fbpx
Menü Bezárás

Varrógép befűzés: a feszes orsó

Varrógép befűzés orsózás

A varrógép befűzés egyik megkeserítője, ha nem feszes az orsó. Hogyan állapíthatod meg, hogy kellőképpen feszes-e, és hogyan befolyásolja a varrógép befűzés az alsószál feszességét?

Varrógép befűzés előtt:

Milyen varrógépet vegyek? – teszed fel legelső kérdésedet, amikor elindulsz a varrás világába, és elkezdesz kutatni azután, hogy milyen varrógép való kezdőknek és hogyan is néz ki a varrás kezdőknek, géppel. Amikor végre a tiéd életed első varrógépe, akkor következik a – „Hogyan is van a varrógép befűzése?” -kérdésed, amit követnek aztán a varrógép hibák. Arról, hogy milyen varrógépet érdemes venned, itt írtunk.

Hogy hogyan kell befűzni a varrógépedet, azt az  ingyenes online varrótanfolyam leckéi mondják el. Hogy milyen varrógép hibákat fedezhetsz fel, amik valójában nem is hibák, csak esetleg a helytelen varrógép befűzésből adódnak, arról itt írtunk.

Varrógép befűzés közben: feszes orsózás

Ha az orsózás feszessége nem megfelelő, akkor csúnyán fog varrni a varrógéped. Varrásoktatás során mindig felhívjuk erre a figyelmet: a szabás varrás akkor lesz zökkenőmentes, ha az apró részleteket is legalább egyszer megtanulod. Ilyen az orsózás is (a teljes orsózási mozzanatot megtalálod ingyenes online varrótanfolyam leckékben itt.)

Fontos, hogy orsózáskor a cérnád feszesen érkezzen az orsóra. Ezt biztosítják a varrógép tetején lévő kis szálvezetők, amikbe ezért kell belefűzni a cérnát. Ha valamiért lazán érkezik a cérna, és lazán tekeredik fel az orsóra, feltehetően nem megfelelően fűzted be orsózáshoz a cérnát, nézd meg a használati utasításban, vagy kérd szakszervíz segítségét. Másik megoldás lehet az, ha kézzel vezeted az orsóra a cérnát: bal kezedben tartva adagolod, jobb kezeddel pedig a feszességet biztosítod. (Hogy pontosan hogyan néz ez ki, arról itt írtunk.)

Az orsónak ilyen feszesnek kell lennie, ha nem így néz ki akkor orsózd újra, mert a varrógéped nem fog szépen varrni. Nagyításhoz kattints a képre:

Varrógép befűzés tipp:

Ha más színű alsócérnát kell használnod, mert mondjuk nekifogtál egy másik színű ruha varrásnak, akkor nyugodtan ráorsózhatsz az előző színre is. Célszerű akkor alkalmaznod ezt, ha az orsónak több mint a felére ráfér a cérna.

Még egy fontos dolog: ha rosszalkodik a varrógéped, az nem jelenti azt, hogy meghibásodott. Érdemes tüzetesen átnézni a befűzést, lehet az is, hogy pl. meg van csavarodva valahol a felsőszál, de azzal is találkoztunk már, hogy varrás közben nem volt leengedve a varrógéptalp. Ilyesmi előfordul, amikor az ember lánya még kezdő hobbi varrónő!

Ez is érdekelhet:

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .