fbpx
Menü Bezárás

A selyem

selyem gubó

A selyem legendája szerint Hszi Ling Si kínai császárnénak köszönheti a világ a hernyóselymet. Történt, hogy a császárné  véletlenül beleejtett a forró teájába egy selyemgubót, ami ettől meglágyult és hosszú, finom fonalat eresztett le.

Milyen furcsa az élet, hiszen a hernyók nem a legesztétikusabb küllemmel felruházott élőlények, mégis, nélkülük nem létezhetne az emberek által oly nagy becsben tartott selyemszövet. Ezt a legendás kelmét ugyanis a selyemhernyó begubózódásának köszönhetjük…

A kelmét alkotó fonalakat úgy nyerik, hogy megkeresik a hernyó selyemgubójának a kezdő szálát, és egyszerűen legombolyítják, majd abból szőnek selymet. Ma már létezik az ún. „Crurety free” vagyis „kegyetlen bánásmód mentes” eljárás, aminek köszönhetően a selyemgubóhoz csak akkor nyúlnak, miután már kiröpült belőle a fejlett lepke.

Selyem varrás közben talán eszünkbe sem jut, hogy a legelső kelmét csaknem ötezer éve szőtték, és készítettek belőle pompás uralkodói ruházatokat, díszítőelemeket. A kínaiak szerencsére „csak” 3000 évig őrizték szigorúan a hernyóselyem textília előállításának receptúráját, az utóbbi kétezer évben az egész világon elterjedt, ma pedig már a varrás rajongói és a varrógépek gondoskodnak arról, hogy nemcsak az uralkodó réteg öltözhet selyembe, vagy alhat selyem ágyneműben …

Igaz, a tiszta selyem nem tartozik a legolcsóbb anyagok közé, azonban szépségéért és ősi eleganciájáért sokaknak megéri vásárolni belőle. Mindenesetre akkor érdemes ebből a nemes kelméből bármit is készíteni, vagy elkezdeni kísérletezni vele, ha már legalább egy kezdő varrótanfolyam után vagyunk. Ha véletlenül elszabjuk az anyagot, vagy keveset vásárolunk belőle (mert pl. nem tudjuk, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe a kelmevásárlásnál), akkor nem biztos, hogy megmenthető a darab.

S hogy miért kedvelt a selyem?

 • A selyemszövet pompás fénye, lágysága, esése miatt
 • A kellemes és bőrbarát viselete miatt
 • Nemes, elegáns
 • Nem gyűrődik
 • Megfizethető áron kapható

Tipikus selyem anyagok:

pl. a sifon, shantung, muszlin, organza, de készülhet selyemből pl. a szatén és a taft is. Anyagismeretről tanulhatsz is, ezen a varrótanfolyamon.

Ez is érdekelhet:

3 Comments

 1. Ádám Erzsébet

  Tisztelt Varrósziget !

  Tévedésből a kelleténél rövidebbre készült el egy függöny. A varrás után megmaradt anyagot visszaadták.
  Kérdésem, hogy bármilyen módszerrel
  – akár betoldással …. (?) a hiányzó hossz
  a saját anyagból pótolható, visszavarrható-e ? Válaszukat előre is köszönöm !
  Üdvözlettel: Ádám Erzsébet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .