Menü Bezárás

Varrás eldolgozás, varratfelbomlás ellen

varrás eldolgozás

A varrás eldolgozás lényege, hogy amikor egyenes varrattal dolgozol, akkor a varrási szakasz végét valahogyan rögzíteni kell, el kell dolgozni, hogy ne bomoljon fel a huroköltés. Ez a varrás eldolgozása. De hogyan csináld?

Ha egyelőre még az egyenes varrás is gondot okoz, akkor jelentkezz ingyenes varrótanfolyamunkra itt >>>

Varrótanfolyamon ez mindig visszatérő kérdés. Ez többnyire megoldódik magától, amikor két alkatrészt összevarrsz, majd azt is egy következőhöz: pl. egy blúznál az oldal varrás a karöltő varráshoz fog rögzülni, így az oldalvarráson a karöltő varrat áthalad, ezáltal rögzíti azt. Ha azonban olyan szakaszt varrsz (pl. nadrágfelhajtásnál, színoldalon valamilyen dísztűzésnél), amelyiknél a varrás vége nem dolgozódik bele egy következőbe, akkor ott másféleképpen célszerű eljárni varrás eldolgozás során.

Varrás eldolgozás módja (1)

Az egyik megoldás az, hogy a varrat utolsó öltéséből az alsó szálat finoman addig húzod, amíg az a felső szálat át hozza a kelme fonákoldalára. Ekkor mindkét cérnaszál egy oldalon lesz, itt pedig egyszerűen megcsomózhatod azokat, és levághatod a felesleges hosszt. Fontos, hogy a csomózást a fonákoldalon végezd. (1 – 4 fotók)

 Varrás eldolgozás (2)

A varrás eldolgozás másik rögzítési módja az „előre – hátra öltés”, vagyis az, amikor a varrási szakasz legvégén fél – egy centiméternyit visszafelé, majd újra előre varrsz a varraton. Ma már mindegyik varrógépen megtalálható az előre-hátra varró gomb, amit nyomva tartva a varrógép visszafelé varrja a kelmét. Így tulajdonképpen a varrat „saját magát” rögzíti. Ekkor nem kell csomózni a cérnaszálakat, elegendő csak levágni azokat. (5. fotó)

Varrás eldolgozás nadrágfelhajtásnál

Nadrágvarrásnál, az alja felhajtásánál célszerű a varrást a nadrág belső szárán kezdeni. A varrat indulási és egyben befejezési pontja itt ugyanis kevésbé van szem előtt, mint a szár külső oldalán. Nadrág szár szakszerű és egyszerű felhajtásáról és leengedéséről itt tanulhatsz

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..