép használati utasításában benne van. Ha nincs meg a használati utasítás, akkor egyszerűen fordítsd meg az orsót a bobinban, és kezdj el így varrni.

Nézd meg, hogy az orsótokban megfelelő (méretű) orsó van – e! Nem minden orsótípus jó az adott varrógép bobinjába, erről szaküzletben vagy varrógépüzletben felvilágosítást tudnak adni. Ezen kívül van fém és műanyag orsó is, mindegyik fajtából kapsz a varrógépedhez. Ha több orsód is van a varrógépedhez, akkor próbálgasd végig őket, lehet hogy csak ennyi a probléma.

TANULJ SZABNI KÉNYELMESEN OTTHON!

10 hetes otthoni szabás videó leckék gyakorlatokkal, a saját tempódban. Szabásminta formák (pl. ujja, szoknya, nadrág), szabás divatlapokból, szabás könnyen és érthetően. Megnézem >>>

Előfordulhat az is, hogy az orsócérna nincs megfelelően kivezetve az orsótok feszítő lemezén, és nem akadt bele a feszítőlemez hornyába. Ellenőrizd!

 • Varrógéptű hiba:

Nézd meg, hogy a varrógéptű megfelelően (mélyre) van-e felhelyezve a tartóba!

 • Ha a tű elakadt és nem moccan:

Ennek oka lehet az, hogy az anyagodhoz nem megfelelő méretű tűt használsz. Fontos, hogy ismerjük az anyagminőségeket és azt, hogy milyen tűvel érdemes varrni őket. Ebben segíthet anyagismereted elmélyítése, amihez ide kattintva találsz egyéb információkat.

 • Felsőszál befűzés:

Nézd át, hogy a cérna minden kis „pöcökbe” be van-e fűzve, ahová kell. Ugyanis a legkisebb eltérés is hibát okozhat, azonban ha ismerjük a helyes befűzési sorrendet, onnantól már nagyon nehéz elrontani!

Ha a szálfeszítő kerék nincs besüllyesztve a varrógép testébe, hanem kiáll és látható a szálfeszítő lemez, akkor nézd meg, nincs-e eltörve a szálfeszítő kerék rugója!

A cérna ne a tűt hátulról megkerülve legyen befűzve. A felsőszálat mindig elölről hátrafelé fűzzük be a tű lyukába.

Otthoni 9 hetes varrás leckék kezdőknekvarrótanfolyam, varrásoktatás, varrás kezdőknek, varrótanfolyamok, szabás-varrás, ingyen varrótanfolyam

gyakorlatokkal, képekkel, felhajtási módokkal, nadrágfelhajtással, ferdepánt felvarrással és egyéb fortélyokkal. A saját tempódban haladhatsz! Megnézem >>>

Ha a cérna rá van tekeredve a szálemelőre, az is hurkoláshoz vezethet, mint ahogyan az is, ha a cérna a cérnatartó legaljára fel van csavarodva. 

 • Ha a felső szál mindig kiugrik  a tűből, amikor elkezdenél varrni:

Mielőtt leengedjük a varrógép talpat a varráshoz, hagyjunk hosszabb felsőszálat kivezetve a talp alatt, legalább 10-15 cm-t. Ugyanis ha a szálfogó a legalacsonyabb ponton áll, és nem hagyunk elég hosszt a cérnának, akkor a varrógép indulásával amikor a szálfogó eléri a felső pontját, magával húzza és kirántja a cérnát. De ha úgy fűzzük be a tűbe a felső szálat, hogy a szálfogó a legmagasabb pontján áll, akkor biztosan nem fog kiugrani a cérna mikor meglódul a varrógép.

 • Ha a varratban a fölső szál laza képet mutat:

Az orsócérna szálfeszessége nem megfelelő: a bobin külső oldalán a lapos, hosszúkás feszítő lemezt a rajta lévő kis csavarral állítsd szorosabbra! Bobinon állíts erősebb feszességet.

 • Ha a varratban az alsó szál laza képet mutat:

A fölső szálat kell feszesebbre venni a szálfeszítővel.

 • Ha nem indul a gép, nézd meg azt is, hogy van-e külön kapcsoló rajta, hátha csak ennyi a probléma.. :-)

 
Profin felépített, most ingyenes 14 részes e-mail sorozat varrótanfolyam, ami többek között végigvezet a varrógép befűzésen és amiből akkor is tanulhatsz, ha csak elolvasod az egyes leckéket! Itt jelentkezhetsz! >>>>

 

Előkészítetted a varrógépet, de nem varr rendesen? – Varrótanfolyam” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Kedves Miriam,

   lehet oka az, hogy az orsód nem megfelelő irányba forog. Általában az óramutató járásával egy irányba forog az orsó, de vannak kivételek. Próbáld ki, és tedd be fordítva az orsótokba az orsódat. Lehet az is oka, hogy az orsótokot nem megfelelően “pattintottad” a helyére. Okozhatja az is a problémát, hogy a felső szálad valamelyik szálvezetőre duplán rácsavarodott. Érdemes átnézni minden hurkot, ahová be kell fűzni a cérnát! Ha varrógéptűt cseréltél, akkor győződj meg róla, hogy teljesen felcsúsztattad-e a varrógép tűtartójába! ha mindent végigpróbáltál, és így sem működik megfelelően, akkor érdemes műszerésszel megnézetned. Sok sikert kívánok a varráshoz és álmaid megvalósításához!

 1. Kedves Kata!
  A tűnek meddig kell leérni az orsótokban.Ütközésig vagy nem.
  El indítjuk a gépet és az orsóban lévő cérnát a gép nem fűzi be az alsó szálat: Mi lehet a baja ?

  1. Kedves Barbi,
   a varrógép akkor nem veszi fel az alsó szálat, ha pl. a varrógéptű nincs megfelelően feltolva a tartókonzolba, vagy ha fordítva helyeztétek be a varrógéptűt. A tű szárának lapos fele mindig hátrafelé áll felhelyezéskor, és a gömbölyű része a varrógép eleje felé néz. Próbáljátok ki, és ha így sem működik, akkor esetleg olvassátok el az ingyenes varrótanfolyam leckéiből a varrógép befűzés részt. Végső esetben, ha mindent kipróbáltatok, irány a varrógép műszerész :-)

 2. Kedves Kata!

  A tű mindig eltörik, ha vissza felé akarok varrni. Csak akkor nem törik el, ha a kézi kerékkel varrok. Ha pedig előre varrok, akkor semmi baja sincs, nem törik a tű. Mi lehet a baj?Köszönöm előre a választ! :)

  1. Kedves Dorka,

   nézd meg, hogy a tű megfelelően fel van-e tolva a tűtartó konzolba, vagy hogy nincs -e egy kicsit elferdülve a tű. Esetleg cseréld ki és próbálkozz egy másik tűvel. Ha ezek sem segítenek, akkor irány a szerviz… Sok sikert kívánok!

 3. Kedves Kata!
  Ma hoztam el a Veritas Rubina 20 éves örökölt varrógépemet a szervízből. Azt mondták nem volt komoly baja, csak megolajozták. Elvileg rendesen be van fűzve a cérna (bár a gépkönyv eltűnt), de amikor elkezdenék varrni a tű nem mozdul. Ha mégis mozog 1-2-t a felső szálat az orsó köré tekeri. Mi lehet a baj? Válaszodat előre is köszönöm.

 4. Sajnos én is szeretnék varrogatni, gyönyörű varrott textiliákról álmodom,de a varrógépem szinte mindig cserbenhagy az utóbbi időkben.Szerelő nézte át,rendbetette,de pár tíz centi varrás után szálszakadás,alsószálhurkolás történt,most meg már az alsószálat fel sem veszi a tű.Szomorú vagyok,mert a lakásban nagyon szépen lehet díszíteni szép drapériákkal,függönyökkel,jön a tél és szeretném hangulatosabbá tenni a lakást.Nagyon jó dolog,ha van egy varráshoz értő,és egy varrógépet kezelni tudó a családban!

 5. Sziasztok!
  Sos segítség kellene, ha lehet így látatlanban. Varrás közben egy öltést igazítottam kézileg a kerékkel, utána egyszerűen semerre sem mozdul az alsó orsó. (Naumann 8014/4140, de kifogástalanul működik/ött) Van egy csavarral rögzített pöcök, ami be van akadva az orsó egy vályatába, gondolom ez eddig is így volt, csak nem figyeltem rá. Van valami ötletetek?
  Előre is köszi!

 6. Az én varrógépem a köv. hibát mutatja:-(
  Varrásnál néha”kocog” a tű,rosszabb esetben eltörik elég sűrűn!Próbáltam áttenni jobbos varrásra ,akkor megyeget.Mi lehet a baj?A tű alul belekoppan az acél forgótárcsába??

 7. Sziasztok!
  Nekem egy olyan problémám van, hogy van egy régi villany varrógépem, kb. 25 éves, “Veronika” és az utolsó szálvezető rugó, ami a tű mellett van, letörött. Lehet-e barkácsolni ilyet vagy szaküzletben lehet csak be szerezni? Sajnos e nélkül nem tudom használni a varrógépet..Pedig most nagyon kellene varrnom egy ovis zsákot a kislányomnak.
  Várom válaszotokat.

 8. Sziasztok!
  Nekem az a problémám, hogy nem megfelelő tűvel varrtam műbőrt, és egyszercsak megakadt a tű, azóta sem hajlandó felvenni az alsó szálat, hanem akad egy ponton (már kivettem a tűt belőle és kicsit szétszedtem az orsótoknál, hogy megtisztogassam valamint megnézzem, oda lehet-e férni esetleg,orvosolható-e a probléma házilag, de nem sajnos). Elvittem szerelőhöz, és mivel jelenleg Németországban élek, sajnos olyan horror összeget mondott, hogy nem tudom eldönteni érdemes-e megcsináltatni. Valóban ekkora a gond, és menthetetlen a gépem? Mert kicsit az volt az érzésem mintha arra mentek volna, hogy inkább adjam be a gépem, majd ők beszámítják, és vegyek egy újat, természetesen náluk.
  Köszönöm szépen ha tudtok valami hasznosat tanácsolni az ügyben!
  Üdvözlettel,
  Fanni

 9. Szia!

  Nekem olyan problémám van, hogy a felső szál beakadt oda, ahol az alsó szál van. A tárcsát mozgatva próbáltam kihúzni, ennek eredményeképp elszakadt… A tű csak picit moccan a tárcsa mozgatásával, gondolom beleszakadt egy pici cérna, de nem látom… Mit lehet ilyenkor tenni?
  Előre is köszönöm!

 10. Kedves Kata!

  Fekvő bobbinos gépem van és eddig nem volt semmi probléma a bobbinnal, újabban viszont azt vettem észre, hogy az alsó szál egyenes varrásnál visszafele haladáskor és cikk-cakk varratnál kiugrik a helyéről. Más öltéseket nem próbáltam. Rá is van rajzolva a gépre, hogy kell befűzni az alsószálat és mindent úgy csinálok, bevezetem az orsó nyílásába, utána balra kell vezetni egy bemetszésbe, majd felfelé. Varrás előtt fel is hozom az alsószálat és még ekkor is a jó helyen van. De egyenes varratnál visszafele haladáskor és a cikk-cakk varratnál kb. 3-4 cm varrás után kiugrik a helyéről és innentől kezdve már nem is érdemes tovább varrni, mert csúnya lesz a tisztázás és a varrat zárására használt visszafelé öltés is az. Az orsót is jó irányba teszem az orsótokba, az enyémen az orsót úgy kell betenni, hogy a szálfutás az óramutató járásával ellentétesen legyen. Mi lehet a probléma? Hívjak varrógépszerelőt?

 11. Sziasztok. Ha a varrógép nem akarja felvenni illetve össze hurkolni a cérnát, akkor ha már minden lehetőség kipróbálásra került, akkor meg kell nézni a bobin körül levő hurokfogót. Van fél fordulatos illetve van körbe fordulós. Ennek a hurokfogó karikának lennie kell egy hegyes résznek ami a felső cérnát elkapja és így összekapcsolja a kettöt. A tű lyukának le kell érni a hurokfofó hegyéig. Ha a hurokfogó hegye tompa akkor előfordul, hogy ledobja a cérnát és ezért nem varr. Örülök ha tudttam segiteni :)

 12. Sziasztok!

  A problémám az, hogy haza hoztam az új varrógépem, ki is próbálgattam tökéletesen működött, aztán mikor a “hátrafele funkciót” használtam beakadt az anyag és azóta nem azzal a programmal megy amelyiket beállítottam.Vajon mi lehet a probléma?

  Köszönöm szépen előre is a segítséget!

  Zsófi

 13. Üdv mindenkinek,van egy problemám, valamikor tanultam az alapokat de már nem varrok rendszeresen és a gépem nem a leg modernebb most az a problémám hogy az also és felső cérna nem kőti egymást és szaggatja a felsőt már mindent át néztem rajta a tűt is lecseréltem de most sem lettem okosabb .Kérem aki tud ja a választ szivesen meghallgatom, üdv Kati

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>