fbpx
Menü Bezárás

Az egyenes varrás titka

egyenes varrás videó

Az egyenes varrás titka sokkal egyszerűbb, mint gondolnád, íme néhány használható tipp!

Kezdő varrás tudással még sokszor tapasztalhatod, hogy elferdül a varrás vonala, amikor két kelmét összevarrsz, és girbe-gurba lesz a varratod az egyenes varrás helyett.

Az egyenes varrás sokszor misztikusnak tűnő fogalom. Ha még a varrógéppel vannak gondjaid, akkor ajánljuk az ingyenes varró tanfolyamot, ahol részletesen tanulhatsz a gép beállításairól, vagy a Varrás Kezdőknek otthoni, profin felépített varrótanfolyamot.

Első tipp az egyenes varráshoz:

A varrógép talpának lemezét a legtöbb gépen hosszú, bevágott vonalakkal látták el, és mindegyik mellé számok vannak írva. Ezek jelzik a tű leszúrás és a lemezen látható vonal közti távolságot mm-ben(vagy ha nincsenek mellettük számok, akkor is könnyen lemérhetőek). Ha az anyag széleit pl. a 21-es vonalhoz illeszted és így varrod végig a kelmét egyenes öltéssel, akkor 20 – 21 mm-es vagyis 2 cm-es varrásszélességet fogsz kapni. A lemezt a legtöbb gépen hosszú, bevágott vonalakkal látták el:

egyenes varrás

A tűleszúrás és az anyagszél közti távolság kb 12-13 mm:

Második tipp az egyenes varráshoz:

A másik tipp lényege abban rejlik, hogy a szabás-varrás folyamatában hogyan fogod a kelmét, miközben a géped varr. Ez is pofonegyszerű megoldás, de sokan nem ismerik a mikéntjét. Szerencsére mi erről, és az első tippről is készítettünk oktatóvideót, ami megtanít ennek a fortélyára is. Az oktatóvideón kívül még gyakorló feladatlapot is adunk, hogy tökéletesen elsajátíthasd az egyenes varrást.

Videó az egyenes varrás és az íves varratok készítéséről

Nemcsak oktatóvideó készítettünk Neked, hanem komplett gyakorló feladatot is, hogy minél szebben tudj varrni akár egyenes, akár íves varratokat. Minden információt megtudhatsz a Prémium varrás kezdőknek tanfolyamból vagy a képre kattintva:

 

Ez is érdekelhet:

2 Comments

 1. Gulyás Judit

  Kedves Varró társak.! Én egy lábbal hajtható régi Zinger gépet örököltem a szüleimtől. Rendbe hozattam, s hogy eljöttem nyugdíjba, szeretném használni is. Nagyon örülök, hogy vannak még olyan emberek akik tudásukat hajlandóak átadni , hogy értelmes dologgal tőlthessük az időnket ebben az alapvető értékeket vesztő világban. Sajnos varrótanfolyamra nem tudok elmenni ( a gépet nem tudom magammal vinni ) így a küldött anyagok alapján próbálok a varrás rejtelmeibe elmélyűlni. Szívesen varrnék, szabnék közösen valakivel, aki kicsit gyakorlotabb. Én újpesten lakom, 62 éves vagyok.

  Köszönet Kata az eddigiekért és a jövőbeni anyagokért.

  üdvözlök mindenkit, kitartás

  Judit

 2. Dr Csiba Ernőné Gabi

  Nagyon élvezem a varrotanfolyamot.Érthető közvetlen.
  Szerintem helyes kedves nő aki kitalálta és segit megszeliditeni a gépet.Hálásan köszönöm!!! Visszajött az önbizalmam.
  Egy nyugdijas aki nem ér rá! Csibáné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .