fbpx
Menü Bezárás

Körkés szabáshoz

A szabáshoz használt körkést a patchwork kedvelői biztosan jól ismerik, hiszen elengedhetetlen eszköz munkájukban. Persze a szabáshoz készült körkésekből is számtalan típus kapható, használatának elsajátítása pedig gyakorlást igényel.

A szabáshoz használt körkést a patchwork kedvelői biztosan jól ismerik, hiszen elengedhetetlen eszköz munkájukban. Persze a szabáshoz készült körkésekből is számtalan típus kapható, használatának elsajátítása pedig gyakorlást igényel.

Ha még egyáltalán nem tudsz varrni, és gondot okoz a varrógép bekapcsolása is, akkor kérd máris az ingyenes online varrótanfolyam sorozatot!

A következőkben bemutatjuk a körkés helyes használatát a szabás során, valamint tanácsokat adunk a megfelelő modell kiválasztásához.

A körkés használata a szabás során

A körkés a patchwork-höz használt tipikus eszköz. Kinézetre leginkább egy pizzaszelőre hasonlít, a nevét adó kör alakú, forgó pengéje pedig rendkívül éles, így hatékony segítség a szabás során. Éppen emiatt azonban használata körültekintést is igényel, hiszen csak akkor alkalmazható megfelelően szabáshoz, ha valóban éles, ez azonban könnyen sérüléseket is okozhat.

A körkést alapvetően az anyagcsíkok levágásához használjuk, így a foltvarrás szerelmeseinek különösen fontos egy jó minőségű körkés beszerzése, már csak azért is, mert erre is igaz az, hogy jó esetben hosszú évekig szolgálja használóját.

Milyen körkést használj szabáshoz?

A szabáshoz készült körkésekre is igaz, hogy ahány gyártó, annyi féle, pár dolog azonban általánosságban is elmondható. A sztenderd pengeméretek többnyire a 18, 28, 45 és 60 milliméteres pengék, és természetesen mindegyik más jellegű szabáshoz használható. Nem árt beszerezni egy nagyobb pengéjű körkést, mert azzal többféle anyagot lehet vágni, a precíz szabáshoz azonban elengedhetetlen egy kisebb átmérőjű is. Az olyan aprólékosabb folyamatokhoz, mint a mintavágás vagy az ívelt vágás is, a kisebb pengéjű körkés használatos.

A körkés esetén is fontos a személyre szabottság: kapható már olyan verzió is, mely bal- és jobbkezesek számára egyaránt használható, valamint árusítanak ergonomikusabb nyelű, így kényelmesebb használatú verziókat is. Tanácsos olyat választani, melynek pengéje a szabás végeztével lezárható, ezzel is elkerülheted az esetleges sérüléseket.

Szabás során használhatsz alátétnek vágólapot is, így nem az asztallap bánja majd a műveletet.

Amire figyelj a szabás során

Ügyelj rá, hogy kizárólag textilszabáshoz és textilvágáshoz használd, az egyéb anyagok – mint például a papír – ugyanis könnyen elveszik az élét. A szabáshoz használt ideális penge vékony, ugyanakkor ebből kifolyólag sérülékeny is. A pengét bizonyos időközönként vagy cserélni kell, vagy egy speciális eszközzel élezni, mert az természetes módon a szabás során folyamatosan veszít élességéből. Amikor már csak nehézkesen viszi át az anyagot, akkor jött el a csere ideje.

A megfelelő körkés megválasztása és karbantartása élvezetesebbé és sikeresebbé is teszi a szabást.

(Á.N.)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .