fbpx
Menü Bezárás

Függönyvarrás házilag

függönyvarrás házilag

A függönyvarrás házilag lehet egyszerű vagy bonyolult. Mi most egy roppant könnyű megoldást mutatunk be Neked, hogy a szabás varrás menete sikerélményt jelentsen. Nem kell hozzá semmi plusz kellék, a függönyvarrás házilag úgy tárul eléd, ahogyan annak idején nagyanyáink is varrták.

Annyira egyszerű módját mutatjuk a függönyvarrásnak, hogy akár ingyenes online varrótanfolyamunk segítségével is megvarrhatod. Most egy sötétítő függöny varrás következik, mutatjuk a függönyvarrás lépéseit:

Függönyvarrás házilag, a hozzávalók:

Sötétítőfüggöny anyag

Függönyvarrás házilag, a szabás:

A sötétítő függönyvarrás első lépéseként határozd meg, hogy mennyi anyagra van szükséged: mérd le az ablak szélességét karnis hosszát, és vedd minimum a másfélszeresét, ilyen széles anyagot vásárolj. A függöny hossza pedig tetszőleges, de nyilván nem akarsz rövidebbet varrni, mint amilyen magas az ablakod. Ha a függönyvarrás házilag történik, akkor sokkal nagyobb szabadságod van, nemcsak az anyagválasztásban, hanem a forma kitalálásában is.
Kata zöld taft anyagot vásárolt, 140 cm -es anyagból kétszer a hosszát plusz varrásszélességet vett, plusz 15 cm-t a függöny akasztónak. A méteráruboltban már eleve kétszer kérte a hosszát, így nem otthon kellett felvágni a függöny anyagot.

Varrás előtt a sötétítő függöny akasztónak szabj ki 7 – 8 cm széles csíkokat, ezek legyenek 15 cm hosszúak, vagy más hosszúságúak attól függően, hogy a függönykarnisod milyen széles.

Függönyvarrás házilag, a varrás lépései:

1. Varrd meg az akasztókat (akasztó megvarrásának technikáját innen tanulhatod meg) 1-2 fotó
2. Varrd össze az akasztók végeit
3. Szegd be körben a sötétítő függöny oldalait
4. Varrd fel az akasztókat a sötétítő függöny fonákoldalára, 3-4. fotó
5. Hajtsd fel a függöny alját. Ha biztosabbnak érzed, akkor a függöny aljának felhajtása előtt akaszd fel a függönyt a karnisra, hogy megnézd, pontosan mennyit is hajts fel varrógéppel a függönyből.

 

Függönyvarrás házilag, a varrás lépései képekben (nagyításhoz katt a képre):

Ez is érdekelhet:

2 Comments

 1. István

  Az sötétítő függönyt nem az ablakra tesszük hanem a karnisra. Akkor miért az ablakot kell lemérni?
  Ha így sikerül megvarrni a sötétítőt, mint ahogy a képen látszik, bízd inkább egy függönyboltra.
  Lehet hogy egy picivel drágább lesz /vagy nem/ de hogy szebb az biztos.
  Egy függönyös.

  • varrasoktatas.hu

   Kedves István, köszönjük az észrevételt, javítottuk (az ablak szélessége ebben az esetben közel ugyanakkora mint a karnis hossza, bármily meglepő is, de ettől függetlenül igazad van). A mi olvasóink kezdő hobby varrók, ami azt jelenti, hogy idő kell, amíg eljutnak a tökéletes függönyvarrásig, tehát ezért sem Téged kértünk fel eme bejegyzés elkészítéséhez. Szeretettel várjuk egy másik fazonú, általad megvarrt függöny részletes képes varrás leírását (vagy videóját), örömmel feltesszük a blogra, de csak ha tökéletes. Jelige: „hibázni tilos” 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .