fbpx
Menü Bezárás

Öltések varráshoz – melyiket mikor használd?

Varrás kezdőknek: távirányító textil tartó varrása

Fedezd fel az öltések varráshoz való mesteri alkalmazásának művészetét! Ismerd meg az egyenes és cikk-cakk öltések sokoldalúságát, és fedezd fel, hogyan szolgálják kreativitásodat, miközben varrsz!

Az öltések varrásának művészete varrógépünknek és varrásunk céljának megfelelően változatos lehet. Az egyenes és a cikk cakk öltések varráshoz elengedhetetlen öltésfajták, azért is, mert ezekkel dolgozik a háztartási varrógéped. De vajon mikor melyiket célszerű használnod?

Az egyenes varrásról ebben a bejegyzésben írtunk, most vegyük át, hogy melyik öltésfajtát mikor célszerű használni. Ha még a varrógéppel vannak gondjaid, akkor ajánljuk az ingyenes varrótanfolyamot, ahol részletesen tanulhatsz a gép beállításairól. Ha még többet szeretnél tudni az öltésekről, akkor az Online Varrás Kezdőknek varrótanfolyamban találsz információkat, amelyből számos más hasznos és praktikus fogást sajátíthatsz el, a gyakorlati feladatok mellett.

Egyenes öltések varráshoz:

  • Elsősorban két textilfelület összevarrásánál alkalmazhatod
  • Ezen kívül dísztűzésekhez is használjuk

Cikk cakk öltések varráshoz:

A cikk-cakk öltések pedig a varrás igazi kreatív színterévé válhatnak. A cikk-cakk öltéseket használjuk:

– a textília széleinek szegésére,
– zsinórozásra
– rátétek felvarrására
– díszítésre
gomblyuk készítést is ezzel az öltésfajtával végezzük
– ez az öltéstípus nagyon rugalmas, így sztreccs, elasztikus anyagok otthoni varrásához is kiváló!

Gumiszalagot is cikk cakk öltéssel varrhatsz a textília felületére (az egyenes varrat elszakadna, ha megpróbálnád megnyújtani a vele bevarrt gumit). A cikk cakk öltések szélességét itt a gumiszalag szélessége is meghatározza. Hogy hogyan készítheted, azt megtalálod itt, ebben a blogbejegyzésben>>>

A gumiszalagon kívül még a cikk cakk öltés adja a gomblyukvarrás alapját is: a sűrű cikk cakk öltésekkel megvarrt anyag a gomblyuk közepének felvágása után nem foszlik tovább. Három féle módon képes a varrógép gomblyukat varrni: sima, egyszerű módon, négy lépéses gomblyuk varró programmal és automata gomblyukvarró programmal. Mindegyikhez cikk-cakk öltést használ a varrógép.

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .