fbpx
Menü Bezárás

A varrás segédeszközei

varrás segédeszközei gyűszű centiméter szálbefűző

A varrás segédeszközei közé tartoznak olyan kellékek, mint a gyűszű, a centiméter, a vonalzó és a tűpárna. Egy részük nélkülözhetetlen a munka során, másik részüket főként praktikus okokból érdemes beszerezni, hiszen a varrás akkor lesz örömteli tevékenység, ha a fölösleges nehézségeket kiiktatod és problémamentessé teszed azt – ebben segítenek a varrás segédeszközei.

Ha még bizonytalan vagy, és nem tudsz varrni, akár kezdheted az ingyenes varrótanfolyammal is!

A varrás segédeszközei: a gyűszű

A gyűszű a varrás segédeszközei közül a kézi varrásnál használatos kellékek közé tartozik. Két fő funkciója van. Egyrészt értelemszerűen az ujj védelmére szolgál, hogy ne bökd meg magad varrás közben. Másrészt azonban segítségével a tű átszúrása is könnyebb az anyagon – ez durvább, vastagabb textilek esetén hasznos igazán. A tű beszúrása többnyire oldalirányból történik, azokban az esetekben azonban, amikor nehezebb beszúrni, szükség lehet rá, hogy az ujjbegyeddel fejts ki erőt. Itt van jelentősége annak, hogy kétféle gyűszű létezik: zárt és nyitott végű. Kezdőknek érdemes a zárt végűt választani, hiszen csak ezt lehet ujjbeggyel is használni. Méretben változatosak, így fontos, hogy megtaláld a saját ujjadnak megfelelőt, amit aztán kényelmesen tudsz majd használni.

A varrás segédeszközei: a centiméter és a vonalzóVarrás segédeszközei, vonalzó

A centiméter és a vonalzó a varrás segédeszközei közül a mértékvételre, mérésre szolgáló elemek. Bár részben azonos szerepet töltenek be, mégis más és más helyzetekben használjuk az egyiket és a másikat. A centimétert elsősorban akkor használjuk, ha görbe, nem sík vonalak mentén kell mérnünk. Legjobb példa erre a személy derékátmérőjének vagy csípőátmérőjének lemérése, akire a ruhát készítjük. Vonalzók közül érdemes az átlátszót választani, és többnyire textilcsíkok mérésénél használjuk, ami elsősorban a patchwork munkáknál jön jól. Emellett természetesen nélkülözhetetlen a jelölések kimérésénél az anyagon, és a vonalak meghúzásánál. Az itt bemutatott varrás segédeszközei közül talán ezek a legkevésbé nélkülözhetők.

A varrás segédeszközei – a szálbefűző

Biztosan ismerős a helyzet, amikor órákon át küzdesz, hogy beletalálj abba az apró tűlyukba. A bosszankodásnak könnyen véget lehet vetni, ha beszerzed a varrás segédeszközei közül az erre hivatott kelléket. Ez nem más, mint a szálbefűző. Nagyon egyszerű a felépítése: egy vékony lemezkéhez drótból készült hurok társul. A szálbefűző használata legalább ugyanilyen egyszerű: a hurkot hátulról a tűlyukba kell vezetni, majd a cérnát a hurokba fűzni. Ezt követően csak ki kell húzni a szálbefűzőt, és már kész is vagyunk. 100-200 forintért bármelyik rövidáru boltban megvásárolható, és megkönnyíti a munkádat.

(Á.N)

Ez is érdekelhet:

1 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .