fbpx
Menü Bezárás

Varrás eldolgozás, varratfelbomlás ellen videóval

varrás eldolgozás

A varrás eldolgozás lényege, hogy amikor egyenes varrattal dolgozol, akkor a varrási szakasz végét valahogyan rögzíteni kell, el kell dolgozni, hogy ne bomoljon fel a huroköltés. Ez a varrás eldolgozása. De hogyan csináld?

Varrótanfolyamon ez mindig visszatérő kérdés. Ez többnyire megoldódik magától, amikor két alkatrészt összevarrsz, majd azt is egy következőhöz: pl. egy blúznál az oldal varrás a karöltő varráshoz fog rögzülni, így az oldalvarráson a karöltő varrat áthalad, ezáltal rögzíti azt. Ha azonban olyan szakaszt varrsz (pl. nadrágfelhajtásnál, színoldalon valamilyen dísztűzésnél), amelyiknél a varrás vége nem dolgozódik bele egy következőbe, akkor ott másféleképpen célszerű eljárni varrás eldolgozás során.

Varrás eldolgozás módja (1)

Az egyik megoldás az, hogy a varrat cérnaszálait egyszerűen megcsomózod, és levágod a felesleges hosszt. (1-4 fotó)

 Varrás eldolgozás (2)

A varrás eldolgozás másik rögzítési módja az „előre – hátra öltés”, vagyis a reteszelés. Ma már mindegyik varrógépen megtalálható az előre-hátra varró gomb, amit nyomva tartva a varrógép visszafelé varrja a kelmét. Így tulajdonképpen a varrat „saját magát” rögzíti. Ekkor nem kell csomózni a cérnaszálakat, elegendő csak levágni azokat. (5. fotó)

Varrás eldolgozás oktató videó

Készítettünk egy szuper részletes oktatóvideót is, amiből profin megtanulhatod a varrás eldolgozás kétféle módját, a csomózást és a reteszelést is. Minden információt megtudhatsz a Prémium varrás kezdőknek tanfolyamból vagy a képre kattintva:

varrás eldolgozása

Varrás eldolgozás nadrágfelhajtásnál

Nadrágvarrásnál, az alja felhajtásánál célszerű a varrást a nadrág belső szárán kezdeni. A varrat indulási és egyben befejezési pontja itt ugyanis kevésbé van szem előtt, mint a szár külső oldalán. Így a varrás eldolgozás helye is szinte észrevétlen marad. Nadrág szár szakszerű és egyszerű felhajtásáról és leengedéséről itt tanulhatsz

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .