fbpx
Menü Bezárás

Derékmelegítő varrása

derékmelegítő

A derékmelegítő varrása véleményünk szerint az egyik legegyszerűbb olyan művelet, ami amellett, hogy fejleszti a varrástudásodat, még extra divatossá is varázsol.

A derékmelegítő varrás kezdőknek és haladóknak egyaránt sikerélményt nyújt, hiszen végtelenül egyszerű elkészíteni. A derékmelegítő varrásához válassz rugalmas kötött kelmét. Lehet varrni körkötött anyagból is, amit csak rá kell húzni a derekadra, és nem igényel más szűkítést, de most egy duplaszéles anyagból mutatjuk be az elkészítését. A derékmelegítő duplafalú, vagyis két anyagréteg veszi körbe a derekadat. A hossza kb 30 cm. A szabás varrás szinte gyerekjáték, lássuk:

Derékmelegítő varrása, a szabásminta:

Attól is függ, hogy mennyire rugalmas a kelméd. Kata egy formáját jól tartó, nagyon rugalmas anyagot választott. 74 cm-es derékbőségre és a 94-es csípőre egy 60 cm széles és 60 cm hosszú anyagot szabj. (01 kép) A kelme rugalmassága bőven elbírja a csípőn a plusz 30 cm-es tágulást. Ezt egyszerűen úgy ellenőrizheted le, hogy a rugalmas kötött anyagot szabás előtt körbetekered magadon, és megsaccolod, hogy a tiéd is elbír-e ennyi tágulást. Azért 60 cm a hossza, mert ezt félbehajtva kapod meg a kész derékmelegítő 30 cm-es hosszúságát. (A profi szabásról itt találsz bővebb infót)

A derékmelegítő kiszabott alkatrésze már tartalmazza a varrásszélességeket is, ami a mi esetünkben 0,5 cm, mert Kata háztartási interlock géppel varr. Ha háztartási varrógéppel varrod, akkor választhatsz 1 cm-es varrásszélességet, és rugalmas öltést. Ha nincs rugalmas öltés a gépeden, akkor vagy cikk-cakkor használj, vagy egyenes öltéshez sztreccs varrógéptűt (géptűkről és anyagok tulajdonságairól bővebben itt olvashatsz)

 Derékmelegítő varrása lépésenként:

1) Varrd össze hosszában az anyagot, a hossz a kötött kelme láncirányával, vagyis bordázottságának irányával egyezik meg. Így egy csőszerű képződményt kapunk, aminek két vége nyitott. (2. kép)
2) Képzeld el, hogy a derékmelegítő két nyílása egy-egy hulahopp karikának felel meg. Ezt a két „karikát” illeszd össze egymással, és körben gombostűzd meg. Fonákoldalról dolgozunk továbbra is, így a két nyílást színoldalukkal szemben gombostűzöd. (3. kép)
3) Varrd össze a két nyílást, de hagyj rajta kb 5 cm-es forgató nyílást! (4.kép)
4) Fordítsd ki a derékmelegítőt a nyíláson keresztül és rendezd az összevarrás vonalát ahová szeretnéd: a derékmelegítő közepére vagy aljára, stb. (5 – 6. kép)
5) Varrd össze kézzel vagy géppel mm-esen a forgatónyílást, immár színoldalon (7. kép)
6) Készen is van (8-9 kép)
7) Máris viselheted! (10, 11, 12.)

A varrás alapokat megtanulhatod ingyenes varrótanfolyamunkból, további praktikákat pedig a ebből a varrótanfolyamból.

Derékmelegítő varrása képekben, a nagyításhoz kattints a képre:

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .