fbpx
Menü Bezárás

Hosszú ujjú blúz átalakítása

hosszú ujjú blúz átalakítása

Hosszú ujjú blúz átalakítása akkor jöhet szóba, ha van pl. egy szívedhez nőtt, de elnyűtt blúzod. Hogyan var(r)ázsold újjá?

A hosszú ujjú blúz esete ilyen volt: Kata megvette bár, de valahogy nem tartozott az ízlésvilágába, ezért átalakította egy kicsit.

„Sokáig csak pakoltam egyik polcról a másikra az itt bemutatott hosszú ujjú blúzt, de nem sikerült megbarátkoznom vele. Nemrég gondoltam egyet, és úgy döntöttem, hogy csinos, „habos” rövidujjú blúzzá varázsolom. Lépésről-lépésre megmutatom hogyan alakítottam, ez alapján akár Te is el fogod tudni készíteni ezt a modellt, bonyolultabb szabási feladatok nélkül.”

Az egyik legcsodálatosabb dolog a varrásban az, hogy a kreativitásunknak csakis a fantáziánk szabhat határt, nézd hát meg, hogy most hová szárnyalt a képzelőerő!

 Íme, a hosszú ujjú blúz ilyen volt, és ilyen lett:

Hosszú ujjú blúz szabás:

 1. Először megmértük, hogy a blúz nyakkivágásától kezdve milyen hosszú ujjat szeretnénk. A csipkés részt azért nem számoltuk bele, mert azt le fogjuk vágni, hogy bővítsük a nyakkört. Az így kapott érték 18 cm lett, ehhez hozzáadtuk az ujja felhajtásához szükséges 2 cm-t, és ezt a méretet, vagyis a 18+2= 21 cm-t átmértük a blúz ujjára.
 2. Majd a 21 cm-nél elvágtuk az ujját. A leeső részt nem dobtuk el, ezzel fogjuk megtoldani (magasítani) a vállrészt, hogy nagy bőséget kapjunk. A bőségre azért van szükség, hogy a nyakkör a vállrészen arányosan ráncolható legyen.
 3. A nyakrészt mélyítettük körben kb. 3 cm-rel, levágtuk a csipkés részt (előtte ugyan lebontottuk a csipkét, de ez a művelet kihagyható)
 4. A vállrészt szétvágtuk, ide fogjuk betoldani az ujjából leesett anyagrészt.
 5. A levágott ujjarészt alul szétbontottuk
 6. A rövidujjat és a toldásra szánt kelmét egymáshoz szabtuk: először a blúz vállrész vonalát kiegyenesítettük, majd a toldás nyakrészhez kapcsolódó oldalát is egyenesre szabtuk, végül a toldás hosszát az ujja hosszához igazítottuk.
 7. Ahhoz, hogy a nyakkörbe babapertlit fűzhessünk, egy házat kell a nyakrész belső felére varrni. Ehhez kerestünk vékony fehér kelmét – jelen esetben bélésselymet – és 3 cm széles, kb. 30-40 cm hosszú ferde pántokat szabtunk belőlük.
 8. Most már minden kész, kezdődhet a varrás!

Hosszú ujjú blúz varrás lépései:

 1. A levágott ujjából keletkezett toldást és a vállrészeket elszegtük cikcakkal vagy interlock-kal
 2. A toldást hozzávarrtuk az eleje vállrészhez, majd a háta vállrészhez
 3. A ferdepántok hosszanti oldalait végigszegtük cikcakk öltéssel vagy interlock-kal
 4. A ferdepántok oldalait összevarrtuk hosszú szalaggá
 5. Az így kapott hosszú pántot rágombostűztük majd rávarrtuk a nyakkörre színoldalról, talpnyi (0,6 cm) szélességben. A felvarrást a nyakkör háta közepétől kezdtük.
 6. Mielőtt körbeértünk, 5-7 cm-rel a szalag vége előtt megszakítottuk a varrást, és előbb méretre vágtuk, majd összevarrtuk a szalag két végét. Csak ezután fejeztük be a felvarrást a nyakkörre.
 7. A nyakkör eleje közepére, 1 cm-re a felső szélétől gomblyukat készítettünk úgy, a pertli házat nem fogtuk bele a gomblyukba (itt fog kibújni a megkötő)
 8. A pertliházat a nyakkör fonákoldalára hajtva felgombostűztük, majd rávarrtuk a nyakkörre
 9. Befűztük a nyakkör házba a 160 cm hosszú babapertlit
 10. Majd elszegtük a két ujja alját (cikkcakk vagy interlock)
 11. Felhajtottuk egyszeresen, 2 cm-es visszahajtással fonákoldal felé és levarrtuk. Az ujjakör felső részénél indultunk a varrással, és mikor visszaértünk, hagytunk 1 cm-es hasítékot, a pertli befűzéséhez.
 12. Majd befűztük a pertlit és elkezdődött a blúz második élete!

A blúz varrás lépésről lépésre, fotókban, nagyításhoz kattints a képre:

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .